Rillettes, nazywany również francuskim smalczykiem, to popularne i wykwintne smarowidło, które zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny. Rillettes jest to nie tylko nazwa potrawy, ale również sposób przygotowania mięsa, który polega na gotowaniu jego kawałków w małej ilości tłuszczu. Dzięki temu powstaje pyszny francuski smalczyk, który jest niezwykle delikatny w smaku i zachwyca soczystością mięsa. Rillettes najlepiej serwować z bagietką wraz z ogórkiem kiszonym lub pomidorem. Warto podkreślić, że jego przygotowanie nie jest trudne, jednak z całą pewnością czasochłonne – dlatego warto zarezerwować sobie wcześniej trochę czasu. Poniżej podajemy łatwy przepis na rillettes wieprzowe.
Fot. Miód Malina Studio
(średnia 4.37 z 183 głosów)
Przepis na rillettes zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dalej cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Na końcu przyprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem.
Do naczynia żaroodpornego wypełnionego mięsem nalewamy wodę – tak, by przykryć wszystkie składniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 stopni Celsjusza na 5 godzin. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze przez 30 minut. Dalej pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Na koniec ciepłe jeszcze mięso ponownie przyprawiamy do smaku i rozcieramy za pomocą drewnianej pałki. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Porady
- Nasz przepis na rillettes możemy nieco zmodyfikować – dobrym pomysłem jest dodanie do naczynia żaroodpornego zamiast słoniny smalcu (ok. 100 g). Dzięki temu mięso będzie soczyste.
- Po upieczeniu i wystudzeniu mięsa ważną czynnością jest rozcieranie mięsa. Możemy to zrobić za pomocą widelców – powinny nam powstać cienkie niteczki. Z kolei jeśli preferujemy smalczyk o konsystencji pasztetu, to z powodzeniem możemy zblendować je na gładką masę.
- Po przygotowaniu rillettes należy przechowywać w szczelnie zamkniętych w słoiczkach w lodówce maksymalnie przez dwa tygodnie.
Rillettes to coś więcej niż tylko francuski smalczyk, to również specjalny sposób przygotowania mięsa, które najpierw się przyprawia, a następnie gotuje w małej ilości tłuszczu przez długi czas (od 4 do 10 godzin). Najpopularniejsze jest rillettes wieprzowe, ale z powodzeniem możemy przygotować je również z kurczaka, gęsi, kaczki, łososia, tuńczyka, pstrąga, czy też owoców morza – kraba czy raka. Co ciekawe, znany francuski uczony François Rabelais – nazywał rillettes „brązowym dżemem ze świni”. Tradycyjnie francuski smalczyk spożywa się podobnie jak pasztet lub nasz rodzimy smalec – najlepiej serwować go w temperaturze pokojowej i nakładać na świeże pieczywo (np. bagietkę czy chleb tostowy).
Komentarze