Leniwe bezglutenowe

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Leniwe bezglutenowe kopytka przygotowujemy podobnie, jak te tradycyjne. Biały, najlepszej, jakości ser i mieszanka mąk bezglutenowych: ziemniaczanej, ryżowej oraz jaglanej, zamiast mąki pszennej. Przygotowane z ubitym białkiem są bardzo delikatne, mięciutkie i nie do odróżnienia. Idealne dla wszystkich na diecie wyłączającej gluten z diety. Zapraszamy po nasz przepis na kluski leniwe bezglutenowe.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • jajka kurze  3 szt.

  • mąka ziemniaczana  70 g

  • mąka ryżowa  70 g

  • mąka jaglana  50 g

  • sól  5 g

  • brązowy cukier  60 g

  • masło  80 g

  • cynamon  3 g

Leniwe bezglutenowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mąki: wszystkie przesiewamy do miski, dodajemy 2 g soli, mieszamy.

  • Krok 2:

    Jajka: żółtka oddzielamy od białek.

  • Krok 3:

    Wyrabianie: ser, żółtka przekładamy do miski. Ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Mogą zostać drobne grudki.

  • Krok 4:

    Białka: ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Delikatnie całość mieszamy szpatułką.

  • Krok 5:

    Mąki: dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto będzie po wyrobieniu kleiste.

  • Krok 6:

    Formowanie: ciasto dzielimy na 2 części. Blat lub stolnicę obficie posypujemy mąką ryżową. Przekładamy 1 porcję ciasta i formujemy wałek. Wg własnych upodobań kroimy w mniejsze lub większe rąby. 

  • Krok 7:

    Gotowanie: w średnim garnku zagotowujemy wodę z 3 g soli. Kluski leniwe bezglutenowe gotujemy małymi porcjami i wyciągamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  • Krok 8:

    Podanie: kopytka leniwe polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

Porady

  • Bardzo istotny w przepisie na leniwe bezglutenowe jest ser. Musi być to zwarty, klasyczny twaróg, a nie wiaderkowy. Tylko taki da nam gwarancję, że przepis nam się uda.
  • Przed przystąpieniem do pracy należy upewnić  się, że wszystkie produkty są bezglutenowe, certyfikowane. To ważna uwaga dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
  • Gotowe ciasto jest kleiste, ale nie dodajemy więcej mąki niż ta, która jest w przepisie, gdyż wyjdą twarde i niesmaczne. 
  • Gotujemy je do momentu wypłynięcia, dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski rozpadną się.
  • Kluski leniwe bezglutenowe możemy polać zarumienioną na maśle bezglutenową bułką tartą.
  • Leniwe bezglutenowe możemy zaserwować ze śmietaną, sosem waniliowym, jogurtem, ulubionymi owocami surowymi lub pod postacią sosu, dżemu, frużeliny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne