REKLAMA

Rillettes - francuski smalczyk

Rillettes, nazywany również francuskim smalczykiem, to popularne i wykwintne smarowidło, które zazwyczaj przygotowuje się z wieprzowiny. Rillettes jest to nie tylko nazwa potrawy, ale również sposób przygotowania mięsa, który polega na gotowaniu jego kawałków w małej ilości tłuszczu. Dzięki temu powstaje pyszny francuski smalczyk, który jest niezwykle delikatny w smaku i zachwyca soczystością mięsa. Rillettes najlepiej serwować z bagietką wraz z ogórkiem kiszonym lub pomidorem. Warto podkreślić, że jego przygotowanie nie jest trudne, jednak z całą pewnością czasochłonne – dlatego warto zarezerwować sobie wcześniej trochę czasu. Poniżej podajemy łatwy przepis na rillettes wieprzowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na rillettes zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dalej cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Na końcu przyprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. 

  • 2.

    Do naczynia żaroodpornego wypełnionego mięsem nalewamy wodę – tak, by przykryć wszystkie składniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 stopni Celsjusza na 5 godzin. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze przez 30 minut. Dalej pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Na koniec ciepłe jeszcze mięso ponownie przyprawiamy do smaku i rozcieramy za pomocą drewnianej pałki. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 

Porady

  • Nasz przepis na rillettes możemy nieco zmodyfikować – dobrym pomysłem jest dodanie do naczynia żaroodpornego zamiast słoniny smalcu (ok. 100 g). Dzięki temu mięso będzie soczyste. 
  • Po upieczeniu i wystudzeniu mięsa ważną czynnością jest rozcieranie mięsa. Możemy to zrobić za pomocą widelców – powinny nam powstać cienkie niteczki. Z kolei jeśli preferujemy smalczyk o konsystencji pasztetu, to z powodzeniem możemy zblendować je na gładką masę. 
  • Po przygotowaniu rillettes należy przechowywać w szczelnie zamkniętych w słoiczkach w lodówce maksymalnie przez dwa tygodnie. 
     

Notka redakcyjna

Rillettes, czyli francuski smalec 


Rillettes to coś więcej niż tylko francuski smalczyk, to również specjalny sposób przygotowania mięsa, które najpierw się przyprawia, a następnie gotuje w małej ilości tłuszczu przez długi czas (od 4 do 10 godzin). Najpopularniejsze jest rillettes wieprzowe, ale z powodzeniem możemy przygotować je również z kurczaka, gęsi, kaczki, łososia, tuńczyka, pstrąga, czy też owoców morza – kraba czy raka. Co ciekawe, znany francuski uczony François Rabelais – nazywał rillettes „brązowym dżemem ze świni”. Tradycyjnie francuski smalczyk spożywa się podobnie jak pasztet lub nasz rodzimy smalec – najlepiej serwować go w temperaturze pokojowej i nakładać na świeże pieczywo (np. bagietkę czy chleb tostowy). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy