REKLAMA

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi - wykwintny, pyszny i prosty do przygotowania. Dodatek pieczarek sprawi, że ten pasztet smakuje wprost doskonale. Do przygotowania najlepiej nada się pierś z gęsi wraz ze skórą, gęsia wątróbka i wątróbka z kurczaka. To pomysł na dodatek zarówno na śniadanie świąteczne, jak i półmisek mięsny na przyjęcia rodzinne przy stole. Zobacz, jak zrobić wyśmienity pasztet z gęsiny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Przystawki pasztet drobiowy

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki 1.

    Jak zrobić klasyczny pasztet z gęsi? Pieczarki oczyszczamy. Z wątróbki gęsiej (1 sztuka) i wątróbki kurzej (300g) usuwamy błony, myjemy. Pierś  z gęsi (wybierzmy sporą pojedynczą lub średnią podwójną) myjemy, kroimy w kawałki i mielimy z pieczarkami oraz wątróbkami. Wsypujemy bułkę tartą i majeranek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  • Pasztet z gęsi 2.

    Tak przygotowany pasztet staropolski wkładamy do natłuszczonej masłem formy o wymiarach 25x37 cm. Posypujemy słodką papryką w proszku. Pasztet z gęsi pieczemy około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Kalorie: 100

Porady

  • Pasztet z gęsi cieszy się mniejszą popularnością niż klasyczny, domowy pasztet drobiowy, ale warto przetestować to połączenie smaków. Przyda się większa pierś gęsi - najlepiej wraz ze skórą - gęsia wątróbka i wątróbka z kurczaka, aby mięsna masa miała idealną konsystencję i ciekawy smak.
  • W przepisie  polecamy dodatek pieczarek, ale jeszcze bardziej aromatyczne od pieczarek są leśne grzyby. Jeśli mamy spory ich zapas, warto dodać je do pasztetu. 
  • Chcesz się cieszyć pasztetem z gęsi jak u babci? Pamiętaj o dokładnym wymieszaniu wszystkich składników oraz o doprawieniu pasztetu majerankiem, solą oraz pieprzem. Pasztet klasyczny z gęsi najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą oraz żurawiną.
  • Pasztet pieczony to doskonały wybór na domową wędlinę. Jeśli zrobisz pasztet z gęsi w keskówkach wyłożonych papierem do pieczenia i pozwolisz mu dokładnie wystygnąć, nie będzie problemu z wyjęciem pasztetu z foremki i pokrojeniem go w plastry. 

Notka redakcyjna

Jak piec pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi to doskonała przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tajemnica doskonałego smaku pasztetu tkwi w doborze składników oraz sposobie pieczenia pasztetu. Pasztety, które ma być domową wędliną powinno się piec w specjalnych wąskich foremkach tzw. kreskówkach. Najlepiej wybrać metalową i przed pieczeniem pasztetu wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie i pokrojenie pasztetu w plastry. Ile piec pasztet z gęsi? Pasztet mięsny pieczemy w nagrzanym piekarniku od 60 do 80 minut w 160 – 200 stopniach. Jeśli lubisz wilgotny pasztet piecz go 80 minut w 160 stopniach, jeśli jesteś zwolennikiem bardziej suchych pasztetów musisz go piec 60-70 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pasztet musi dobrze wystygnąć.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy