Kartacze
Smaczne kartacze z mięsem i skwarkami.
Dodany przez:
Anullka
Składniki
- 2,5 kg ziemniaków
- 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- Farsz
- 1 kg łopatki wieprzowej
- pieprz ziołowy
- sól
- majeranek
- cebula
- Dodatkowo
- boczek lub skwarki do polania
- 1 cebulka mała
- włoszczyzna do mięsa
Przygotowanie
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
- Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
- Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
- Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
- Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
- Uwaga: druga wersja kartaczy:
- Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze)
Komentarze