Drożdżówki z marmoladą

Ocena:

4.46 (157)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Drożdżówki z marmoladą są delikatne, puszyste i proste w przygotowaniu. Posypane kruchą maślaną kruszonką wspaniale prezentują się na talerzu. Z powodzeniem mogą pełnić rolę słodkiego śniadania lub deseru do popołudniowej kawy. Warto zabrać je do pracy, szkoły bądź na piknik. Drożdżówki z marmoladą zasmakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Składniki:

  • mąka pszenna  550 g

  • mleko  310 ml

  • drożdże  20 g

  • cukier  90 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  85 g

  • sól  3 g

  • marmolada  250 g

Drożdżówki z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe czyli 60 g masła, 250 ml mleka, jajko i drożdże wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. 

  • Krok 2:

    Zaczyn: 250 ml mleka lekko podgrzewamy w garnuszku – jego temperatura nie powinna przekraczać 40°C. Następnie przelewamy je do małej miseczki. Dodajemy cukier, drożdże i 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Ciasto drożdżowe: 480 g mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn, 60 g masła i szczyptę soli. Wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

  • Krok 4:

    Wałkowanie: gotowe ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy z niego niewielkie kółka o średnicy 10 cm. Środek każdego z nich delikatnie wygniatamy, żeby zrobić miejsce na marmoladę.

  • Krok 5:

    Kruszonka: 50 g mąki rozcieramy z 20 g cukru i 25 g masła, aż powstaną drobne grudki ciasta.

  • Krok 6:

    Wykańczanie: jajko wbijamy do małej miseczki, dodajemy 60 ml mleka. Składniki roztrzepujemy za pomocą widelca i smarujemy nimi brzegi każdego okrągłego kawałka ciasta. Na wydrążonym środku nakładamy marmoladę. Całość posypujemy kruszonką.

  • Krok 7:

    Drożdżówki z marmoladą: wykończone placki ciasta układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Porady

  • Drożdżówki z marmoladą wspaniale smakują na ciepło tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i po ostygnięciu. Idealnie sprawdzą się do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.
  • Świeże drożdże z powodzeniem zastąpimy suszonymi. Nie musimy robić wtedy zaczynu, wystarczy, że ok. 6–7 g produktu połączymy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.
  • Do przygotowania drożdżówek polecamy użyć marmolady domowej roboty. Jest ona o wiele smaczniejsza od gotowego produktu ze sklepu. Możemy wykonać ją na bazie swoich ulubionych owoców np. truskawek, porzeczek lub wiśni.
  • Podczas podgrzewania mleka warto kontrolować jego temperaturę za pomocą termometru kuchennego. Płyn nie może być za gorący. W przeciwnym wypadku zabije drożdże, zaczyn nie urośnie i w konsekwencji ciasto nie wyjdzie.
  • Najlepiej wybrać mąkę typu 500 lub 550. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie wyjątkowo pulchne i smaczne.
  • Jeśli zależy nam na pięknie wyrośniętym wypieku, pamiętajmy, żeby podczas pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika.
  • Drożdżówki możemy upiec również bez dodatku kruszonki lub polać je lukrem po wystudzeniu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Drożdżówki z marmoladą – zawijane

Drożdżówki z marmoladą możemy przygotować również w nieco innej formie. Zamiast okrągłych wypieków otrzymamy wtedy zawijane bułeczki. Żeby je zrobić, należy rozwałkować ciasto na prostokąt o wielkości 30x50 cm. Smarujemy go marmoladą i zwijamy w roladę. Następnie kroimy ją w grube plasterki, które kolejno przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki pieczemy w 200°C przez około 15 minut. 

Drożdżówki z marmoladą i serem

Drożdżówki z marmoladą i serem to wspaniała kombinacja smaków. Wystarczy, że wygnieciemy nieco większe koło na środku okrągłego, surowego ciasta. A następnie wypełnimy je nie tylko marmoladą, ale również masą serową. Bez problemu przygotujemy ją na bazie dwukrotnie zmielonego twarogu, żółtek i cukru pudru. Drożdżówki w tym wydaniu wspaniale smakują polane lukrem.

Drożdżówki – co zamiast marmolady?

Jeśli nie przepadamy za marmoladą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jej nie dodawać. W takiej sytuacji powstaną słodkie bułeczki drożdżowe z kruszonką. Ponadto możemy ją również zastąpić takimi dodatkami jak:

  • domowa nutella – intensywnie czekoladowo-orzechowy krem, który bez problemu przygotujemy w domu,
  • twaróg – masa serowa i ciasto drożdżowe to rewelacyjne połączenie. Warto wzbogacić je w ziarenka wanilii,
  • owoce – świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, śliwki, wiśnie bądź maliny,
  • masa cynamonowa – powstaje na bazie masła, cukru i cynamonu. Wchodzi w skład popularnych szwedzkich drożdżówek – kanelbullar.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne