Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny pojawia się na stole zazwyczaj z okazji Wielkanocy, ponieważ jego głównym składnikiem są jajka, które od wieków uznawane są za najważniejszy symbol tego święta. Ugotowane, starte i perfekcyjnie doprawione m.in. majonezem, musztardą, mozzarellą oraz jeszcze kilkoma aromatycznymi przyprawami, gwarantują, że danie będzie wyborne. Wypiek jest tak pyszny, że na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Oto idealny przepis na wielkanocny pasztet jajeczny.

 

dodany przez: Joanna Komorowska

pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 55min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: 10 sztuk gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 2.

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.

  • 3.

    Foremka: keksówkę o wymiarach ok. 23x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4.

    Dodatki: żółtka z pozostałych dwóch jajek wkładamy do miski. Twardą mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dokładamy do jajek wraz z majonezem, śmietaną, musztardą, bułką tartą, kurkumą oraz solą i pieprzem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy, dodajemy do masy. Całość łączymy.

  • 5.

    Cebula: obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy ok. 6 minut, często mieszając. Studzimy i dodajemy do jajek.

  • 6.

    Białka: ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. 

  • 7.

    Pieczenie: całość przekładamy do keksówki. Wierzch posypujemy wiórkami masła. Pasztet jajeczny pieczemy 45 minut. Studzimy na kratce, następnie przechowujemy w lodówce.

Porady

  • Do masy warto dodać kapary, dodadzą pasztetowi przyjemnie kwaśnego smaku.
  • Szczypiorek możemy zamienić na koperek oraz natkę pietruszki. Jajka bardzo dobrze się z nimi komponują.
  • Jajka na domowy jajeczny pasztet możemy ugotować dzień wcześniej, w ten sposób kolejnego dnia skrócimy czas przygotowania wypieku.
  • Upieczony, jeszcze gorący pasztet możemy posypać np. parmezanem lub innym serem dojrzewającym, który nada pasztetowi charakterystyczny aromat.
  • Zanim pasztet włożymy do piekarnika, spróbujmy, czy nie jest zbyt mdły. W razie konieczności doprawmy jeszcze do smaku. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy