Kopytka z sosem serowym to łatwe do przygotowania danie, które zrobimy z podstawowych i niedrogich składników. Są doskonałe na rodzinny obiad, a szczególnie uwielbiają je dzieci, ponieważ są miękkie i delikatne. Przepis na kopytka w sosie serowym można wzbogacić o dodatek szpinaku, rukoli lub pomidorków koktajlowych.
Artur Rogalski
(średnia 4.49 z 196 głosów)
Gotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (dodajemy ok. 10 g soli). Po 35–40 min sprawdzamy, czy są miękkie, odcedzamy wodę i odparowujemy na kuchence. Jeszcze ciepłe rozgniatamy przy pomocy praski do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na kopytka: do ziemniaków dodajemy mąkę, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 min, po czym przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką.
Krojenie kopytek: ciasto dzielimy na trzy porcje. Z każdej rolujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który kroimy pod ukosem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy kopytka partiami, aby po wypłynięciu zmieściły się obok siebie na powierzchni wody. Wyjmujemy je po 1 min od wypłynięcia na powierzchnię przy pomocy łyżki cedzakowej. Odkładamy na durszlak.
Sos serowy: ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy śmietanę i starty ser. Gotujemy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Podawanie: kopytka z sosem serowym podajemy z drobno posiekanym koperkiem.
Porady
- Do kopytek odpowiednie będą miękkie ziemniaki typu B lub C, które dzięki większej zawartości skrobi łatwiej się rozpadają.
- Na sos serowy do kopytek należy wybrać miękki ser – taki, który łatwo się topi, np. ementaler lub gouda.
- Możemy przygotować także sos z sera cheddar, serków topionych lub pleśniowych, jeśli lubimy ostrzejsze smaki.
- Trochę startego sera można zostawić do dekoracji.
- Kopytka w sosie serowym doskonale smakują posypane startym parmezanem lub innym twardym serem, np. grana padano.
- Koperek można zastąpić natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii.
Kopytka w sosie serowym to danie smaczne i sycące, jednak dobrze jest przełamać je świeżym dodatkiem w postaci:
Aby przygotować zielone kopytka ze szpinakiem, należy wcześniej podsmażyć szpinak na patelni. Na 1 kg ziemniaków potrzebujemy 350 g szpinaku:
Przed wrzuceniem szpinaku, można dodać pół drobno posiekanej cebuli i jeden ząbek czosnku – posiekany lub przeciśnięty przez praskę.
Jeśli używamy świeżych liści, po przesmażeniu, trzeba je zblendować na gładką masę. Następnie dodajemy szpinak do tłuczonych ziemniaków i zagniatamy ciasto, zgodnie z podstawowym przepisem.
Aby kopytka z sosem serowym wyszły idealne, nie mogą być ani za twarde, ani za miękkie. W tym celu należy trzymać się przepisu, nawet jeśli wydaje nam się, że powinniśmy dodać jeszcze trochę mąki. Aby ciasto ładnie się zrolowało, wystarczy delikatnie oprószyć je mąką po przełożeniu na stolnicę.
Do kopytek nie dodajemy mąki ziemniaczanej, bo mogą wyjść gumowate, chyba że mamy na takie ochotę. Wtedy w smaku będą przypominały kluski śląskie.
Komentarze