Buddha bowl

Wegetariańska uczta, czyli Buddha bowl. Wartościowa i prosta Buddha bowl to połączenie superfoods. W dodatku całość jest pyszna! Wypróbuj Buddha bowl na lunch i nie tylko.

Ocena:

(średnia 4.58 z 159 głosów)

Składniki:

  • 100 g kolorowej komosy ryżowej
    1 ogórek
    1 awokado
    2 pomidory
    1 czerwona cebula
    100 g czerwonej kapusty
    ½ białej rzodkwi
    garść groszku cukrowego
    garść pestek granatu
    do dekoracji: listki mięty

  • natka pietruszki
  • kiełki cebuli
  • koperek
    1 łyżka sezamu (czarnego i białego)
    2 łyżki oleju sezamowego
    sok z ½ cytryny
    opcjonalnie: sos sojowy

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Buddha bowl to miska pełna witamin. Kasze

  • warzywa i ziarna łączymy ze sobą
  • aby otrzymać pełnowartościowy
  • pyszny posiłek.

    Buddha bowl to danie doskonałe dla tych

  • którym zależy na zbilansowanej diecie. Dzięki różnorodności składników
  • taką potrawą dostarczamy organizmowi wszystkiego
  • co niezbędne. Witaminy i błonnik z warzyw
  • zdrowe tłuszcze z  oleju i pestek
  • węglowodany z kaszy i białko z warzyw strączkowych. Pysznie
  • wegańsko i bardzo energetyzująco! Buddha bowl to danie
  • którym najemy się do syta
  • ale nie będziemy po nim czuć się ociężale. Możemy przygotowywać je z dowolnych składników. Najlepsze kompozycje to takie
  • w których składniki różnią się smakiem
  • kolorem i fakturą. Coś chrupiącego
  • coś wilgotnego i coś miękkiego
  • a słodkie przeplata się ze słonym i kwaśnym. To naprawdę miska pełna szczęścia!

    Wykonanie

    Komosę ryżową gotujemy wg wskazówek na opakowaniu

  • hartujemy zimną wodą i studzimy. Ogórka kroimy w plastry
  • pomidory w ósemki
  • a cebulę w pióra. Kapustę drobno szatkujemy
  • rzodkiew kroimy w plastry. Awokado odpestkowujemy
  • obieramy
  • kroimy w plastry i od razu polewamy sokiem z cytryny. W głębokiej misce na dnie układamy komosę ryżową
  • a następnie na niej po kolei wszystkie warzywa. Posypujemy je sezamem
  • polewamy olejem i sokiem z cytryny. Dekorujemy ziołami i kiełkami. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy