REKLAMA

Tradycyjny pasztet z żurawiną

Rewelacyjny pasztet, ma bardzo delikatny smak. W moim rodzinnym domu pasztet pieczony jest od lat

dodany przez: marysias marysias

dania mięsne Pasztet Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg podgardla
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki wegety
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (żeby zmieściło się bez problemu do maszynki do mielenia). Podsmażamy z każdej strony i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy na bardzo małym ogniu, aż zmięknie. Studzimy.
  • 2. Ugotowane mięsko odcedzamy i DWA razy mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy 3 jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy (najlepiej robotem kuchennym), przekładamy do formy keksowej i pieczemy przez ok 1 h w 180*C. Studzimy i dopiero kroimy. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy