Kopytka w sosie z sera pleśniowego

Oryginalny smak, dla tych co lubią ser pleśniowy.

Dodany przez:

Kopytka w sosie z sera pleśniowego

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pół kg mąki
  • Sos:
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 20 dag twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Gdy wystygną dodać jajo, sól oraz mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasto formować wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. Gotować w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.
  2. Ser pleśniowy rozbić widelcem. Dodać twarożek i mleko, wymieszać, przyprawić do smaku, podgrzać, lecz nie zagotować. Sosem polać kopytka. Posypać posiekaną natką pietruszki.
obiad kolacja wegetariańska ziemniaki ser pleśniowy twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze