Zupa pho wegańska

Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • imbir-korzeń-mg 1. Suszone grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, 4-cm kawałkiem imbiru, goździkami, anyżem, ząbkami czosnku i kawałkiem kory cynamonu. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.
  • kapusta-pekinska-fot.iStock- 2. Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019.

Porady

Zupę trzeba koniecznie przyprawić sobie już w misce, wciskając do niej sok z limonki i wlewając ocet ryżowy, w którym przez noc marynowały się cieniutkie płatki czosnku i papryczek chili. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, na pewno pomoże uniknąć na przedwiośniu wielu infekcji.

Aby zupa pho wyszła idealna warto gotować ją w dużym garnku. Serwując zupę pho możemy podawać ją ze sztućcami lub w azjatyckim stylu z pałeczkami bambusowymi. Zupa pho będzie wyglądać bardzo apetycznie w małych, pastelowych miskach.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy