Gnocchi z kurkami to kluseczki ziemniaczane skąpane w aksamitnym sosie śmietanowym z kawałkami grzybów. To idealny jesienny obiad, który sprawia, że z utęsknieniem czekamy na sezon leśnych zbiorów. Danie warto udekorować parmezanem i natką pietruszki. Grzyby lubią również towarzystwo tymianku lub rozmarynu i prażonych orzechów. Włoskie kopytka najlepiej zrobić samemu, ale są też łatwo dostępne w sklepach. Sprawdźcie, jak zrobić przepyszne gnocchi w sosie kurkowym.
Archiwum prywatne
(średnia 4.44 z 149 głosów)
Ciasto na gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy je, odparowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy są jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę pszenną. Krótko zagniatamy składniki, aż uzyskamy zwarte ciasto.
Formowanie gnocchi: tworzymy z ciasta cienki wałek. Kroimy go na kawałki. Zaokrąglamy je i robimy w nich rowki. Charakterystyczny kształt można uzyskać za pomocą widelca (kluskę trzeba przeturlać po jego grzbiecie) lub specjalnej drewnianej deseczki z wyżłobieniami. Podsypujemy gnocchi mąką i przykrywamy ściereczką.
Składniki na sos: kurki oczyszczamy z piasku, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Odcinamy końcówki trzonków. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, a większe przekrajamy na połówki lub ćwiartki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki obrywamy z łodyżek, myjemy i osuszamy. Zostawiamy kilka listków do dekoracji, a resztę drobno szatkujemy.
Sos kurkowy: na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło. Podgrzewamy na nim cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek. Kiedy uwolni aromat, wrzucamy grzyby. Smażymy je przez około 5–7 minut. W tym czasie powinna z nich odparować cała woda. Wlewamy słodką śmietanę 18%. Doprowadzamy ją do wrzenia i redukujemy, mieszając co chwilę. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Gotowanie gnocchi: podgrzewamy wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je przez około 2 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy bezpośrednio do sosu. Jeśli jest taka potrzeba, możemy wlać do niego odrobinę wody z gotowania włoskich kopytek.
Podanie: przenosimy gnocchi z kurkami na talerz. Posypujemy je startym parmezanem i dekorujemy natką pietruszki. Możemy skropić wyrazistą w smaku oliwą z pierwszego tłoczenia.
Komentarze