Kartacze

Ocena:

3.96 (363)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kartacze, znane także jako cepeliny, to nadziewane kluski ziemniaczane o owalnym kształcie. Można je spotkać w kuchni północno-wschodniej Polski i na Litwie, chociaż różnią się nieco sposobem przygotowania w zależności od regionu. To kultowe, a zarazem nieskomplikowane danie obiadowe zachwyci Was sycącym mięsnym farszem i miękką ziemniaczaną otoczką. Na wierzchu nie może zabraknąć smakowitej okrasy z boczku. Podpowiadamy, jak zrobić kartacze idealne. 

Składniki:

  • ziemniaki  3.3 kg

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • cebula  200 g

  • skrobia ziemniaczana  50 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  3 g

Kartacze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Część ziemniaków (1,3 kg) gotujemy w mundurkach do miękkości. Odlewamy je, odparowujemy i studzimy.  

    Kartacze – przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Farsz i ciasto: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Surowe obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki i solimy. Dokładnie odciskamy je z wody, po czym łączymy z purée oraz mąką ziemniaczaną. Mięso mielone z łopatki wieprzowej mieszamy z posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.  

    Kartacze – farsz i ciasto
  • Krok 3:

    Formowanie: rozpłaszczamy w dłoni porcję masy ziemniaczanej i nakładamy na nią łyżkę surowego farszu. Zaklejamy ciasto i formujemy z niego podłużne kartacze.  

    Kartacze – formowanie klusek
  • Krok 4:

    Gotowanie: w dużym garnku podgrzewamy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy partię klusek. Gotujemy je przez 15 minut od wypłynięcia na wierzch na średniej mocy palnika. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na duży talerz lub tacę, tak żeby się nie skleiły. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku. 

    Kartacze – gotowanie

Porady

  • Żeby zrobić idealne ciasto na kartacze, ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub przecierak do warzyw. Surowe możemy przygotować za pomocą robota kuchennego ze specjalną nakładką. Najlepiej sprawdzą się kartofle typu C, czyli mączyste. Jeśli mamy w domu akurat inny rodzaj, prawdopodobnie konieczne będzie zwiększenie ilości mąki lub skrobi ziemniaczanej.    
  • Kluski ziemniaczane z mięsem rodem z Podlasia, Suwalszczyzny i Mazur tradycyjnie podaje się z okrasą z boczku i cebuli. Świetnym dodatkiem może być też sos grzybowy lub pieczarkowy. Warto serwować je w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pora lub marchewki.
  • Polecamy użycie mielonej łopatki wieprzowej, ale odpowiednie będą też takie części jak karkówka lub szynka. Farsz zyska na aromacie, gdy dodamy do niego cebulkę podsmażoną na słoninie. Jeśli chcemy wykorzystać chudsze mięso, sprawdzi się indyk lub wołowina. 
  • Danie da się przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zamiast wypełniać kluski mięsem wieprzowym, możemy nadziać je półtłustym twarogiem. Wystarczy rozgnieść go widelcem i doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, czosnkiem, rozmarynem lub tymiankiem. Kartacze z serem najlepiej podawać z okrasą z cebulki.   
  • Starte surowe ziemniaki należy bardzo dokładnie odcisnąć. Najłatwiej zrobić to za pomocą ściereczki tetrowej. Wodę, którą otrzymamy, warto odstawić na kilkanaście minut. Zawarta w niej skrobia opadnie w tym czasie na dno. Po pozbyciu się płynu możemy dodać ją z powrotem do ciasta. Taki zabieg pomoże uzyskać idealne ciasto bez konieczności dosypywania kolejnych porcji mąki.  
  • Jak długo trzeba gotować kartacze? Ponieważ zawierają farsz z surowego mięsa i tworzy je ciasto częściowo złożone z nieugotowanych ziemniaków, czas obróbki termicznej nie powinien być krótszy niż 15 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotowanie może potrwać dłużej, jeśli uformowaliśmy duże pyzy ziemniaczane. 
  • Przepis na kartacze z mięsem można urozmaicić, dodając do farszu kapustę kiszoną, grzyby leśne lub pieczarki. Sycące wypełnienie tworzy również ugotowana czerwona soczewica lub kasza gryczana. 
  • Tę pyszną potrawę obiadową można zamrozić. Robi się to podobnie jak w przypadku pierogów z mięsem. Ugotowane kluski należy rozłożyć na tacy posmarowanej olejem, zachowując między nimi odstępy, żeby się nie skleiły. Umieszczamy je w zamrażarce, a kiedy stwardnieją, przekładamy do woreczków foliowych.    
  • Czym się różnią kartacze od pyz z mięsem? W różnych regionach naszego kraju oraz na Litwie można spotkać tradycyjne kluski z nadzieniem w podobnej formie, ale o innej nazwie. Często spotkamy się z określeniem cepeliny. Mają one ziemniaczaną otoczkę i mięsne wnętrze, ale nieco inny, bardziej wydłużony kształt. Jeśli szukamy przepisu na kluski, które wypełnia się surowym farszem, będą to kartacze, a pyzy najczęściej zawierają już ugotowane i zmielone mięso, tak jak krokiety lub pierogi. Mają też inny kształt – są okrągłe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne