Kopytka z sosem serowym

Ocena:

4.49 (196)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kopytka z sosem serowym to łatwe do przygotowania danie, które zrobimy z podstawowych i niedrogich składników. Są doskonałe na rodzinny obiad, a szczególnie uwielbiają je dzieci, ponieważ są miękkie i delikatne. Przepis na kopytka w sosie serowym można wzbogacić o dodatek szpinaku, rukoli lub pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • sól  15 g

  • mąka pszenna  250 g

  • żółtko  1 szt.

  • ser żółty  120 g

  • pieprz  2 g

  • koperek  0.5 g

  • śmietana kremówka  150 ml

  • masło  30 g

Kopytka z sosem serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (dodajemy ok. 10 g soli). Po 35–40 min sprawdzamy, czy są miękkie, odcedzamy wodę i odparowujemy na kuchence. Jeszcze ciepłe rozgniatamy przy pomocy praski do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Ciasto na kopytka: do ziemniaków dodajemy mąkę, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 min, po czym przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką.

  • Krok 3:

    Krojenie kopytek: ciasto dzielimy na trzy porcje. Z każdej rolujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który kroimy pod ukosem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.

  • Krok 4:

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy kopytka partiami, aby po wypłynięciu zmieściły się obok siebie na powierzchni wody. Wyjmujemy je po 1 min od wypłynięcia na powierzchnię przy pomocy łyżki cedzakowej. Odkładamy na durszlak.

  • Krok 5:

    Sos serowy: ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy śmietanę i starty ser. Gotujemy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 6:

    Podawanie: kopytka z sosem serowym podajemy z drobno posiekanym koperkiem.

Porady

  • Do kopytek odpowiednie będą miękkie ziemniaki typu B lub C, które dzięki większej zawartości skrobi łatwiej się rozpadają.
  • Na sos serowy do kopytek należy wybrać miękki ser – taki, który łatwo się topi, np. ementaler lub gouda.
  • Możemy przygotować także sos z sera cheddar, serków topionych lub pleśniowych, jeśli lubimy ostrzejsze smaki.
  • Trochę startego sera można zostawić do dekoracji.
  • Kopytka w sosie serowym doskonale smakują posypane startym parmezanem lub innym twardym serem, np. grana padano.
  • Koperek można zastąpić natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kopytka z sosem serowym – dodatki

Kopytka w sosie serowym to danie smaczne i sycące, jednak dobrze jest przełamać je świeżym dodatkiem w postaci:

  • rukoli – listki myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Na nich kładziemy kopytka, polewamy sosem, dekorujemy koperkiem, natką pietruszki lub świeżą bazylią,
  • liści młodego szpinaku – można położyć na nich kopytka lub podać obok w formie sałatki,
  • pomidorków koktajlowych – możemy dodać je do sosu tuż przed końcem gotowania, aby nie były zimne.

Kopytka szpinakowe w sosie serowym

Aby przygotować zielone kopytka ze szpinakiem, należy wcześniej podsmażyć szpinak na patelni. Na 1 kg ziemniaków potrzebujemy 350 g szpinaku:

  • na patelni roztapiamy 30 g masła,
  • dodajemy szpinak,
  • smażymy przez ok. 7–10 min.

Przed wrzuceniem szpinaku, można dodać pół drobno posiekanej cebuli i jeden ząbek czosnku – posiekany lub przeciśnięty przez praskę.

Jeśli używamy świeżych liści, po przesmażeniu, trzeba je zblendować na gładką masę. Następnie dodajemy szpinak do tłuczonych ziemniaków i zagniatamy ciasto, zgodnie z podstawowym przepisem.

Jak zrobić kopytka, żeby nie były twarde?

Aby kopytka z sosem serowym wyszły idealne, nie mogą być ani za twarde, ani za miękkie. W tym celu należy trzymać się przepisu, nawet jeśli wydaje nam się, że powinniśmy dodać jeszcze trochę mąki. Aby ciasto ładnie się zrolowało, wystarczy delikatnie oprószyć je mąką po przełożeniu na stolnicę.

Do kopytek nie dodajemy mąki ziemniaczanej, bo mogą wyjść gumowate, chyba że mamy na takie ochotę. Wtedy w smaku będą przypominały kluski śląskie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne