Baleron pieczony / fot. kaszamannaSTUDIO
4.38 (180)
Baleron pieczony ma wyjątkowy smak. Dzięki dodatkowi jałowca, majeranku i ziela angielskiego, fantastycznie pachnie i przywodzi na myśl mięso pieczone na ognisku w lesie. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry, na kanapce z musztardą i ogórkiem kiszonym. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.
karkówka wieprzowa 2 kg
czosnek 4 ząbki
sól peklowa 2 łyżki stołowe
bulion drobiowy 1 l
ziele angielskie 5 szt.
jałowiec 5 szt.
pieprz 5 szt.
majeranek 1 szczypta
Przyprawy ucieramy w moździerzu z peklosolą i czosnkiem. Nacieramy dokładnie karkówkę, wkładamy do naczynia, zalewamy rosołem, przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 7 dni. Mięso obracamy 2–3 razy dziennie.
Po wyjęciu mięsa z lodówki myjemy je i osuszamy, a następnie sznurujemy albo wkładamy do siatki wędliniarskiej i obsmażamy na patelni z każdej strony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, pieczemy 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy ok. 2 godz.
Porady
W przepisie na baleron pieczony wykorzystujemy:
- przyprawy - jeśli którejś nie lubimy, możemy ją pominąć lub dodać jej mniej
- karkówkę - umytą
- bulion - najlepiej domowy, możemy użyć rosołu z poprzedniego dnia
Sól peklowa to „najlepszy przyjaciel„ domowych wędlin – naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii, pomaga mięsu zachować apetyczny różowy kolor, soczystość i przyjemny aromat. Siatki wędliniarskie robione są z atestowanych, bezpiecznych dla człowieka tworzyw (zwykle poliestrowych i gumowych nici) niewpływających na smak produktu. Ich stosowanie sprawia, że mięsa nie trzeba sznurować, aby wędlina z niego przyrządzana nabrała odpowiedniego kształtu i konsystencji. Najczęściej dostępne są w rolkach o długości od 5 m, o różnym przekroju oraz średnicy i wielkości oczek; można je kupić w zasadzie w każdym markecie, nawet budowlanym. Najważniejsze to zwrócić uwagę na tzw. wytrzymałość termiczną, która koniecznie musi być oznaczona na opakowaniu – jeśli wędlina będzie gotowana albo pieczona, musi być ona wysoka – do 220°C. Siatki też są oznaczane zwykle dwoma cyframi, np. 16/32 – pierwsza to średnica w centymetrach (przeznaczony na wędlinę kawałek mięsa nie może być szerszy w przekroju), druga – liczba oczek po obwodzie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.