Gnocchi z młodymi warzywami

Gnocchi to smaczny dodatek do obiadu. Te włoskie kluseczki są łudząco podobne do naszych kopytek. Mają jednak charakterystyczne rowki uzyskiwane dzięki małej drewnianej tarce, po powierzchni której przesuwa się gnocchi. Kluseczki można podawać na różne sposoby, my postawiliśmy na młode warzywa. Wiosną i latem takie połączenia smakują nam najlepiej. Sprawdźcie nasz przepis na gnocchi!

gnocchi

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 203 głosów)

Kroki wykonania:

  • gnocchi21.Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę lub mielemy w maszynce, gdy są jeszcze ciepłe. Wyrabiamy z ok. 10 dag mąki pszennej, łyżką mąki kartoflanej, łyżką soli  i jajkiem. Gotowe ciasto rwiemy na kawałki, toczymy wałeczki, obsypujemy mąką i tniemy pod skosem. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, odławiamy kilkanaście sekund po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
  • gnocchi32.Groszek cukrowy i szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 2 min. Odsączamy, przelewamy zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy gnocchi i gotujemy, aż wypłyną, odławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  • gnocchi43.Sos: na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę i smażymy nasiona kopru przez 1 min. Przekładamy do miseczki. Łączymy ze skórką oraz sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy przez 10 min. Na koniec dodajemy szczypiorek.
  • gnocchi54.Na dużej patelni rozgrzewamy olej i odsmażamy gnocchi (do zrumienienia). Dodajemy groszek cukrowy, szparagi, pomidorki oraz cukinie. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na talerze, podajemy polane sosem, z kleksem ricotty, udekorowane natką pietruszki.

Kalorie: 250.00

Porady

W przepisie na gnocchi z młodymi warzywami wykorzystujemy:

  • pomidorki - przekrojone na pół
  • cukinię - pokrojoną we wstążki
  • szparagi - zielone
  • groszek cukrowy - świeży

Notka redakcyjna

Gnocchi przygotowujemy tak samo jak kopytka. Nie używajmy do nich młodych ziemniaków - mają zbyt mało skrobi i możemy mieć problem z zagnieceniem jednolitego ciasta. Najlepiej wybrać ziemniaki o typie z dużą zawartością skrobi, takie jak typu B lub C. Gnocchi powinny mieć charakterystyczne wgłębienia. Możemy zrobić je przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub użyć po prostu widelca. To szczególnie ważne, jeśli jemy je z sosem - celem wgłębień jest właśnie "trzymanie" sosu na kluskach. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy