Duszona biała kiełbasa

Duszona biała kiełbasa to klasyka na wielkanocnym stole. Jak zrobić ją, aby była idealnie wypieczona, a przy tym bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna? Oto sprawdzony przepis na przepyszną kiełbasę w aksamitnym sosie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Duszona biała kiełbasa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Talarki cebula 1.

    Przygotowanie cebuli i kiełbasy: Cebule kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach masła. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy i układamy na cebuli wszystkie kiełbasy, tak żeby się nie stykały. 

  • zasmazka 2.

    Sos: W rondelku roztapiamy resztę masła. Wsypujemy mąkę i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodajemy musztardę, miód, czosnek, śmietanę i bulion, podgrzewamy, mieszając, do zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

  • duszona-kielbasa 3.

    Zapiekanie: Gorący sos wlewamy do naczynia dookoła kiełbas. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec, aż kiełbasa się zrumieni. Przewracamy na drugą stronę i pieczemy do zrumienienia. Gotową kiełbasę z sosem dekorujemy kiełkami i tymiankiem. Podajemy z pieczywem. 

Kalorie: 340

Porady

  • Kiełbasę warto ponakłuwać przed upieczeniem, aby osłonka nie pękała. Najlepiej zrobić to po prostu widelcem.
  • Duszona biała kiełbasa świetnie smakuje podana w towarzystwie sosu. Najlepiej sprawdzi się do niej wyrazisty sos chrzanowy, aromatyczny grzybowy lub z czerwonego wina. 
  • Jeśli chcecie, aby duszona biała kiełbasa miała jeszcze więcej smaku, dodajcie do pieczenia całą surową główkę czosnku. Upieczony czosnek nabiera maślanej konsystencji, więc nie tylko nada on kiełbasom wyjątkowego aromatu, ale będzie też świetnym smarowidłem do pieczywa.

Notka redakcyjna

Jak zrobić białą kiełbasę?

Przepis na białą kiełbasę wbrew pozorom nie jest trudny i poradzi sobie z nim każdy. Podstawą jest oczywiście najwyższej jakości mięso. Najlepiej wybrać do tego wieprzowinę lub mieszankę wieprzowo-wołową. Należy pamiętać, że mięso na kiełbasę nie może być zbyt chude, gdyż wtedy kiełbasa wyjdzie sucha. Tłuszcz zapewni soczystość kiełbasy, dlatego w tym przypadku nie warto go unikać. 

Kolejnym ważnym składnikiem są przyprawy. Dobra kiełbasa powinna pachnieć i smakować wyraziście, dlatego surowe mięso należy porządnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem i roztartym świeżym czosnkiem. Do tego opcjonalnie można dodać też nasionka gorczycy, które oprócz smaku, nadadzą kiełbasie ciekawej struktury. 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy wszystkie przyprawy i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, cały czas wyrabiając masę. Kiedy masa stanie się kleista i plastyczna, przykrywamy ją i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie możemy już nadziewać kiełbaski. Potrzebujemy do tego oczywiście specjalnej nasadki masarskiej, czyli rurki, na którą naciągniemy jelita do wypełniania mięsem. Kiedy już uformujemy kiełbaski, najlepiej jest obwiesić je na całą dobę to obeschnięcia. Jeśli nie mamy tyle czasu lub odpowiednich do tego warunków, powinniśmy obsuszyć kiełbaski chociaż przez kilka godzin, zanim zaczniemy ich dalszą obróbkę. 

Jak dusić białą kiełbasę?

To szybki przepis, który wymaga kilku prostych składników, czyli tłuszczu, cebuli i przypraw. Do tego wystarczy już tylko naczynie żaroodporne, blacha lub brytfanka. Kiełbasę układamy w naczyniu i obkładamy z każdej strony podsmażoną cebulką. Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny (w połowie pieczenia przewracamy kiełbasy na drugą stronę), aż wszystko pięknie się zarumieni. Ten podstawowy przepis można urozmaicić dodatkiem czosnku, piwa, musztardy, miodu, sosu sojowego czy wina.

Biała kiełbasa - przepisy na inne dania

Kiełbasa z piekarnika to tylko jedna z wielu smakowitych opcji. Białą kiełbasę można przygotowywać na przeróżne sposoby, gotowaną, duszoną, pieczoną, smażoną i grillowaną. Taka kiełbasa może być pysznym głównym daniem, ale również doskonałym dodatkiem do wielu zup, gulaszy i zapiekanek. Klasyką gatunku jest oczywiście wielkanocny żurek z białą kiełbasą, ale równie pyszne są przepisy na zupę chrzanową czy pulpeciki z białej kiełbasy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy