Spring rolls wege to świetny pomysł na zdrową, rośliną przekąskę. Ten przepis, inspirowany kuchnią orientalną, sprawdzi się na każdej imprezie, a także jako lunch na wynos czy po prostu przekąska do filmu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące spring rollsy z warzywami.
istock
(średnia 4.46 z 160 głosów)
Przygotowanie składników: Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka, a kapustę w cienkie paski. Wszystkie warzywa łączymy. Zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką syropu klonowego. Odstawiamy na 15-20 minut.
Zawijanie: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Odcedzamy. Ryżowe arkusze moczymy po kolei w ciepłej wodzie i na każdym układamy porcję makaronu i warzyw oraz listki mięty. Zawijamy, przekrawamy na pół.
Sos: Masło orzechowe mieszamy z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką syropu klonowego i 1 łyżką octu ryżowego. Posypujemy sezamem. W sosie maczamy spring rollsy
Porady
- Spring rolls wege, przed zawinięciem można dodatkowo posypać sezamem czy czarnuszką. Takie kropeczki pod papierem ryżowym dodadzą rolkom nie tylko uroku, ale i smaku.
- Aby spring rollsy pięknie prezentowały się po zawinięciu, należy zwrócić uwagę na kolejność układania składników. Na środku układamy składnik, który ma być najbardziej widoczny, a po bokach nieco mniej estetyczny dodatki. Dzięki temu, po zawinięciu wszystko będzie estetycznie wyglądało.
- Spring rollsy, przygotowane według tego przepisu, można też obsmażyć lub upiec. Dzięki temu otrzymamy chrupiące i rumiane wege sajgonki.
Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw
Spring rollsy to lekkie, kolorowe i przepyszne danie, wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Ten prosty przepis składa się z papieru ryżowego, warzyw i makaronu. Są świetne zarówno na obiad, jak i przekąskę czy lunch na wynos do pracy lub szkoły.
Jak zrobić spring rolls z warzywami? To banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Kluczowym składnikiem jest papier z mąki ryżowej, który będzie otoczką dla wszystkich pyszności w środku. Należy go wcześniej namoczyć przez kilka sekund w wodzie, aż stanie się elastyczny. Nie należy jednak zwilżać go zbyt długo, gdyż wtedy rozmoknie, przez co stanie się ciężki w zawijaniu, a w efekcie będzie się rwał.
Kolejny krok to makaron, warzywa i dodatki. Tutaj mamy pełną dowolność i możemy dobierać składniki według własnych upodobań. Zarówno do spring rollsów, jak i sajgonek sprawdzą się surowe warzywa, takie jak ogórek, papryka, kalarepa, rzodkiewka czy marchew. Świetnie będą pasowały też kiełki, różnego rodzaju sałaty i świeże zioła.
Popularnym dodatkiem do spring rollsów jest tez makaron sojowy lub ryżowy. Należy go wcześniej ugotować i porządnie odcedzić, aby nie zwilżył zbyt mocno papieru. Jeśli jednak chcecie, aby spring rollsy były bardziej fit, możecie pominąć ten składnik.
Aby wege spring rollsy były bardziej sycące i pożywne, do środka warto też dodać jakieś źródło białka. Może to być naturalne lub wędzone tofu, seitan albo kotlety sojowe. Sprawdzi się tu także kawałek wege pasztetu lub łyżka hummusu czy pasty z fasoli.
Wege spring rollsy są niezwykle świeże i chrupiące, więc doskonale pasuje do nich kremowy sos, w którym można maczać każdy kolejny kęs. Ważne, aby być on dość gęsty, tak, aby łatwo można było nabierać go na warzywne rolki.
Jaki sos do spring rolls będzie najlepszy? Najprostszym i zdecydowanie najszybszym rozwiązaniem jest odrobina sosu sojowego. Można go wzbogacić startym imbirem, czosnkiem, chilli i odrobiną octu ryżowego oraz miodu. W orientalnych restauracjach i barach często spotkamy spring rolls z sosem orzechowym.
Komentarze