Getty Images/iStock
5 (4)
Jajka faszerowane rzodkiewką to efektowne łódki z białek, wypełnione kremowym, delikatnie chrupiącym nadzieniem. Są lekko pikantne, podkreślone mocno wyczuwalnym, zielonym szczypiorkiem. Kompozycję balansuje dodatek gotowanych żółtek i aksamitnego majonezu. Tą smakowitą przystawką możemy cieszyć się niemal cały rok, ponieważ rzodkiewka to jedna z pierwszych nowalijek, obecna w warzywniakach niemal do późnej jesieni. Już dziś przygotujcie jajka faszerowane rzodkiewką i zaserwujcie je najbliższym
jajka kurze 4 szt.
rzodkiewka 130 g
szczypiorek 20 g
majonez 25 g
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Do niewielkiego rondelka wlewamy zimną wodę i ostrożnie wkładamy 4 jajka. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do zagotowania. Gdy woda będzie bulgotać, zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 8-9 minut. Następnie odlewamy wrzątek, a jajka zalewamy chłodną wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Rzodkiewkę (najlepsza będzie czerwona) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę. Możemy również zetrzeć ją na tarce o najmniejszych oczkach, ale warto zostawić kilka większych kawałków do ozdoby. Szczypiorek myjemy i siekamy na drobno.
Ostudzone jajka na twardo obieramy z łupin i rozkrajamy wzdłuż na pół. Żółtka ostrożnie wyjmujemy łyżeczką i ścieramy na drobnych oczkach tarki do czystego i suchego naczynia (możemy też wrzucić je do miseczki i rozgnieść widelcem). Wydrążone białka układamy talerzu.
Do rozdrobnionych żółtek dodajemy rzodkiewkę i posiekany szczypiorek (możemy też dorzucić swoje ulubione komponenty, np. pokrojony w kostkę ogórek szklarniowy lub gruntowy). Doprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy majonez (klasyczny lub wegański majonez na mleku sojowym) i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.
Wydrążone łódki z białek nadziewamy przygotowanym farszem (możemy zrobić to za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej o szerokiej, okrągłej końcówce).
Jajka faszerowane rzodkiewką przed podaniem dekorujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują podane np. z gęstym i lekko kwaskowatym sosem tatarskim.