Botwinka

Botwinka, czyli zupa z botwiny – młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego, to pyszny i sycący przysmak, który zwykle przygotowuje się wiosną lub wczesnym latem (ze względu na sezon na botwinkę). Zupa ta charakteryzuje się słodko-kwaśnym posmakiem i ma gęstą – kremową konsystencję. Botwinkę zwykle serwuje się z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem i koperkiem. Zupę z botwiny możemy przygotować na bazie bulionu drobiowego, drobiowo-wołowego lub warzywnego (w wersji wegetariańskiej). Jak zrobić botwinkę? Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na botwinkę – najlepszą zupę z wiosennych nowalijek! 

dodany przez: Julita gotuje

Zupy botwinka

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.03 z 335 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą ponad poziom składników i ugotować wywar. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać obrane i pokrojone: marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść. Gotować około 10 minut.

  • botwinka 2.

    Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę. Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu. Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Porady

  • Botwinkę można przygotować na bazie bulionu drobiowego, drobiowo-wołowego lub warzywnego. Wówczas, gdy zdecydujemy się na przygotowanie wegetariańskiej wersji botwinki, to warto pamiętać, że nieco zmieni to jej smak – stanie się ona znacznie łagodniejsza.
  • Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszej botwinki, to zamiast śmietany 306%, możemy wykorzystać śmietanę 12% lub 18%. Warto pamiętać, że w przypadku drugiej opcji należy ją wcześniej zahartować, czyli rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie wymieszać z chochlą zupy, a dopiero na samym końcu powoli wlewać do garnka z botwinką.
  • Jeśli zależy nam na uzyskaniu intensywnej barwy zupy z botwinki, to do garnka z gotującymi się burakami, możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
  • Na bazie zupy botwinki możemy przygotować pyszny chłodnik litewski – wystarczy tylko dodać do niej maślankę, kefir lub zsiadłe mleko, a także kilka ogórków i rzodkiewek. 
     

Notka redakcyjna

Jakie dodatki do botwinki? 


Botwinka jest jedną z tych zup, które nieodłącznie kojarzą się nam z latem. Charakteryzuje się ona słodkawo-kwaśnym smakiem i zdecydowanie najlepiej przyrządzać ją wiosną i wczesnym latem – wówczas botwina jest szeroko dostępna i bardzo tania. Botwinkę możemy serwować samodzielne – bez żadnych dodatków lub podnieść jej poziom sytości poprzez dodatek ziemniaków, jajka czy świeżego koperku. Botwinkę można serwować również z makaronem jajecznym (najlepiej domowym). Świetnym pomysłem jest również podawanie jej w towarzystwie maślanki czy kefiru, które podkreślą jej smak i aromat. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy