Kiełki - przepisy
6 kolekcji przepisów
358 przepisów
Kiełki to składniki przede wszystkim wiosennej diety. Na pomysł, że można jeść kiełkujące nasionka wpadli - a jakże - Chińczycy. Za co im chwała, gdyż dzięki temu na przednówku, kiedy nie ma właściwie wartościowych świeżych warzyw, możemy w bardzo prosty i smaczny sposób najeść się mnóstwa witamin.
Przepisy w kolekcji Kiełki - przepisy

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Kanapeczki imprezowe - smakowite propozycje na różne okazje. Niezależnie, czy robimy kameralną domówke, czy huczne spotkanie z okazji urodzin albo Sylwestra, kanapki imprezowe zawsze znikają błyskawicznie, bo są tak smaczne i różnorodne!
Kanapki imprezowe

Risotto z warzywami to świetny przepis na rodzinny obiad. Łatwo go podzielić, a dzieciom zagwarantuje przemycenie dziennej porcji warzyw. Przygotowując risotto z warzywami warto sięgać po sezonowe produkty. Jednak można przygotować risotto z warzywami mrożonymi, albo z warzywami na patelnię. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić risotto z warzywami, aby nie było zbyt suche ani sklejone. Oto nasz przepis na risotto z warzywami, które zachwyci domowników.
Risotto z warzywami

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.
Buddha bowl w 30 minut

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 290 kcal
Sola z pesto

Przygotowanie: 10 minut Smażenie: 15–20 minut Porcja: 265 kcal Składniki na 4 porcje
Spring rolls z krewetkami

Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.
Zupa pho wegańska

Pyszna przekąska na każdą okazję! Polecam! :)
Naleśnikowe sajgonki z wieprzowiną i surimi

Dominika Wójciak nieprzerwanie zaskakuje kulinarną wyobraźnią. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" zaproponowała miskę rozmaitości do lunchboxów i pudełek.
Wiosenna miska z kiełkami i rzodkiewką. Pyszne danie do pudełka

Przepis Kuchni Wietnamskiej - Sajgonki z Boczkiem i Krewetkami - Smacznego!
Sajgonki z Boczkiem i Krewetkami

Sznycel z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki to sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć, że sznycel z kurczaka jest też świetną „wkładką” do lunchowych kanapek! Z dodatkiem pożywnej sałatki będzie świetnie smakować w porze kolacji.
Sznycle z kurczaka

Szakszuka to najlepszy pomysł na długo sycące śniadanie dla rosnących i aktywnych. W wersji wiosennej szakszuka. oprócz jajek zawiera sporo zielonych warzyw. To łatwy, szybki przepis bez mięsa.
Szakszuka wiosenna

Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce to propozycja na lekkie i pożywne śniadanie. Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Spróbuj kanapek z awokado i jajkiem w koszulce.
Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Mazurek na wytrawnie? Oczywiście, że tak! Zamiast kanapek, na śniadanie wielkanocne warto zaserwować mazurek serowy na chlebowym spodzie. To taka podkręcona wersja kanapki. Mazurek wspaniale wygląda na świątecznym stole i jest naprawdę pyszny. Nasz przepis potraktujcie jako punkt wyjścia - eksperymentujcie z dodatkami!
Mazurek serowy na chlebowym spodzie

Okonomiyaki to rodzaj japońskiego placka, zwykle pieczonego na blasze. Okonomiyaki to proste, oryginalne i efektowne danie, które można podać zarówno na śniadanie, jak i kolację
Okonomiyaki

Tarta serowa trzy sery to przepis inspirowany pizzą serową. Przepis na tartę serową wykorzystuje ser z niebieską pleśnią, kozi miękki ser oraz ser gruyère. Tarta serowa to sposób na pyszny lunch do pracy, lekki obiad albo romantyczną kolację.
Tarta serowa trzy sery
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Artykuły powiązane
Pędy groszku – moc witamin na wiosnę
Pędy groszku są delikatne, słodkie i chrupiące oraz niezwykle dekoracyjne. Uchodzą za oryginalne i wykwintne, choć bardzo łatwo wyhodować je samodzielnie za cenę opakowania nasion. Warto używać pędy groszku – nie tylko dla smaku – ponieważ to jedne z czołowych superfoods, czyli żywności o właściwościach prozdrowotnych.