Szynka biała peklowana. Pyszna, krucha i aromatyczna. Przepis pochodzi z książki "Domowe wędliny". Uwaga! Przygotowanie: 1 godzina 40 minut, ale czas oczekiwania to 4–6 dni, więc warto zaplanować wcześniej ten przepis.
Kiełbasa z dzika / Pastrami - przepis z książki "Wędliny domowe" / fot. kaszamanna STUDIO / kaszamanna.com
(średnia 4.42 z 184 głosów)
Peklowanie mięsa: Zagotowujemy 500 ml wody, dodajemy przyprawy i czosnek, gotujemy 3–5 min, studzimy. W pozostałym litrze wody rozpuszczamy peklosól, mieszamy z wywarem z przypraw. Do roztworu wkładamy szynkę i odstawiamy na 4–6 dni w miejsce, w którym temperatura wynosi 8–10°C.
Gotowanie szynki: Szynkę wyjmujemy i osuszamy, wkładamy do siatki wędliniarskiej i zawiązujemy na końcach. Gotujemy w temp. 80–85°C przez 1,5 godz., po czym zostawiamy ją w wodzie do ostudzenia.
Porady
- Pamiętajcie, aby do przygotowania szynki użyć soli peklowanej. Klasyczna sól nie zwiększy jej trwałości w taki sam sposób.
- Aby uniknąć postrzępienia się mięsa, polecamy przed gotowaniem obwiązać je sznurkiem lub skorzystać z specjalnego rękawa.
- Warto zaopatrzyć się również w termometr do mięs. Kontrolowanie temperatury wody to gwarancja dobrze ugotowanej szynki – również w jej środku.
- Po dłuższym czasie, zalewa do peklowania może zacząć gęstnieć lub nabrać szarego koloru – są to naturalne reakcje chemiczne. W taki wypadku wystarczy wymienić roztwór na świeżą mieszankę wody z solą peklującą.
Przygotowując domową, peklowaną szynkę warto poeksperymentować z jej smakiem i dobrać do niej ulubione przyprawy. Do zalewy z solą można dodać czosnek, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Ciekawie smakuje też szynka w wersji z jałowcem lub rozmarynem. Miłośnikom słodkawych wyrobów z pewnością przypadnie do gustu przepis na szynkę wieprzową z dodatkiem musztardy i miodu, albo gotowaną na soku z jabłek.
Aby cieszyć się długoletnim zdrowiem i dobrą sprawnością, powinniśmy zadbać o zdrową dietę. Zdrową, czyli opartą o dobre, jakościowe składniki ze sprawdzonych źródeł. Przygotowywanie własnych wędlin to jeden ze sposobów na ograniczenie niepotrzebnych konserwantów i dodatków zwiększających wagę mięsa, na które często możemy natrafić w sklepowych, gotowych wyrobach. Szynka peklowana długo zachowuje świeżość. Ma naturalny skład, więc ze spokojem możecie zaserwować ją nawet najmłodszym miłośnikom wędlin.
Domową szynkę możemy przygotować na wiele sposobów. Peklowanie jest jednym z nich. Sposób ten - choć zajmuje sporo czasu - jest jednym z prostszych. Pod wpływem peklowania mięso staje się bardziej kruche, traci nagromadzoną wodę oraz zachowuje swój świeży, różowy kolor. Dłużej zachowuje ono świeżość, a do tego staje się bardziej smaczne i soczyste.
Bardzo istotne jest właściwe dobranie rozmiaru naczynia, w którym peklujemy szynkę – mięso nie powinno wypływać na jego powierzchnię. Ma ono ciasno przylegać do boków pojemnika. Można również dodatkowo obciążyć mięso za pomocą szklanego słoika wypełnionego wodą. Do peklowania najlepiej sprawdzą się szklane lub kamionkowe miski. Pamiętajcie, że nie powinno się w tym celu używać naczyń aluminiowych czy stalowych.
Dla uzyskania najlepszych efektów, warto oprócz standardowego peklowania w zalewie, wykonać parę dodatkowych nastrzyków roztworem wody z solą. Należy, przy pomocy specjalnej strzykawki z grubą i długą igłą, równomiernie wstrzyknąć zalewę w kilka-kilkanaście miejsc. Do takiego zabiegu powinniśmy wykorzystać około 1/5 całości roztworu.
Komentarze