Łosoś teriyaki, czyli ryba z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, solidna porcja warzyw, kiełki i ostry jogurtowy. Jest to supercombo witamin i minerałów gotowe w 30 minut! Łosoś w sosie teriyaki to smak Japonii na domowym talerzu.
Przepisy, przygotowanie potraw i stylizacja: Beata Grątkowska Zdjęcia: Igor Grątkowski
(średnia 4.52 z 179 głosów)
600 gram łososia to filety dla 4 osób. Ryby płuczemy, osuszamy, sprawdzamy, czy nie ma ości. Zalewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Łosoś teriyaki powinien być odłożony na min. 20 minut do zamarynowania.
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, chili oraz cukinię pokrojoną w półprasterki, smażymy minutę. Dokładamy pokrojone grzyby i marchew pociętą w słupki, a po minucie brokuły i groszek, smażymy razem 3 min. Dodajemy kiełki, szpinak i marynatę, w której marynował się łosoś w sosie teriyaki. Warzywa mieszamy, podgrzewamy przez minutę.
Na osobnej patelni smażymy łososia. Łosoś w teriyaki może być również odpowiednio wcześniej upieczony w piekarniku, będzie wtedy mniej tłusty. Jogurt mieszamy z pastą sambal oelek. Rybę podajemy z warzywami z patelni, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem, dokładamy kawałki limonki. Łosoś teriyaki powinien być podawany z warzywami i osobno postawionym sosem jogurtowym.
Porady
- Łosoś teriyaki najlepiej wyjdzie przygotowany z filetów ryby. Można do tego dania wykorzystać też dzwonki z łososia.
- Sambal to indonezyjska pasta z chili. Można ją kupić w markecie lub przygotować samodzielnie.
- Jeśli korzystamy z suszonych grzybów shitake, to przed smażeniem należy je namoczyć i ugotować.
- Łosoś w sosie teriyaki bardzo dobrze łączy się z orzechowymi i tłustymi nutami smakowymi sezamu. Należy pamiętać, aby przed posypaniem nim ryby uprażyć go na suchej patelni.
Łosoś teriyaki to bardzo prosty przepis na obiad. Oryginalny sos teriyaki powstaje z sosu sojowego, sake, mirinu, imbiru i cukru trzcinowego. W tym przepisie marynata łososia teriyaki powstaje z prostszych, łatwiej dostępnych składników – z sosu sojowego i miodu. W czasie, gdy ryba się marynuje należy przygotować warzywa. Najlepiej do ich smażenia nada się głęboka patelnia typu wok. Do brokuł, fasolek i pozostałych warzyw należy dodać resztę marynaty. Rybę należy usmażyć lub upiec w piekarniku. Łosoś teriyaki powinien być podawany z lekkim sosem z jogurtu i pasty sambal oelek.
Sos teriyaki to japońska, lekko słona i słodki sos podawany najczęściej z sushi lub jako marynata do mięs. Nazwa sosu pochodzi od czasownika „teru”, czyli „błyszczeć”. Dobrze też wiedzieć, że samo słowo teriyaki oznacza technikę pieczenia lub grillowania stosowaną w Japonii. Łosoś teriyaki to jedna z kilku kuchennych inspiracji do tego, jak wykorzystać ten sos. Z powodzeniem można przygotować też orientalnego kurczaka teriyaki, który świetnie smakuje z chrupiącymi warzywami i ryżem.
Dla amatorów i amatorek azjatyckich smaków polecamy inne przepisy na słodko-ostre duety smakowe. Udka glazurowane, ostry pad-thai czy domowe curry to, podobnie jak łosoś teriyaki, kulinarny strzał w dziesiątkę.
Komentarze