Kluski śląskie (z dziurką) z sosem kurkowym

Pulchne kluski śląskie to kwintesencja domowego obiadu. Zwykle są serwowane z gulaszem, sosem grzybowym lub skwarkami. Dziś polecamy kluski z dziurką z sosem kurkowym.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kartofli
  • 25 dag mąki kartoflanej
  • jajko
  • sól
  • sos kurkowy:
  • 40 dag kurek
  • 1–2 cebule
  • łyżka masła
  • 400 ml śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane kartofle gotujemy i tłuczemy lub przeciskamy przez prasę. Odstawiamy.
  • Ostudzone dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy
  • odkładamy. W jej miejsce wsypujemy tyle mąki
  • żeby uzupełniła brakującą część. Dodajemy jajko
  • odłożone kartofle i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
  • Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy robić również większe lub nieco mniejsze). Palcem robimy wgłębienie w środku
  • jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolonej wodzie 1–2 min od wypłynięcia – w zależności od wielkości klusek.
  • Kurki dokładnie oczyszczamy (najlepiej szczoteczką – delikatnie)
  • osuszamy
  • większe można przeciąć.
  • Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle
  • dorzucamy do niej kurki
  • smażymy ok. 5 min. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 min.
  • Dodajemy śmietanę i gotujemy do miękkości grzybów. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
  • posypujemy posiekaną natką i podajemy z kluskami z dziurką.

Porady

Zobacz też: zupa kurkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy