Jak grillują Europejczycy? Poznaj przepisy na grilla z różnych krajów
Wszyscy kochamy podpieczone na ruszcie mięsne i warzywne smakołyki. Kultura grillowania nie jest wyłącznie polską domeną, to ogólnonarodowa tradycja kulinarna, bardzo wyraźna dla większości narodowości. W końcu potrawy z ogniska, czy przyrządzane na ruszcie nad paleniskiem w domu stanowią początki kulinarnych poczynań naszej cywilizacji i sięgają tradycją kilku tysięcy lat wstecz. Jeśli skupić się tylko na Europie, mamy do odkrycia wiele ciekawych i nieznanych w Polsce dań przyrządzanych nad wolnym ogniem. Poznajcie 10 najciekawszych dań na grilla z różnych krajów europejskich.
Zielko w kuchni, czyli praktyczne i ekologiczne sposoby na sprzątanie
W codziennej gonitwie współczesnego świata coraz częściej szukamy rozwiązań, które będą powrotem do najprostszych, naturalnych rozwiązań. Stąd powrót do zapomnianych warzyw w kuchni, moda na domowe przetwory i przyprawy, a także zwrócenie uwagi na to, czym i jak czyścimy nasze kuchnie. Praktyczny pomocnik w tej ostatniej kwestii to Zielko do kuchni. Przydatny szczególnie w okresie przedświątecznych przygotowań, ale również na co dzień.
Przegląd urządzeń Hendi do obróbki termicznej
Urządzenia do obróbki termicznej wykorzystywane są w restauracjach o różnym profilu działalności. Zarówno tam, gdzie specjalizacją są dania główne i kolacje, jak również w miejscach nastawionych na serwowanie deserów przydadzą się podgrzewacze Hendi, gofrownice, piece konwekcyjne czy patelnie. Poznaj urządzenia holenderskiej marki specjalizującej się w zapatrywaniu gastronomii i wybierz produkty dla siebie.
Tosty z jajkami po benedyktyńsku, serkiem i boczkiem
Porządne śniadanie z jajkami w koszulce zrobionymi domowym sposobem.
Ruszasz w plener? Zabierz ze sobą dobry smak!
Planując wyprawę na rower, krótki wypad za miasto czy inne wiosenne plenerowe aktywności nie zapomnijcie o przygotowaniu kulinarnego wsparcia. Pomysłowe, lecz proste w wykonaniu przekąski oraz orzeźwiające napoje dodadzą sił po intensywnie spędzonym dniu, a „pod chmurką” z pewnością będą smakować jeszcze lepiej.
Nie ma gotowania bez wody - kranowa, butelkowana, a może filtrowana?
Czy wiesz, że woda wykorzystywana do gotowania ma znaczenie? Jej jakość przekłada się na smak i aromat naszych potraw. Oczywiście nie zastąpi zdolności i zmysłu kulinarnego, jednakże pozwoli wydobyć z przyrządzanych dań to, co najlepsze. Od czego zacząć i jakiej wody należy używać w kuchni: kranowej, butelkowanej, a może filtrowanej? Zdrowe gotowanie wymaga dbałości o każdy szczegół. Jeśli chcesz na nowo odkryć przygotowywane potrawy, postaw na wodę, która w połączeniu z ulubionymi daniami zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Tajskie czerwone curry z wołowiną i krewetkami doprawione serkiem
Ekscytujące curry o wyrazistym smaku przełamanym łyżką kremowego serka.