Jajka faszerowane rzodkiewką

Ocena:

5 (4)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jajka faszerowane rzodkiewką to efektowne łódki z białek, wypełnione kremowym, delikatnie chrupiącym nadzieniem. Są lekko pikantne, podkreślone mocno wyczuwalnym, zielonym szczypiorkiem. Kompozycję balansuje dodatek gotowanych żółtek i aksamitnego majonezu. Tą smakowitą przystawką możemy cieszyć się niemal cały rok, ponieważ rzodkiewka to jedna z pierwszych nowalijek, obecna w warzywniakach niemal do późnej jesieni. Już dziś przygotujcie jajka faszerowane rzodkiewką i zaserwujcie je najbliższym

Składniki:

  • jajka kurze  4 szt.

  • rzodkiewka  130 g

  • szczypiorek  20 g

  • majonez  25 g

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Jajka faszerowane rzodkiewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do niewielkiego rondelka wlewamy zimną wodę i ostrożnie wkładamy 4 jajka. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do zagotowania. Gdy woda będzie bulgotać, zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 8-9 minut. Następnie odlewamy wrzątek, a jajka zalewamy chłodną wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Rzodkiewkę (najlepsza będzie czerwona) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę. Możemy również zetrzeć ją na tarce o najmniejszych oczkach, ale warto zostawić kilka większych kawałków do ozdoby. Szczypiorek myjemy i siekamy na drobno.

  • Krok 3:

    Ostudzone jajka na twardo obieramy z łupin i rozkrajamy wzdłuż na pół. Żółtka ostrożnie wyjmujemy łyżeczką i ścieramy na drobnych oczkach tarki do czystego i suchego naczynia (możemy też wrzucić je do miseczki i rozgnieść widelcem). Wydrążone białka układamy talerzu.

  • Krok 4:

    Do rozdrobnionych żółtek dodajemy rzodkiewkę i posiekany szczypiorek (możemy też dorzucić swoje ulubione komponenty, np. pokrojony w kostkę ogórek szklarniowy lub gruntowy). Doprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy majonez (klasyczny lub wegański majonez na mleku sojowym) i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.

  • Krok 5:

    Wydrążone łódki z białek nadziewamy przygotowanym farszem (możemy zrobić to za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej o szerokiej, okrągłej końcówce).

  • Krok 6:

    Jajka faszerowane rzodkiewką przed podaniem dekorujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują podane np. z gęstym i lekko kwaskowatym sosem tatarskim.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne