Zupa botwinka

Ocena:

4.03 (336)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa botwinka powstaje z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. To pyszne danie sezonowe, które zazwyczaj przygotowuje się wiosną lub wczesnym latem. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i gęstą, kremową konsystencją. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami i młodym koperkiem. Podajemy prosty i szybki przepis na botwinkę – najlepszą zupę z nowalijek. 

Składniki:

  • botwina  500 g

  • bulion warzywny  1 l

  • ziemniaki  350 g

  • olej  20 ml

  • koperek  1 pęczek

  • sok z cytryny  10 ml

  • śmietana 30%  60 ml

  • mąka pszenna  16 g

  • cukier  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Zupa botwinka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Botwina: myjemy ją i osuszamy. Odcinamy młode buraczki. Obieramy je i kroimy w półplasterki. Łodygi i liście szatkujemy. 

  • Krok 2:

    Koperek: delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno siekamy.

  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy i dzielimy na ósemki. W garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa botwinka, rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy na nim ziemniaki przez około 5 minut.  

  • Krok 4:

    Zupa: dokładamy do garnka botwinę z młodymi buraczkami i zalewamy ją bulionem warzywnym. Gotujemy przez 15 minut lub do czasu, kiedy ziemniaki są prawie gotowe. Dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. 

  • Krok 5:

    Zabielanie: w małej miseczce rozrabiamy śmietanę kremówkę z mąką pszenną. Wlewamy ją przez sitko do garnka z botwinką i mieszamy, aż zupa nieco zgęstnieje i zyska kremową konsystencję.  

Porady

  • Botwinka jest lekka i łagodna w smaku, jeśli przygotowujemy ją na bazie bulionu warzywnego. Jest wtedy także daniem odpowiednim dla wegetarian. Mimo to możemy ją ugotować na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym. Zupa z botwiny na mięsie to jeden ze znanych wariantów tego dania z nowalijek. Często przygotowuje się ją na żeberkach.  
  • Jeśli chcemy, żeby zupa botwinka miała mniej kalorii, zamiast śmietany kremówki wykorzystajmy śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Pamiętajmy, że trzeba je wcześniej zahartować, czyli wymieszać z chochlą zupy, a dopiero potem powoli wlać do garnka. 
  • Zupa zachowa swoją intensywną barwę, jeśli po dolaniu soku z cytryny nie pozwolimy, żeby mocno się gotowała. Możemy go także zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym.  
  • Znanym i lubianym dodatkiem do tej świeżej potrawy z młodych buraków jest jajko na twardo. Możemy także wzbogacić ją makaronem jajecznym. Zupa z botwinki będzie wtedy pożywna i sycąca. 
  • Danie będzie smakować najlepiej, jeśli użyjemy młodych ziemniaków i młodego koperku. Pojawiają się na targach i w sklepach mniej więcej w tym samym czasie, co botwina.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa botwinka – przepis, który warto modyfikować 

Botwinka to klasyczna wiosenna zupa, które ma wiele wariantów. Wspomnieliśmy już o możliwości przyrządzenia jej na mięsie, z dodatkiem jajka na twardo i makaronu. Poza tym warto wypróbować też: 

  • chłodnik z botwiny lub chłodnik litewski – to idealna propozycja na pierwsze upały. Jest lekkostrawna, a do tego orzeźwia smakiem. Podstawą są młode buraki i maślanka – charakterystyczna dla chłodników. Istotne są też inne nowalijki, takie jak rzodkiewki, świeży ogórek i natka pietruszki. 
  • botwinka z fasolką szparagową – do zupy warto dodawać strączki i warzywa, które nie kojarzą się jednoznacznie z tym daniem. Może być to także biała fasola lub ciecierzyca. 
  • zupa botwinka z wiśniami – to niezwykle smaczne połączenie słodyczy buraczków z kwaskowymi wiśniami. Przesmażamy je razem na maśle i zalewamy bulionem warzywnym. Efekt jest oryginalny i warty wypróbowania. 
  • wegańska zupa z botwiny z ziemniakami – wystarczy tylko odrobinę zmodyfikować tradycyjny przepis na botwinkę. Ciekawym akcentem jest mleczko kokosowe, którym zabielamy zupę. Dzięki temu nie zawiera ona żadnych dodatków pochodzenia zwierzęcego, a także jest odpowiednia dla osób, które nie tolerują laktozy. 
  • zupa krem z botwiny – gęsta, sycąca alternatywa dla tradycyjnego dania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki przed podaniem i udekorować krem kleksem z jogurtu, kawałkami buraczków i koperkiem.  

Zupa z botwiny zimową porą 

Sezon na botwinę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. To właśnie wtedy przyrządzamy z niej aromatyczne dania na ciepło i chłodniki, które kojarzą się z wiosną. A co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na nowalijki poza sezonem? Warto przygotować się na taką ewentualność i zrobić botwinkę na zimę. W tym celu siekamy ją, pakujemy w foliowe woreczki i zamrażamy. Będzie wtedy zdatna do użycia przez około 10 miesięcy. Możemy od razu połączyć ją z koperkiem lub natką pietruszki. Zupa z mrożonej botwiny to świetne remedium na zimową aurę. Nowalijkę możemy także zawekować. Pokrojone bulwy, łodygi i liście układamy naprzemiennie w wyparzonym słoiku. Możemy także wcisnąć w nie ząbki czosnku i koperek. Całość zalewamy mieszanką wody, octu, cukru i soli. Tak przygotowaną botwinkę pasteryzujemy przez około 20 minut w temperaturze 95°C. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne