Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.
(średnia 4.49 z 181 głosów)
Suszone grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, 4-cm kawałkiem imbiru, goździkami, anyżem, ząbkami czosnku i kawałkiem kory cynamonu. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.
Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019.
Porady
Zupę trzeba koniecznie przyprawić sobie już w misce, wciskając do niej sok z limonki i wlewając ocet ryżowy, w którym przez noc marynowały się cieniutkie płatki czosnku i papryczek chili. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, na pewno pomoże uniknąć na przedwiośniu wielu infekcji.
Aby zupa pho wyszła idealna warto gotować ją w dużym garnku. Serwując zupę pho możemy podawać ją ze sztućcami lub w azjatyckim stylu z pałeczkami bambusowymi. Zupa pho będzie wyglądać bardzo apetycznie w małych, pastelowych miskach.
Komentarze