Kopytka w sosie z sera pleśniowego

Oryginalny smak, dla tych co lubią ser pleśniowy.

Pierogi

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pół kg mąki
  • Sos:
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 20 dag twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Gdy wystygną dodać jajo, sól oraz mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasto formować wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. Gotować w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.
  • Ser pleśniowy rozbić widelcem. Dodać twarożek i mleko, wymieszać, przyprawić do smaku, podgrzać, lecz nie zagotować. Sosem polać kopytka. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy