Grochówka

12 przepisów

Grochówka to pyszna i sycąca zupa, która wybornie smakuje zwłaszcza zimą. Często podaje się ją w warunkach polowych, ponieważ doskonale rozgrzewa i zaspokaja głód. Jak ugotować grochówkę, by była smaczna i treściwa? W jaki sposób ją zagęścić i przyprawić? Przedstawiamy pomysły na dobrą grochówkę.

Przepisy na grochówkę

Jak zrobić dobrą grochówkę? 

Aby grochówka wyszła wyśmienita w smaku i zapachu, warto dodać do niej sporą ilość wędzonego boczku. Można zastąpić go również wędzoną papryką. Podstawą dobrej grochówki jest także kiełbasa – najlepiej śląska. Nie może również zabraknąć ziemniaków, które sprawiają, że grochówką można się najeść do syta.

Tajemnicą pysznej grochówki jest także odpowiednie dobranie przypraw. Są one odpowiedzialne nie tylko za nadanie potrawie smaku i aromatu, lecz także zapobieganie problemom gastrycznym. Smaczna grochówka powinna być odpowiednio zagęszczona. Ważne jest również, aby odpowiednio długo ją gotować, do momentu aż groch będzie całkiem miękki. 

Jakie przyprawy do grochówki? 

Aby grochówka nie wywoływała problemów gastrycznych, warto dodać do niej odpowiednie przyprawy. Trawienie ułatwi zwłaszcza kminek oraz koper włoski. Sprawdzi się w tym celu także majeranek, rozmaryn oraz imbir. Doskonałego smaku nadadzą również grochówce takie przyprawy jak wędzona papryka, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, czosnek, lubczyk, kurkuma, gałka muszkatołowa czy papryczka chilli. Przyprawy należy jednak używać z miarą i w odpowiednich proporcjach, aby nie zepsuć jej smaku. 

Jak zagęścić grochówkę? 

Grochówki nie sposób zagęścić w tradycyjny sposób za pomocą śmietany czy jogurtu. Na szczęście istnieje wiele innych sposobów, aby wyszła gęsta. Można dodać do niej wymieszanej z wodą mąki – za pomocą trzepaczki pozbędziemy się grudek. Po dodaniu mąki do zupy należy pamiętać o tym, aby robić to powoli i mieszać. Warto także przygotować do grochówki zasmażkę. W tym celu mąkę należy połączyć z olejem i masłem, po czym rozgrzać na patelni.

Alternatywnymi sposobami zagęszczenia grochówki jest dodanie do niej razowego pieczywa czy soczewicy. Zupa będzie bardziej gęsta, jeżeli do jej ugotowania zostanie użyty cały groch zamiast łuskanego. 

Pomysły na grochówkę 

Warto korzystać zarówno z przepisów na tradycyjną, jak i oryginalną grochówkę – np. z dodatkiem warzyw czy orientalnych przypraw. 

Każdy mężczyzna odbywający służbę wojskową ma okazję spróbować pożywnej grochówki wojskowej. Jest to wyjątkowo treściwa zupa ugotowana na kości od schabu. W przepisie znajduje się sporo wędzonego boczku, kiełbasa oraz słonina. 

W warunkach polowych doskonale smakuje fasolka z kociołka na ogniu. Jest to rozgrzewająca grochowa zupa na udkach z kurczaka, do przygotowania której używa się pikantnych orientalnych przypraw, takich jak curry, kurkuma, chilli czy gałka muszkatołowa. Dzięki ich dodaniu potrawa ta uzyskuje niespotykany smak i aromat, a jednocześnie świetnie rozgrzewa. Grochówka w tej wersji zawiera sporo warzyw, takich jak papryka, ziemniaki, cebula czy marchewka, dlatego dostarcza sporo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. 

Jeszcze inny przepis na grochówkę zakłada dodanie do zupy wędzonych żeberek oraz boczku. Potrawa w tej wersji jest nadzwyczaj aromatyczna i sycąca. Jako zasmażkę najlepiej użyć masła połączonego z mąką. Jest to wyjątkowo tłusta zupa, która wyśmienicie smakuje zwłaszcza w porze jesienno-zimowej. 

Osoby preferujące oryginalne rozwiązania mogą ugotować grochówkę z czubrycą zieloną, która nadaje jej piękną barwę wzbudzającą skojarzenie z wiosną. W zupie tej nie może zabraknąć kiełbasy śląskiej, marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaków. Nie jest zbyt tłusta, dlatego zazwyczaj smakuje nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom. Grochówkę w tej wersji można uznać za lekką, dietetyczną i bogatą w witaminy. Zieloną barwę nada również tej potrawie zielony groszek. 

Grochówka jest jedną z tradycyjnych potraw szwedzkich. Mieszkańcy tego kraju najczęściej gotują ją na bulionie wołowym z dodatkiem mielonego mięsa. W przepisie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, takich jak np. majeranek czy tymianek. Zupę w tej wersji warto ugotować zwłaszcza dla osób lubiących kulinarne eksperymenty i smakowanie lokalnych potraw zagranicznych.