Zupa-krem z dyni i selera

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół. 

zupa z dyni

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę podzieloną na ósemki. Dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir, pokrojoną dynię hokkaido , duży pokrojony batat i pokrojony seler. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 2–3 min. Wsypujemy płaskie łyżki curry, mieszamy, wlewamy 1,5 l wody i mleko kokosowe, wrzucamy ponakłuwaną widelcem papryczkę chili. Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40 min, aż warzywa zmiękną.
  • 2.W połowie gotowania wsypujemy do zupy soczewicę. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy – chili można usunąć, wtedy zupa będzie lekko pikantna, lub zmiksować z resztą składników – aby była naprawdę ostra. Pestki i sezam prażymy na suchej patelni. Jabłka przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, podsmażamy jabłka z obu stron (po 2 min). Wlewamy na patelnię syrop klonowy, podgrzewamy jeszcze 2 min, obracając owoce w trakcie. Zupę przelewamy do misek, dekorujemy połówką jabłka, pestkami, sezamem i kiełkami. Dla koloru posypujemy niewielką ilością posiekanej papryczki chili.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy