Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

Przepis na kopytka jaglane - z kaszy, bez glutenu, smakują wyśmienicie. A pracy przy nich prawie nie ma. Przepis poleca autorka książki "Warzywa górą!".

kopytka

Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 140 głosów)

Składniki:

  • kopytka: 10 dag kaszy jaglanej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • dodatki: 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 10 dag zielonego groszku cukrowego
  • 1/2 małej puszki zielonego groszku
  • łyżka oleju kokosowego
  • 10 dag mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • studzimy i dokładnie blendujemy. Dodajemy skrobię
  • mąkę migdałową i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy wałek
  • podsypując odrobiną mąki jaglanej. Kroimy na niewielkie romby i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Odcedzamy.
  • Szparagi gotujemy do miękkości. Groszek blanszujemy w gorącej wodzie 2 minuty.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy ugotowane kopytka. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy
  • dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy odcedzony z puszki groszek
  • także ten cukrowy
  • i szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy z kopytkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy