Zupa botwinka

Zupa botwinka, inaczej nazywana botwinką – powstaje z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. To pyszne danie sezonowe, które zazwyczaj przygotowuje się wiosną lub wczesnym latem. Charakteryzuje się słodko–kwaśnym posmakiem i gęstą, kremową konsystencją. Można podawać ją z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem i koperkiem. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na barszcz z botwinki – najlepszą zupę z wiosennych nowalijek!

dodany przez: Julita gotuje

Zupy botwinka

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.03 z 335 głosów)


Zupa botwinka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wywar na botwinkę: kości myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad poziom składników i gotujemy wywar. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Gdy kości będą już prawie miękkie solimy wywar, dodajemy marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść. Gotujemy około 10 minut.

  • 2.

    Zupa botwinka: do wywaru mięsno–warzywnego dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucamy pokrojoną botwinę. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Śmietanę rozprowadzamy z mąką w osobnym naczyniu i zagęszczamy zupę, doprowadzamy do ponownego zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Nalewamy zupę z botwinki na talerz lub do miseczek i posypujemy koperkiem.

Porady

  • Botwinkę można przygotować na bazie bulionu drobiowego, drobiowo–wołowego lub warzywnego. Jej smak będzie łagodniejszy, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie wegetariańskiej zupy z botwinki.
  • Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność zupy botwinki, to zamiast śmietany 36%, możemy wykorzystać śmietanę 12% lub 18% lub jogurt naturalny. Śmietankę ukwaszoną i jogurt trzeba wcześniej zahartować, czyli rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie wymieszać z chochlą zupy, a dopiero na samym końcu powoli wlewać do garnka.
  • Jeśli zależy nam na zachowaniu intensywnej barszczu z botwinki, to do garnka z gotującymi się burakami, możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.
  • Na bazie zupy botwinki możemy przygotować pyszny chłodnik litewski – wystarczy tylko dodać do niej maślankę, kefir lub zsiadłe mleko, a także kilka ogórków i rzodkiewek.

Notka redakcyjna

Zupa botwinka – inne warianty

Jedną z popularnych odmian tej zupy jest chłodnik z botwiny. To idealna propozycja na pierwsze upały, jest lekkostrawna, a do tego orzeźwia smakiem. Podstawą tu są młode buraki i maślanka – charakterystyczna dla chłodników. Dodatkowo wcześniej trzeba ugotować ziemniaki. Istotne są tu też rzodkiewki, świeży ogórek, natka pietruszki. Całość wieńczy jajko ugotowane na twardo.


Barszcz z botwinki można modyfikować i dodawać niego inne warzywa, które nie kojarzą się jednoznacznie z tą zupą. Ciekawą propozycją jest z pewnością botwinka z fasolką szparagową. Do naszego podstawowego przepisu dodajemy zieloną fasolkę – kroimy ją na mniejsze kawałki. Dorzucamy do bulionu mięsnego razem z innymi warzywami. Pozostałe kroki przygotowania są takie same.


W wersji bardzo wykwintnej przygotujemy zupę botwinkę z wiśniami, na bulionie warzywnym. 2 szklanki wydrylowanych wiśni przesmażamy z marchwią i buraczkami przez 5 min. Dodajemy do wywaru warzywnego – gotujemy przez 10 min. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy bezpośrednio na talerze.

Poza sezonem zupę z botwinki można przygotować z wcześniej zamrożonych liści i buraków lub zapasteryzowanych w słoiku. Jeśli jednak nie zdążyliśmy przygotować się na zimę, to warto przygotować barszcz czerwony ze starych buraków. Smak będzie porównywalny.

Sprawdź też: jak uratować przesoloną zupę

Jakie dodatki do botwinki?

Botwinka jest jedną z tych zup, które nieodłącznie kojarzą się nam z latem. Zdecydowanie najlepiej przyrządzać ją wiosną i wczesnym latem – wtedy botwina jest szeroko dostępna i bardzo tania. Zupę botwinkę możemy serwować samodzielne – bez żadnych dodatków lub podnieść jej poziom sytości poprzez dodatek ziemniaków, jajka na twardo (mogą być kurze lub przepiórcze), a całość posypać obficie świeżym koperkiem.


Botwinkę można serwować również z makaronem jajecznym (najlepiej domowym), wtedy będzie dużo bardziej pożywna. Świetnym pomysłem jest również podawanie jej w towarzystwie maślanki czy kefiru, które podkreślą jej smak i aromat.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy