Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą

Rozgrzewający, sycący bulion z mięsnymi kulkami. Doskonale pachnie kolendrą, pysznie smakuje z dodatkiem makaronu typu vermicelli. Przepis na orientalny bulion do zapisania!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • bulion: por
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula, opieczona z łupiną
  • 500 g skrzydełek drobiowych
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 2 liście laurowe
  • kawałek kory cynamonu
  • mała papryczka chili
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • kulki: 4 dymki typu paluch (gruby szczypior z malutką cebulką)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki drobno siekanej cebuli
  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • łyżeczka przyprawy chińskiej pięć smaków
  • jajko
  • łyżka mąki
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ok. wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 200 g ryżowego makaronu typu vermicelli
  • 150 g kiełków sojowych
  • 4 łyżki siekanej kolendry
  • limonka

Przygotowanie

  1. Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, razem z cebulą i skrzydełkami wkładamy do garnka, zalewamy 3 l zimnej wody. Dorzucamy anyż, liście laurowe, cynamon, posiekane chili. Zagotowujemy, odszumowujemy i gotujemy, dopóki objętość nie zredukuje się o połowę. Przecedzamy przez sito do nowego garnka. Dodajemy imbir, sos sojowy, zagotowujemy i trzymamy na malusieńkim ogniu.
  2. Szykujemy kulki z kurczaka: z dymek odcinamy cebulki i odkładamy, osobno siekamy szczypior. Rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżki cebuli i rumienimy, aż się przypiecze. Przekładamy do miski, dodajemy mięso z kurczaka, przyprawę pięć smaków, część szczypioru, jajko i mąkę. Wyrabiamy masę, formujemy jak najmniejsze kulki. Odstawiamy na 20 min do lodówki, następnie rumienimy na rozgrzanym tłuszczu przez 3 min.
  3. Dodajemy miód, sos sojowy i sok z pomarańczy, dusimy dłuższą chwilę. Same klopsiki przekładamy do przecedzonej zupy, gotujemy w niej ok. 15 min. 5 min przed końcem dorzucamy makaron i posiekane cebulki z dymki. W miseczkach umieszczamy po porcji kiełków sojowych i kolendry. Nakładamy rosół z klopsami, wciskamy sok z ćwiartki limonki, posypujemy resztą szczypioru.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

>>> Orientalnego charakteru doda bulionowi nie tylko kolendra, także tajska bazylia, pachnotka lub trawa cytrynowa.

>>> Na chrupiące dodatki do zalania na talerzach można też wybrać blanszowany groszek zielony, uprażony sezam, grzyby mun.

orientalny bulion
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy