Jajko sadzone
18 przepisów

Jajko sadzone to prosty posiłek, który zna każdy. Jego właściwe przygotowanie może jednak sprawiać problemy. Jak zrobić dobre jajko sadzone? Wystarczy kilka prostych trików! Dzięki paru sztuczkom usmażymy również jajko bez tłuszczu.
Przepisy z jajkiem sadzonym

Kasza gryczana to jedna z tych kasz, które często goszczą na naszym stole. Potrawy z nią są wyjątkowo smaczne i pożywne. Tym razem jednak postanowiliśmy zaserwować ją nieco inaczej niż na przykład z gulaszem. Podajemy ją bowiem z jajkami sadzonymi - to danie na lekki obiad. Orzechowa kasza gryczana dobrze komponuje się z pomidorami, papryką i jajkami.
Kasza gryczana z jajkami sadzonymi

ciekawa odmiana zwykłego schabowego
Schabowy z jajkiem sadzonym

Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym

Zupa ziołowo-szczawiowa z sadzonym jajkiem

Szakszuka z jajkiem i bakłażanem

Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym

Jajeczko z bułeczką

Jajko sadzowne z boczkiem w ziemniaku

Śniadanie dla ukochanej osoby

Placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym

Bruschetta con l'uovo - Włoska klasyka w nowym wydaniu !

Tosty z jajkiem sadzonym, szynką i serem

Kotlety mielone z jajem sadzonym na grzance

Obiad Prosty, Szybki i Znajomy

Sznycel wiedeński mojej babci

Kolacja Jajko Niespodzianka wg Potok

Angielskie śniadanie to klasyk, uwielbiany przez Brytyjczyków. Nic dziwnego – mimo, że nie należy może do najzdrowszych śniadań na świecie, z pewnością jest jednym z najpyszniejszych. Śniadanie angielskie składa się zazwyczaj z kilku podstawowych elementów, które znajdują się w nim niemal zawsze. Jeśli jednak któregoś z nich nie lubicie, możecie śmiało z niego zrezygnować lub zastąpić podobnym składnikiem.
Angielskie śniadanie, czyli English breakfast

Rybne z sadzonym jajkiem
Inne z kolekcji: jajko
Jak zrobić idealne jajko sadzone?
Jajko sadzone przygotowujemy na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką ceramiczną lub teflonową - dzięki temu usmaży się równomiernie i nie będzie się rozpadać. Nie ma znaczenia, czy użyjemy jaja prosto z lodówki, czy w temperaturze pokojowej, gdyż w obu przypadkach uzyskamy taki sam efekt. Więcej uwagi warto poświęcić wyborowi tłuszczu do smażenia. Najlepiej sprawdzi się masło, w szczególności klarowane, które przeznaczone jest specjalnie do obróbki cieplnej.
Jak się robi jajko sadzone? Najpierw roztapiamy łyżeczkę masła na patelni. Naczynie stawiamy na wolnym ogniu - w ten sposób zapobiegniemy przypaleniu potrawy. Kiedy tłuszcz już się rozpuści, rozprowadzamy go równomiernie po powierzchni, a następnie wybijamy jajko dbając o to, aby nie uszkodzić żółtka. Płynnym, kolistym ruchem patelni formujemy okrągły kształt białka. Aby uniknąć przypalenia jego brzegów, w kolejnym kroku możemy podlać jajko łyżeczką wody.Solenie i przyprawianie zostawiamy na koniec - dzięki temu żółtko zachowa swój intensywny kolor.
Sadzone jajko smażymy około 3-4 minuty - po tym czasie uzyskamy ścięte białko i półpłynne żółtko. Jeżeli preferujemy wersję z gęstym żółtkiem, wtedy wydłużamy czas przygotowania pilnując, żeby jajko się nie przypaliło. Jeśli zależy nam na tym, aby jajko było gotowe szybciej, przykrywamy patelnię pokrywką. Ten trik uchroni nas także przed pryskającym tłuszczem. Czas przygotowania przyspieszy też polanie jajka masłem użytym uprzednio do smażenia. Dzięki temu potrawa będzie również bardziej soczysta. Przyrządzone jajko delikatnie zsuwamy na talerz drewnianą szpatułką. Na koniec możemy je posolić i posypać ulubionymi przyprawami.
Przepisy z jajkiem sadzonym
Jajko sadzone to nie tylko pożywny posiłek na śniadanie, ale także doskonały dodatek do obiadu. Z jakimi daniami smakuje najlepiej?
Kasza gryczana z jajkami sadzonymi to lekki i zdrowy posiłek, który przygotujemy w kilka chwil. Potrawa będzie jeszcze bardziej pożywna, kiedy dodamy do niej warzywa. Dekorujemy ją rukolą i parmezanem.
Jak w prosty sposób odmienić tradycyjne kotlety? Podajmy schabowy z jajkiem sadzonym! W roli dodatków sprawdzą się posiekany szczypiorek oraz kolorowy pieprz.
Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym jest domową odmianą popularnego fast-foodu, która odznacza się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także wysoką jakością. Dzięki zielonym szparagom i fioletowej sałacie prezentuje się jak danie prosto z restauracji.
Zupa ziołowo-szczawiowa z sadzonym jajkiem to dla wielu osób danie z dzieciństwa. Najlepiej smakuje wiosną, przygotowana ze świeżych, młodych warzyw. Jeszcze więcej aromatu doda jej zrumieniony na patelni boczek.
Jak usmażyć jajko sadzone bez tłuszczu?
Jajko sadzone tradycyjnie przygotowujemy na maśle, które znacząco podwyższa jego kaloryczność. To nie najlepsze rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej lub niskotłuszczowej. W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na dobre jajka sadzone bez tłuszczu.
W lżejszej wersji tej potrawy masło zamieniamy na wodę. Do beztłuszczowego smażenia najlepiej dobrać niewielką patelnię, która ograniczy nadmierne rozlewanie się białka. Takie naczynie stawiamy na małym ogniu i natychmiast wlewamy na nie łyżkę wody. Następnie wybijamy jajko i smażymy je do momentu ścięcia się białka.
Sadzone jajko bez tłuszczu przygotujemy także na wodzie z octem. Dzięki tej metodzie białko będzie miało chrupiące, lecz nie przypalone brzegi. Do łyżki wody wylanej na patelnię wystarczy dodać łyżeczkę octu. Następnie ciecz podgrzewamy, a gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niej jajko. Warto wcześniej rozbić je do miseczki bądź na talerzyk - w ten sposób białko zachowa zwartą strukturę. Posiłek przygotowany w ten sposób konsystencją przypomina gotowane jajko w koszulce.
Artykuły powiązane
Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku
Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.