Gnocchi

Smaczny dodatek do obiadu, włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek :)

Pierogi

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 203 głosów)

Składniki:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 jajko
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieram, gotuje, odcedzam. Przepuszczam przez maszynkę. Mieszam z jajkiem, mąką i oliwą, doprawiam do smaku. Zagniatam miękkie ciasto. Wykładam na posypaną mąką stolnicę, dzielę na dwie części. Z obu tworzę cienkie wałki, kroję je na cząstki, które formuje w kształt klusek. Gotuje partiami w garnku z osoloną wodą. Jak wypłyną na powierzchnię to po kilku minutach odcedzam kluseczki. Ugotowane przekładam na talerz.
  • Podaję je jako dodatek do mięsa i surówki do obiadu zamiast ziemniaków. Świetnie smakują odsmażane na masełku na patelni.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy