Kartacze

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.

PierogiKluskipyzy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.05 z 316 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • Farsz:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • cebula
  • Dodatkowo:
  • boczek lub skwarki do polania
  • 1 cebulka mała
  • włoszczyzna do mięsa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
  • Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
  • Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
  • Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
  • Uwaga: druga wersja, jak zrobić kartacze:
  • Mięso mielimy jak na mielone, doprawiamy, nadziewamy ciasto surowym farszem - kartacze są jeszcze lepsze!

Porady

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy