Zupa botwinka powstaje z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. To pyszne danie sezonowe, które zazwyczaj przygotowuje się wiosną lub wczesnym latem. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i gęstą, kremową konsystencją. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami i młodym koperkiem. Podajemy prosty i szybki przepis na botwinkę – najlepszą zupę z nowalijek.
StockFood
Botwina: myjemy ją i osuszamy. Odcinamy młode buraczki. Obieramy je i kroimy w półplasterki. Łodygi i liście szatkujemy.
Koperek: delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno siekamy.
Ziemniaki: obieramy i dzielimy na ósemki. W garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa botwinka, rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy na nim ziemniaki przez około 5 minut.
Zupa: dokładamy do garnka botwinę z młodymi buraczkami i zalewamy ją bulionem warzywnym. Gotujemy przez 15 minut lub do czasu, kiedy ziemniaki są prawie gotowe. Dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Zabielanie: w małej miseczce rozrabiamy śmietanę kremówkę z mąką pszenną. Wlewamy ją przez sitko do garnka z botwinką i mieszamy, aż zupa nieco zgęstnieje i zyska kremową konsystencję.
Porady
- Botwinka jest lekka i łagodna w smaku, jeśli przygotowujemy ją na bazie bulionu warzywnego. Jest wtedy także daniem odpowiednim dla wegetarian. Mimo to możemy ją ugotować na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym. Zupa z botwiny na mięsie to jeden ze znanych wariantów tego dania z nowalijek. Często przygotowuje się ją na żeberkach.
- Jeśli chcemy, żeby zupa botwinka miała mniej kalorii, zamiast śmietany kremówki wykorzystajmy śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Pamiętajmy, że trzeba je wcześniej zahartować, czyli wymieszać z chochlą zupy, a dopiero potem powoli wlać do garnka.
- Zupa zachowa swoją intensywną barwę, jeśli po dolaniu soku z cytryny nie pozwolimy, żeby mocno się gotowała. Możemy go także zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym.
- Znanym i lubianym dodatkiem do tej świeżej potrawy z młodych buraków jest jajko na twardo. Możemy także wzbogacić ją makaronem jajecznym. Zupa z botwinki będzie wtedy pożywna i sycąca.
- Danie będzie smakować najlepiej, jeśli użyjemy młodych ziemniaków i młodego koperku. Pojawiają się na targach i w sklepach mniej więcej w tym samym czasie, co botwina.
Botwinka to klasyczna wiosenna zupa, które ma wiele wariantów. Wspomnieliśmy już o możliwości przyrządzenia jej na mięsie, z dodatkiem jajka na twardo i makaronu. Poza tym warto wypróbować też:
Sezon na botwinę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. To właśnie wtedy przyrządzamy z niej aromatyczne dania na ciepło i chłodniki, które kojarzą się z wiosną. A co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na nowalijki poza sezonem? Warto przygotować się na taką ewentualność i zrobić botwinkę na zimę. W tym celu siekamy ją, pakujemy w foliowe woreczki i zamrażamy. Będzie wtedy zdatna do użycia przez około 10 miesięcy. Możemy od razu połączyć ją z koperkiem lub natką pietruszki. Zupa z mrożonej botwiny to świetne remedium na zimową aurę. Nowalijkę możemy także zawekować. Pokrojone bulwy, łodygi i liście układamy naprzemiennie w wyparzonym słoiku. Możemy także wcisnąć w nie ząbki czosnku i koperek. Całość zalewamy mieszanką wody, octu, cukru i soli. Tak przygotowaną botwinkę pasteryzujemy przez około 20 minut w temperaturze 95°C.
Komentarze