Zupa-krem z dyni i selera

Ocena:

4.49 (184)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół. 

Składniki:

  • olej  2 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • imbir  1 szt.

  • dynia  900 g

  • bataty (słodkie ziemniaki)  300 g

  • seler  350 g

  • przyprawa curry  2 łyżki stołowe

  • mleko kokosowe  400 ml

  • papryka chili  1 szt.

  • soczewica czerwona  130 g

  • pestki dyni  2 łyżki stołowe

  • sezam  1 łyżeczka

  • jabłka  3 szt.

  • sok z cytryny  2 łyżki stołowe

  • syrop klonowy  2 łyżki stołowe

  • kiełki rzodkiewki  3 łyżki stołowe

Zupa-krem z dyni i selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę podzieloną na ósemki. Dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir, pokrojoną dynię hokkaido , duży pokrojony batat i pokrojony seler. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 2–3 min. Wsypujemy płaskie łyżki curry, mieszamy, wlewamy 1,5 l wody i mleko kokosowe, wrzucamy ponakłuwaną widelcem papryczkę chili. Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40 min, aż warzywa zmiękną. cebula-iStock (1)
  • Krok 2: W połowie gotowania wsypujemy do zupy soczewicę. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy – chili można usunąć, wtedy zupa będzie lekko pikantna, lub zmiksować z resztą składników – aby była naprawdę ostra. Pestki i sezam prażymy na suchej patelni. Jabłka przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, podsmażamy jabłka z obu stron (po 2 min). Wlewamy na patelnię syrop klonowy, podgrzewamy jeszcze 2 min, obracając owoce w trakcie. Zupę przelewamy do misek, dekorujemy połówką jabłka, pestkami, sezamem i kiełkami. Dla koloru posypujemy niewielką ilością posiekanej papryczki chili. czosnek-zabki-fot.iStock-min

Porady

Zupa-krem z dyni i selera to świetny sposób na rozgrzewający i szybki posiłek. Taka zupa z dyni może być doprawiona gałką muszkatołową, tymiankiem, rozmarynem, curry, masłem orzechowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec, przed podaniem można zupę polać po wierzchu olejem z pestek dyni, czarnuszką oraz uprażonymi pestkami słonecznika. Ponadto zupa-krem z dyni i selera świetnie prezentuje się w ozdobnych talerzach o kontrastowym kolorze. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne