Mini drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, margarynę, jajka, żółtko, cukier. Wymieszać składniki i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budynie (w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu), schłodzić. Wyrośnięte ciasto podzielić mniej więcej na 2 części (w zależności jakiej wielkości mają być bułeczki), rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem
I zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Plastry układać na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec na złoty kolor.