Botwinka

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!

Zupybotwinkadania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.03 z 335 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą ponad poziom składników i ugotować wywar. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać obrane i pokrojone: marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść. Gotować około 10 minut.
  • botwinka2.Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę. Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu. Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Notka redakcyjna

Botwinkę można gotować także na wywarze drobiowym lub warzywnym, ale to wyraźnie wpływa na jej smak - łagodzi go.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy