drożdżówki z ajerkoniakiem

coś słodkiego, coś tradycyjnego i coś szalonego? najlepsze drożdżówki z likierem!

dodany przez: Justyna Witkowska

ciasto drożdżowe drożdżówka lukier kruszonka

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)


Składniki:

  • CIASTO 600 g mąki T650 /dodatkowo do podsypywania przy wyrabianiu/ 100 g masła 3 jaja 150 ml letniego mleka + do posmarowania bułek 100 ml likieru jajecznego /advocat, eggnog/ 75 g cukru 10 g drożdży suszonych szczypta soli
  • KRUSZONKA 100 g mąki 50 g masła
  • LUKIER 100 g cukru pudru 1 łyżka likieru jajecznego kilka kropli soku cytrynowego woda do pożądanej konsystencji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże mieszam dokładnie z mąką. Masło topię i odstawiam do przestudzenia. Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaję mąki lub mleka w razie potrzeb.Ciasto dzielę na 8-10 części, formuję kulki i spłaszczam pięścią na środku.Drożdżówki układam na blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W międzyczasie łączę składniki na kruszonkę i zagniatam.Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.Smaruję każdą bułkę mlekiem i posypuję kruszonką.Piekę 15-20 minut do ładnego zezłocenia.Studzę na kratce.Przygotowuję lukier zalewając cukier likierem i sokiem. Mieszam dokładnie, żeby nie było grudek.Polewam ostudzone drożdżówki.

Porady

jeśli chcemy wzbogacić drożdżówki, do na środku można umieścić owoce lu serek homogenizowany wymieszany z jajem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy