Kaszanka domowa

Kaszanka domowa smakiem bije na głowę wszystkie sklepowe wyroby. Latem chętnie serwujemy ją na grillu, a z kolei jesienią czy zimą podajemy w towarzystwie ziemniaków i surówki jako sycące danie obiadowe. Jej przygotowanie nie należy do wybitnie skomplikowanych, jednak by całość wyszła naprawdę fantastycznie warto przestrzegać kilku istotnych zasad. Jeśli lubicie samodzielne przyrządzać mięsne wyroby, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kaszankę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kaszanka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 230 głosów)

Kaszanka domowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie podrobów: mięso dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren jałowca, ziela angielskiego, czosnku oraz łyżeczki soli i pieprzu. Gdy całość zacznie wrzeć, umieszczamy w garnku wieprzowe skórki oraz podgardla. Gotujemy je przez około 35–40 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbki oraz płucka. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Zawartość garnka odcedzamy na sitku (powstałego wywaru nie wylewamy – będzie on jeszcze potrzeby do gotowania kaszy).

  • 2.

    Gotowanie kaszy: ziarna kaszy dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wywarem pozostałym po gotowaniu mięsa. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy kaszę przez około 20–30 minut, aż do momentu, gdy stanie się ona sypka i miękka. Po ugotowaniu odkładamy ją do przestudzenia. 

  • 3.

    Masa do kaszanki gryczanej: ugotowaną wcześniej wątróbkę kroimy w bardzo małe kawałki. Pozostałe mięso mielimy przy pomocy maszynki do mielenia o drobnym sitku. W dużej misce łączymy mięso z przestudzoną kaszą gryczaną. Całość doprawiamy przy pomocy pozostałej soli oraz pieprzu i majeranku. Kosztujemy i w razie potrzeby zwiększamy ilość przypraw (po dodaniu krwi masy nie można już próbować). Zawartość miski zalewamy przecedzoną przez sitko krwią. Dokładnie mieszamy,  wszystkie składniki wyrabiamy, aż do uzyskania zwartej konsystencji. 

  • 4.

    Kaszanka domowa: jelita dokładnie płuczemy. Ostrożnie, uważając, by ich nie naderwać, przekładamy do nich masę. Końce zawiązujemy nitką. Gotową kaszankę swojską parzymy w wodzie przez około 30–35 minut. Podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

Porady

  • Kaszankę domową można również przygotować bez dodatku krwi. Choć będzie się ona nieco różnić smakiem od oryginału, zdecydowanie warto jej spróbować. 
  • Ugotowane podroby powinny być miękkie. Warto się również upewnić, że po przekrojeniu nie wypływa z nich krew. W przeciwnym razie należy wydłużyć czas ich gotowania. 
  • Zrobienie od podstaw kaszanki z kaszy gryczanej wymaga nieco wysiłku. Warto więc przygotować ją w większej porcji, a następnie zamrozić. Dzięki temu można się nią raczyć zawsze, gdy najdzie nas na to ochota. W zamrażalniku zachowa świeżość przez około 4 miesiące. Po wyjęciu, polecamy rozmrażać ją w lodówce. 
  • By zniwelować gorzkawy posmak kaszy gryczanej, należy dobrze ją wypłukać. Czynność tę polecamy powtarzać, aż do momentu, gdy wypływająca z sitka woda będzie przezroczysta. Dzięki temu kaszanka swojska będzie smakować wprost fenomenalnie. 
  • Zastanawiacie się, jak długo parzyć kaszankę? Dla uzyskania najlepszych efektów, od chwili wypłynięcia kaszanki na powierzchnię, polecamy parzyć ją przez 30 minut w wodzie o temperaturze 80°C.
  • Domową kaszankę można również podawać w wersji smażonej. Przed wrzuceniem jej na rozgrzaną patelnię, polecamy nakłuć ją w kilku miejscach – dzięki temu nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej. 
  • Jeżeli chcecie urozmaicić smak kaszanki z wody, możecie dodać do masy posiekaną na drobno i podsmażoną na patelni cebulę. 
  • Przed wypełnieniem jelit kaszanką, warto namoczyć je przez około 20 minut w ciepłej wodzie. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że są one dokładnie wypłukane z soli.

Notka redakcyjna

Z czym podawać kaszankę domową?

Samodzielnie wykonana, domowa kaszanka smakuje wprost fenomenalnie. Polecamy serwować ją w towarzystwie kremowego puree ziemniaczanego i ulubionej surówki. Szczególnie dobrze sprawdzą się popularne buraczki lub prosta surówka zasmażanej kapusty białej czy czerwonej. 

Latem, usmażoną na grillu kaszankę swojską chętnie serwujemy w towarzystwie domowych frytek i lekkich, sezonowych sałatek. Jej smak świetnie podkreśli prosta mieszanka sałaty masłowej, pomidora, ogórka zielonego i jogurtowego lub musztardowego dressingu. Można również pokusić się o przyrządzenie smacznej sałatki z pomidorów malinowych. 

Fanom bardziej niecodziennych połączeń smakowych polecamy spróbować kaszanki gryczanej z podsmażonymi na maśle jabłkami. Jako dodatek do mięsa, równie dobrze sprawdzi się grillowany ananas czy pieczone brzoskwinie. Ze smakiem wyrobu dobrze komponuje się też konfitura z czerwonej cebuli.

 

Jak zrobić kaszankę? Garść przydatnych informacji

Kaszankę domową można przygotować na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej dodaje się do niej części podrobów, takie jak wątróbki, płucka, skóry czy ozory. Niektórzy do jej przyrządzenia używają też podgardla, mięsa z głów i z golonki. Przed obróbką termiczną podroby należy dokładnie pokroić na małe kawałeczki. Warto także zmielić je przy użyciu maszynki do mięsa o drobnym sitku. Dzięki temu konsystencja gotowego wyrobu, będzie idealna.

A jaką kaszę najlepiej dodać do kaszanki? Najczęściej przyrządza się ją na bazie kaszy gryczanej. To jednak nie jedyna opcja – możliwości jest wiele. Równie dobrze sprawdzi się kasza jęczmienna perłowa czy popularna kasza pęczak. Niektórzy przygotowują też kaszanki na bazie kaszy manny. W tym wypadku, konsystencja gotowego wyrobu będzie się jednak nieco różnić od jego klasycznej wersji. 

Świeżą krew, potrzebną do przygotowania kaszanki gryczanej, można zakupić w ubojni. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w krew suszoną, którą następnie należy rozpuści w zimnej wodzie. Przyjmuje się, że na każde 100 g suchego produktu potrzeba około 600 ml płynu. Przed dodaniem do masy, całość trzeba dobrze rozmieszać. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy