Francuski smalczyk (rillettes)

Francuska wersja smalcu - przekąska da prawdziwych mięsożerców.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
-1.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1/2 kg wędzonej słoniny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięsa, słoninę i obrane cebule kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  • Przekładamy do żaroodpornej formy, zalewamy taką ilością wody, aby składniki były zakryte, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140°C na 4–5 godz.
  • Odkrywamy, dopiekamy jeszcze ok. 30 min, po czym zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
  • Jeszcze ciepłe mięso rozcieramy drewnianą pałką, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Kalorie: -1.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy