Gnocchi z kurkami

popularne włoskie " kluski" w mojej wersji podania;)

dodany przez: Agiatis

Pierogi gnocchi Sosy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 149 głosów)


Składniki:

  • Gnocchi:
  • 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok.300 g mąki
  • 1/2 łyżki do posolenia wody
  • Kurki:
  • 300g kurek
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • szklanka bulionu (u mnie rosół)
  • sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
  • pieprz kolorowy do smaku ( ok. 1/2 łyżeczki)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Sos:
  • Kurki oczyścić miękka szczoteczką, pokroić w paski.
  • Podsmażyć na maśle klarowanym, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę.
  • Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do grzybów i cebuli - zalać całość bulionem, Przyprawić solą i pieprzem,dusić ok. 10 minut.
  • Dodać poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotować jeszcze chwile.
  • Gnocchi:
  • Z ziemniaków, jajka, mąki zrobić/ugniatać gładkie, jednolite ciasto.
  • Z ciasta uciąć kawałek, z niego zwijać cienkie wałki, pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Zrobić kulki, następnie widelcem dociskając zostawić "ślad zębów widelca ".
  • Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Gotowe przecedzić, przełożyć do sosu, wymieszać.
  • Podawać gorące.
  • *Można posypać dodatkowo startym żółtym serem;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy