Swojska kaszanka gryczana

Kaszanka swojska, bardzo smaczna, polecam.

Kaszankadania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 220 głosów)

Składniki:

  • 3,5 kg kaszy gryczanej białej
  • 1-1,5 litra krwi wieprzowej
  • 2,5 kg skórek wieprzowych
  • 1,5 kg okrawków mięsnych
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • jelita wieprzowe
  • 5 liści laurowych
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Skórki i okrawki mięsa dokładnie umyć , dodać liście laurowe, łyżkę soli,cebulę wszystko zalać wodą i ugotować.
  • Ugotowane mięso przecedzić przez sito, rosół po mięsie przelać do garnka, ugotować w nim kaszę w proporcji 1:2, gotować tyle czasu aż kasza wypije cały płyn.
  • Mięso i ugotowaną cebulę zmielić przez maszynkę , przełożyć do bardzo dużej miski, dodać ugotowaną kaszę, sól , pieprz i majeranek.Wszystko dokładnie wymieszać i spróbować( bo jak dodamy na końcu krew , to już nie spróbujemy) na końcu dodać do ciepłego farszu, krew,około 1 litra, jak będzie mało, to dodać powoli resztę krwi.
  • Na maszynkę z lejkiem do kiełbas, nakładać czyste i kilka razy przepłukane wodą jelita i napychać kaszankę. Na końcu formować pętka równej wielkości(można związać nitką)
  • Parzyć w gotowanej , lekko osolonej wodzie około 30-35 min.(nie gotować żeby nie popękała.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy