Łosoś teriyaki z warzywami

Łosoś teriyaki, czyli ryba z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, solidna porcja warzyw, kiełki i ostry jogurtowy. Jest to supercombo witamin i minerałów gotowe w 30 minut! Łosoś w sosie teriyaki to smak Japonii na domowym talerzu.

dodany przez: mojegotowanie

filet z łososia

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sos sojowy 1.

    600 gram łososia to filety dla 4 osób. Ryby płuczemy, osuszamy, sprawdzamy, czy nie ma ości. Zalewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Łosoś teriyaki powinien być odłożony na min. 20 minut do zamarynowania.

  • chili czosnek 2.

    Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, chili oraz cukinię pokrojoną w półprasterki, smażymy minutę. Dokładamy pokrojone grzyby i marchew pociętą w słupki, a po minucie brokuły i groszek, smażymy razem 3 min. Dodajemy kiełki, szpinak i marynatę, w której marynował się łosoś w sosie teriyaki. Warzywa mieszamy, podgrzewamy przez minutę.

  • łosoś teriyaki 3.

    Na osobnej patelni smażymy łososia. Łosoś w teriyaki może być również odpowiednio wcześniej upieczony w piekarniku, będzie wtedy mniej tłusty. Jogurt mieszamy z pastą sambal oelek. Rybę podajemy z warzywami z patelni, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem, dokładamy kawałki limonki. Łosoś teriyaki powinien być podawany z warzywami i osobno postawionym sosem jogurtowym.

Porady

  • Łosoś teriyaki najlepiej wyjdzie przygotowany z filetów ryby. Można do tego dania wykorzystać też dzwonki z łososia.
  • Sambal to indonezyjska pasta z chili. Można ją kupić w markecie lub przygotować samodzielnie
  • Jeśli korzystamy z suszonych grzybów shitake, to przed smażeniem należy je namoczyć i ugotować.
  • Łosoś w sosie teriyaki bardzo dobrze łączy się z orzechowymi i tłustymi nutami smakowymi sezamu. Należy pamiętać, aby przed posypaniem nim ryby uprażyć go na suchej patelni.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić łososia teriyaki?

Łosoś teriyaki to bardzo prosty przepis na obiad. Oryginalny sos teriyaki powstaje z sosu sojowego, sake, mirinu, imbiru i cukru trzcinowego. W tym przepisie marynata łososia teriyaki powstaje z prostszych, łatwiej dostępnych składników – z sosu sojowego i miodu. W czasie, gdy ryba się marynuje należy przygotować warzywa. Najlepiej do ich smażenia nada się głęboka patelnia typu wok. Do brokuł, fasolek i pozostałych warzyw należy dodać resztę marynaty. Rybę należy usmażyć lub upiec w piekarniku. Łosoś teriyaki powinien być podawany z lekkim sosem z jogurtu i pasty sambal oelek.

Sos teriyaki

Sos teriyaki to japońska, lekko słona i słodki sos podawany najczęściej z sushi lub jako marynata do mięs. Nazwa sosu pochodzi od czasownika „teru”, czyli „błyszczeć”. Dobrze też wiedzieć, że samo słowo teriyaki oznacza technikę pieczenia lub grillowania stosowaną w Japonii. Łosoś teriyaki to jedna z kilku kuchennych inspiracji do tego, jak wykorzystać ten sos. Z powodzeniem można przygotować też orientalnego kurczaka teriyaki, który świetnie smakuje z chrupiącymi warzywami i ryżem.

Dla amatorów i amatorek azjatyckich smaków polecamy inne przepisy na słodko-ostre duety smakowe. Udka glazurowane, ostry pad-thai czy domowe curry to, podobnie jak łosoś teriyaki, kulinarny strzał w dziesiątkę.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy