Botwinka

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!

Zupybotwinkadania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.03 z 335 głosów)

Składniki:

  • * 600 g kości wieprzowych na wywar
  • * botwina (1 pęczek)
  • * 2 marchewki
  • * 1 pęczek natki pietruszki
  • * 1 pęczek natki selera
  • * 700 g ziemniaków
  • * 2 liście laurowe
  • * 2 ziarna ziela angielskiego
  • * 200 ml słodkiej śmietany
  • * 3 łyżki mąki
  • * woda
  • * do smaku: sól, pieprz, cukier, ocet i sos sojowy
  • * świeżo pokrojony koper

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
  • Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
  • Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
  • Gotować około 10 minut.
  • Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
  • Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
  • Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
  • W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
  • Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Notka redakcyjna

Botwinkę można gotować także na wywarze drobiowym lub warzywnym, ale to wyraźnie wpływa na jej smak - łagodzi go.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy