Spring rolls wege

Ocena:

4.46 (160)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Spring rolls wege to świetny pomysł na zdrową, rośliną przekąskę. Ten przepis, inspirowany kuchnią orientalną, sprawdzi się na każdej imprezie, a także jako lunch na wynos czy po prostu przekąska do filmu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące spring rollsy z warzywami.

Składniki:

  • marchewka  2 szt.

  • czerwona cebula  0.5 szt.

  • czerwona kapusta  0.25 szt.

  • sos sojowy  3 łyżki stołowe

  • ocet ryżowy  3 łyżki stołowe

  • syrop klonowy  2 łyżki stołowe

  • papier ryżowy  7 szt.

  • makaron ryżowy  100 g

  • świeża mięta  2 gałązki

  • masło orzechowe  3 łyżki stołowe

  • sezam  1 łyżka stołowa

Spring rolls wege - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka, a kapustę w cienkie paski. Wszystkie warzywa łączymy. Zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką syropu klonowego. Odstawiamy na 15-20 minut. 

    Tarcie marchewki
  • Krok 2:

    Zawijanie: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Odcedzamy. Ryżowe arkusze moczymy po kolei w ciepłej wodzie i na każdym układamy porcję makaronu i warzyw oraz listki mięty. Zawijamy, przekrawamy na pół.

    Papier ryżowy
  • Krok 3:

    Sos: Masło orzechowe mieszamy z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką syropu klonowego i 1 łyżką octu ryżowego. Posypujemy sezamem. W sosie maczamy spring rollsy

    sos-orzechowy

Porady

  • Spring rolls wege, przed zawinięciem można dodatkowo posypać sezamem czy czarnuszką. Takie kropeczki pod papierem ryżowym dodadzą rolkom nie tylko uroku, ale i smaku. 
  • Aby spring rollsy pięknie prezentowały się po zawinięciu, należy zwrócić uwagę na kolejność układania składników. Na środku układamy składnik, który ma być najbardziej widoczny, a po bokach nieco mniej estetyczny dodatki. Dzięki temu, po zawinięciu wszystko będzie estetycznie wyglądało. 
  • Spring rollsy, przygotowane według tego przepisu, można też obsmażyć lub upiec. Dzięki temu otrzymamy chrupiące i rumiane wege sajgonki. 

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Spring rolls - przepis na wegańską przekąskę

Spring rollsy to lekkie, kolorowe i przepyszne danie, wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Ten prosty przepis składa się z papieru ryżowego, warzyw i makaronu. Są świetne zarówno na obiad, jak i przekąskę czy lunch na wynos do pracy lub szkoły. 

Jak zrobić spring rolls z warzywami? To banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Kluczowym składnikiem jest papier z mąki ryżowej, który będzie otoczką dla wszystkich pyszności w środku. Należy go wcześniej namoczyć przez kilka sekund w wodzie, aż stanie się elastyczny. Nie należy jednak zwilżać go zbyt długo, gdyż wtedy rozmoknie, przez co stanie się ciężki w zawijaniu, a w efekcie będzie się rwał. 

Kolejny krok to makaron, warzywa i dodatki. Tutaj mamy pełną dowolność i możemy dobierać składniki według własnych upodobań. Zarówno do spring rollsów, jak i sajgonek sprawdzą się surowe warzywa, takie jak ogórek, papryka, kalarepa, rzodkiewka czy marchew. Świetnie będą pasowały też kiełki, różnego rodzaju sałaty i świeże zioła.

Popularnym dodatkiem do spring rollsów jest tez makaron sojowy lub ryżowy. Należy go wcześniej ugotować i porządnie odcedzić, aby nie zwilżył zbyt mocno papieru. Jeśli jednak chcecie, aby spring rollsy były bardziej fit, możecie pominąć ten składnik. 

Aby wege spring rollsy były bardziej sycące i pożywne, do środka warto też dodać jakieś źródło białka. Może to być naturalne lub wędzone tofu, seitan albo kotlety sojowe. Sprawdzi się tu także kawałek wege pasztetu lub łyżka hummusu czy pasty z fasoli

Sos do spring rolls

Wege spring rollsy są niezwykle świeże i chrupiące, więc doskonale pasuje do nich kremowy sos, w którym można maczać każdy kolejny kęs. Ważne, aby być on dość gęsty, tak, aby łatwo można było nabierać go na warzywne rolki.

Jaki sos do spring rolls będzie najlepszy? Najprostszym i zdecydowanie najszybszym rozwiązaniem jest odrobina sosu sojowego. Można go wzbogacić startym imbirem, czosnkiem, chilli i odrobiną octu ryżowego oraz miodu. W orientalnych restauracjach i barach często spotkamy spring rolls z sosem orzechowym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne