Kartacze
Kartacze - Przepis na KartaczeKuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.

Kluski
- Czas przygotowania:
- 120 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.02 z 322 głosów)
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- Farsz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- pieprz ziołowy
- sól
- majeranek
- cebula
- Dodatkowo:
- boczek lub skwarki do polania
- 1 cebulka mała
- włoszczyzna do mięsa
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce
- wylać na sitko żeby odciekły
- soku nie wylewać.
- Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę
- wymieszać z ugotowanymi
- odlać sok ziemniaczany
- a krochmal który tam został
- dodać do ziemniaków
- lekko posolić i wyrobić ciasto
- dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Mięso pokroić na kawałki
- ugotować jak na pasztet z warzywami
- zmielić przez maszynkę
- dodać startą cebulę
- sól
- pieprz
- troszkę roztartego majeranku
- jajko
- wyrobić farsz.
- Formować kartacze jak dłoń
- nadziewać mięsem.
- Gotować w lekko osolonej wodzie
- 20-25 minut.
- Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
- Uwaga: druga wersja
- jak zrobić kartacze:
- Mięso mielimy jak na mielone
- doprawiamy
- nadziewamy ciasto surowym farszem - kartacze są jeszcze lepsze!
Porady
Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 600 kcal
Składniki na 6 porcji
Kartacze
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne kartacze z mięsnym nadzieniem.
Mięsne kartacze
Czas przygotowania:
45 min.

Pyszne, sycące danie ziemniaczano mięsne.
Kartacze w cieście knedlowym
Czas przygotowania:
180 min.

z zimnym mlekiem smakują znakomicie:))
Kartacze odsmażane
Czas przygotowania:
180 min.

stary dobry przepis, bardzo lubimy je z mięskiem i zasmażką:)
Kałduny /kartacze/ mojej babuni
Czas przygotowania:
30 min.

Najlepsze na Świecie
Przepis na domowe kartacze
Czas przygotowania:
90 min.

Co na obiad? Może regionalne cepeliny - ziemniaczane pyszności z mięsnym farszem. Cepeliny robię z ziemniaków gotowanych i surowych, a farsz do nich z łopatki wieprzowej.
Cepeliny
Czas przygotowania:
40 min.

Przepisy na Wielkanoc - żurek z kiełbasą.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 200 kcal
Żurek z kiełbasą
Czas przygotowania:
120 min.

Niedzielny obiad, który smakował wszystkim.