Gnocchi z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sos:
Kurki oczyścić miękka szczoteczką, pokroić w paski.
Podsmażyć na maśle klarowanym, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę.
Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do grzybów i cebuli - zalać całość bulionem, Przyprawić solą i pieprzem,dusić ok. 10 minut.
Dodać poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotować jeszcze chwile.
Gnocchi:
Z ziemniaków, jajka, mąki zrobić/ugniatać gładkie, jednolite ciasto.
Z ciasta uciąć kawałek, z niego zwijać cienkie wałki, pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Zrobić kulki, następnie widelcem dociskając zostawić "ślad zębów widelca ".
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Komentarze