Buddha bowl

Wegetariańska uczta, czyli Buddha Bowl, to bardzo łatwy przepis na zdrowy lunch. Wartościowa i prosta Buddha Bowl to połączenie superfoods: świeżych warzyw, komosy ryżowej, ziół i olejów. W dodatku całość jest pyszna! Wypróbuj Buddha Bowl na lunch i nie tylko.

dodany przez: marlenas

buddha bowl

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.58 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Komosa ryżowa 1.

    Komosę ryżową gotujemy według wskazówek na opakowaniu, hartujemy zimną wodą i studzimy. Ogórka kroimy w plastry, pomidory w ósemki, a cebulę w pióra. Kapustę drobno szatkujemy, rzodkiew kroimy w plastry. Awokado odpestkowujemy, obieramy i kroimy w plastry. Dobrze, aby warzywa były podobnej wielkości – sprawi to, że nasz Buddha Bowl będzie się ładnie prezentował.

  • sezam-prazenie 2.

    W głębokiej misce na Buddha Bowl na dnie układamy komosę ryżową, a następnie na niej po kolei wszystkie warzywa. Posypujemy je sezamem, polewamy olejem i sokiem z cytryny. Dekorujemy ziołami i kiełkami. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Porady

  • Vegan Bowl jest przykładem dania z kuchni wegańskiej (opartej wyłącznie o produkty pochodzenia roślinnego). Wszystkim początkującym weganom przypominamy o suplementacji witaminy B12.
  • Awokado należy skropić sokiem z cytryny od razu po jego pokrojeniu. Dzięki temu owoc nie sczernieje. 
  • Owoce w Buddha Bowl? Przepisy na tę potrawę różnią się między sobą, ponieważ do miski Buddy można dodać wszystko to, na co mamy ochotę. Jeśli ktoś lubi połączenie słodkich owoców z wytrawnymi składnikami i dressingiem, niech śmiało dodaje do miski truskawki, gruszki, brzoskwinie i inne.
     

Notka redakcyjna

Buddha Bowl – co to jest?

Buddha Bowl (w dosłownym tłumaczeniu: miska Buddy) to talerz pełen witamin. Kasze warzywa i ziarna łączymy ze sobą, aby otrzymać  pełnowartościowy, pyszny posiłek. Buddha Bowl to danie doskonałe dla tych, którym zależy na zbilansowanej diecie. Dzięki różnorodności składników taką potrawą dostarczamy organizmowi wszystkiego co niezbędne. Witaminy i błonnik z warzyw, zdrowe tłuszcze z  oleju i pestek, węglowodany z kaszy i białko z warzyw strączkowych. Pysznie, wegańsko i bardzo energetyzująco! Buddha Bowl to danie którym najemy się do syta, ale nie będziemy po nim czuć się ociężale. Możemy przygotowywać je z dowolnych składników. Najlepsze kompozycje to takie, w których składniki różnią się smakiem kolorem i fakturą. Coś chrupiącego, coś wilgotnego i coś miękkiego. Słodkie przeplata się ze słonym i kwaśnym. To naprawdę miska pełna szczęścia!

Jak zrobić Buddha Bowl?

Miska szczęścia, Vegan Bowl, czy Buddha Bowl – przepis na to danie idealnie sprawdzi się na lunch do pracy, a także na lekki obiad czy drugie śniadanie. Potrawa ta może być przygotowana bardzo szybko, szczególnie, gdy mamy już wcześniej ugotowaną komosę ryżową. Jak zrobić Buddha Bowl? Przepis jest na tyle prosty, że każdy sobie z nim poradzi! Na spód miski należy wyłożyć quinolę. Na wierzchu układa się pokrojone wcześniej warzywa, kiełki, zioła, strączki, orzechy i inne pyszności. Vegan Bowl obowiązkowo powinien być skropiony olejem i sokiem z cytryny lub limonki, który nada całości świeżości.  Aby skomponować prawdziwy, sycący i zdrowy Buddha Bowl należy kierować się pięcioma kategoriami produktów opisanymi poniżej.

Buddha Bowl – zasady komponowania

Buddha Bowl czerpie inspiracje z diety buddyjskiej, która opiera się głównie na roślinach oraz nabiale. Buddha Bowl inaczej zwany Vegan Bowlem składa się z samych roślin. Gdy tworzymy własny Buddha Bolw jeden i słuszny przepis nas nie obowiązuje. W misce można wymieszać każdy dowolny składnik. Dzięki temu danie to jest lubiane przez większość osób (w końcu składa się z ulubionych warzyw!). Jest też skutecznym sposobem na wyczyszczenie lodówki z warzyw. Vegan Bowl jest bardzo zdrowy, jednak (jak to jest w przypadku kuchni wegańskiej) komponując miski Buddy warto pamiętać o kilku wskazówkach, dzięki którym posiłek będzie dostarczał wszystkich wartości odżywczych. Każda miska Buddy powinna zawierać po trochu z każdego z poniższych elementów.

  • Pełne ziarna – czyli sycące i bogate w błonnik kasze: bulgur, pęczak, quinola, kuskus, jaglana lub inne.
  • Warzywa – najlepiej świeże, nieprzetworzone oraz nie poddane obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują więcej witamin, sprawdzą się również super zdrowe kiszonki.
  • Źródła białka – czyli strączki (np. soczewica, ciecierzyca, biała fasola, bób) lub inne wegańskie produkty z białkiem (np. tofu, różne „nie-mięsa”, tempeh).
  • Dressing – obowiązkowo bazujący na zdrowych olejach (np. sezamowym, lnianym, oliwie) oraz wyraźnych w smaku soków z cytrusów, czy sosu sojowego.
  • „Posypka” – która może się składać z orzechów, pestek, ziół, kiełków oraz wszystkiego, co dusza zapragnie. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy