Kartoflanka

21 przepisów

Kartoflanka to zupa, która dla jednych jest oszczędnym, pozbawionym większych walorów smakowych daniem, a dla innych prawdziwym kucharskim wyzwaniem i  polem do tworzenia nowych wariantów potrawy. Jako że kluczowym składnikiem kartoflanki są neutralne ziemniaki, zupa ta jest wręcz idealnym materiałem do kulinarnego eksperymentowania. Co ciekawe, dwie kartoflanki mogą mieć całkowicie odmienne oblicza – kartoflanka śląska to zupa ciężka, wysokoenergetyczna, dodająca krzepy, ale i nieskąpiąca tłuszczu, zaś kartoflanka krem to danie delikatne i lekkie, idealny przykład sycącej, ale równocześnie dietetycznej kuchni. Jak ugotować kartoflankę? Sprawdź naszą bazę przepisów i znajdź warianty dla siebie!

Przepisy na kartoflankę

Czas przygotowania: 120 min.
KARTOFLANKA
wiejskie jedzonko

REDA

KARTOFLANKA

Jak ugotować zupę kartoflankę?

Kartoflanka to jedno z czołowych dań kuchni staropolskiej, ale jest ona znana i chętnie jadana również w innych krajach, między innymi u naszych zachodnich sąsiadów. Tradycyjna zupa kartoflanka nie stroni od tłustego mięsiwa oraz dodającej potrawie gęstości mąki czy śmietany. Nie każdy jednak jest zwolennikiem tak ciężkiej kuchni. Na szczęście kartoflankę można przyrządzić również w dietetycznym oraz wegetariańskim stylu. Taka zupa okaże się równie udanym daniem, co klasyczny odpowiednik, jeśli tylko użyjemy odpowiednich dodatków.

Jak ugotować kartoflankę w tradycyjnym wydaniu? Zależy, czy ma to być zupa kartoflanka z zasmażką (czyli tzw. zapalanka), czy może kartoflanka śląska. W pierwszym przypadku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z posiekaną włoszczyzną i przyprawami do zupy. Na patelni podsmażamy kawałek pokrojonej słoniny, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę.Po zarumienieniu wrzucamy je do zupy, a na tłuszczu, który pozostał na patelni robimy ciemną zasmażkę, po czym umieszczamy ją w zupie. Zwieńczeniem gotowania jest dodanie aromatycznych ziół i przypraw.

Jeśli zaś chodzi o kartoflankę śląską, czyli bodaj najbardziej sytą i energetyczną wersję dania, jaka istnieje, gotujemy ją na dość tłustym mięsie z kością (np. na żeberkach), dodajemy podsmażoną na smalcu kiełbasę i boczek, a na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką.

Obok tych tłustych i ciężkich zup przeznaczonych raczej dla osób wymagających dużych dawek kalorii, istnieje też mnóstwo dietetycznych, urozmaiconych nieoczywistymi dodatkami oraz wysublimowanych smakowo odsłon dania.

Kartoflanka: przepisy

Kartoflanka nie jest zupą nudną ani banalną. Baza receptur jest w jej przypadku tak rozbudowana, że praktycznie za każdym razem, gdy mamy ochotę na zupę ziemniaczaną, możemy wykreować zupełnie nową, inną kartoflankę. Przepis, na który warto zwrócić uwagę, zwłaszcza, jeśli jesteśmy entuzjastami drobiu albo zwolennikami delikatnej, wyrafinowanej kuchni, jest kremowa kartoflanka z kaczką i jabłkami. To oryginalne, aksamitne danie spodoba się każdemu smakoszowi.

Z kolei dla zwolenników potraw z temperamentem, perfekcyjnym wyborem wydaje się kartoflanka czosnkowo - chrzanowa z kiełbasą. Z całą pewnością tandem chrzanu i czosnku zaspokoi nasz apetyt na wyraziste, ostre smaki. Przepis na kartoflankę ze szpinakiem to następny trafny typ wśród receptur na ziemniaczaną zupę. Zielone liście szpinaku wespół ze szczypiorem dodadzą kartoflance wiosennego, świeżego charakteru i zapewnią porcję zdrowia.

Jeśli szukamy szybkiego i łatwego w przygotowaniu oraz niewymagającego zbyt dużej ilości składników dania, zupa kartoflanka ze śmietaną będzie rozwiązaniem w sam raz. Jak się okazuje, nawet z kilku ziemniaków, kostki rosołowej, śmietany, marchewki, zieleniny i przypraw, można zrobić smaczną zupę.

Jak zrobić wege kartoflankę?

Kartoflanka jarska? Czemu nie? W kilku prostych krokach da się przyrządzić apetyczną zupę ziemniaczaną bez dodatków mięsnych. Wystarczy wyposażyć się w bulion warzywny, włoszczyznę, kilka ziemniaków, pęczek koperku, cebulę, czosnek. Warzywa podduszamy na oleju, dodajemy do bulionu, gotujemy, do garnka dorzucamy posiekany koperek, przyprawy i gotowe. Możemy podrasować smak potrawy dodatkami takimi jak: wędzone tofu, ser pleśniowy, suszone grzyby, parmezan, papryka wędzona.

Kartoflanka w wersji fit

Kartoflanka w wersji fit to dobry pomysł na obiad, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego, a zarazem niesprzyjającego tyciu. Warte zainteresowania opcje to: kartoflanka krem – gęsta, sycąca, frapująca w smaku, a także postna kartoflanka z wędzonym łososiem – esencjonalna, o głębokim smaku, co prawda wzbogacona śmietanką i stosunkowo tłustą rybą, ale na pewno nie zagrażająca naszej figurze.