Pieczeń wołowa w ziołach to świetny pomysł na wykwintny i elegancki obiad rodzinny dla zwolenników tradycyjnej kuchni. Mięso wołowe przygotowane według naszego przepisu jest niezwykle kruche i delikatne w smaku – wprost rozpływa się w ustach. Pieczeń wołową możemy podawać w sosie własnym z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina, które świetnie komponuje się z mięsem wołowym. Warto pamiętać, że czas pieczenia wołowiny różni się w zależności od wielkości sztuki mięsa. Nasz przepis na pieczeń wołową w ziołach pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży!
AdobeStock
(średnia 4.44 z 199 głosów)
Przygotowanie marynaty: Cebulę pokroić w plastry. Czosnek i rozmaryn posiekać (jeśli używamy suszony - rozetrzeć w moździerzu), owoce jałowca rozgnieść. Cebulę z czosnkiem i ziołami włożyć do worka foliowego. Wlać wino i oliwę.
Marynowanie wołowiny: Marynowanie wołowiny: Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błony. Do marynaty włożyć mięso, woreczek związać. Wstawić do miski, a następnie do lodówki na noc.
Smażenie wołowiny: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć na oleju na rumiano.
Pieczenie wołowiny: Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Pieczeń wołową wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Pokroić w grubsze plastry, podawać z ulubionym sosem.
Porady
- Na pieczeń najlepiej nadają się kawałki mięsa nie mniejsze niż 1-kilogramowe. W przypadku wołowiny najlepiej sprawdzi się rostbef bez kości wykorzystany w powyższym przepisie
- Do czasu przygotowania pieczeni wołowej należy doliczyć czas marynowania
- Mięso, zwłaszcza nieregularne kawałki, warto obwiązać sznurkiem kuchennym lub białą nicią bawełnianą.
- Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna 10-15 minut odpocząć.
- Jaki sos do podania? Sprawdzi się sos pieczeniowy, ale też sos pieczarkowy. Jeśli podamy pieczeń z pieczonymi ziemniakami, możemy zaserwować sos hamburgerowy
Marynata do mięsa wołowego - jak i innych mięs - powinna zawierać kwas – ocet lub wino oraz przyprawy, zioła i warzywa. Na 1 szklankę wody dodaje się 2/3 szklanki octu winnego lub 1/2 szklanki czerwonego wina, 2 listki laurowe, po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Mięso wkłada się do zimnej marynaty i marynuje mniejsze kawałki przez noc, a większe dobę. Jako marynaty można również użyć musztardy (wystarczy nasmarować nią mięso).
Czas pieczenia wołowiny zależy przede wszystkim od wielkości mięsa – im jest ono większe, tym dłuższy czas pieczenia. Jest to istotne, ponieważ zarówno niedopieczone mięso, jak i wysuszone, nie zachwycają swym smakiem. Oprócz tego ważna jest także temperatura pieczenia mięsa. Mały kawałek wołowiny (ok. 500 g) możemy piec przez 1-1,5 h w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Przy większych (max. do 1 kg) należy zwiększyć ten czas o 30 minut. Nie rekomendujemy natomiast wybierać większych kawałków wołowiny, gdyż mogą być one przerośnięte, a przez to niezbyt smaczne. Niemniej jednak jeśli mamy wołowinę ważącą ponad 1 kg to należy ją piec przez ok. 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wśród kucharzy popularnym sposobem przygotowania wołowiny jest także pieczenie jej w niżej temperaturze (ok. 80 stopni) – dzięki temu mięso będzie niezwykle soczyste. Jeśli zdecydujemy się na tę metodę, to pieczeń wołową należy piec przez minimum 4 h.
Wołowina jest dość wyrazistym smakiem w mięsem. Jednakże wbrew temu łatwo „zabić” jej smak nieodpowiednimi dodatkami, w tym m.in. surówką. Z pieczenią wołową świetnie komponują się surówki na bazie świeżych warzyw np. ogórków czy pomidorów. Niekiedy wystarczy pokroić pomidory w kostkę, dodać do nich nieco zieleniny (najlepiej szczypiorek) oraz skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Surówką świetnie komponującą się z pieczenią wołową jest także surówka na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, marchewki, szczypiorku, soku z cytryny i oliwy z oliwek (możemy też dodać odrobinę musztardy). Inną surówką dobrze współgrającą ze smakiem pieczeni wołowej jest surówka z czerwonej kapusty, do której warto dodać marchewkę, jabłko, cebulę, kolendrę, a także miód i ocet jabłkowy.
Komentarze