Kartacze

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.

Kluski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.02 z 322 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • Farsz:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • cebula
  • Dodatkowo:
  • boczek lub skwarki do polania
  • 1 cebulka mała
  • włoszczyzna do mięsa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce
  • wylać na sitko żeby odciekły
  • soku nie wylewać.
  • Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę
  • wymieszać z ugotowanymi
  • odlać sok ziemniaczany
  • a krochmal który tam został
  • dodać do ziemniaków
  • lekko posolić i wyrobić ciasto
  • dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Mięso pokroić na kawałki
  • ugotować jak na pasztet z warzywami
  • zmielić przez maszynkę
  • dodać startą cebulę
  • sól
  • pieprz
  • troszkę roztartego majeranku
  • jajko
  • wyrobić farsz.
  • Formować kartacze jak dłoń
  • nadziewać mięsem.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie
  • 20-25 minut.
  • Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
  • Uwaga: druga wersja
  • jak zrobić kartacze:
  • Mięso mielimy jak na mielone
  • doprawiamy
  • nadziewamy ciasto surowym farszem - kartacze są jeszcze lepsze!

Porady

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy