Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Ocena:

4.49 (172)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania powstaje w wyniku warstwowego ułożenia składników, które następnie odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy masę do formy, dekorujemy owocami, kruszonką i pieczemy. W efekcie otrzymujemy pulchny, rozpływający się w ustach deser. Tę wyśmienitą drożdżówkę bez wyrabiania przygotuje z łatwością każdy amator sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • mąka  800 g

  • cukier  230 g

  • drożdże  100 g

  • mleko  180 ml

  • jajka  4 szt.

  • olej  250 ml

  • śliwki  500 g

  • masło  50 g

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: jajka, mleko i drożdże wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do małej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Drożdże rozkruszamy dłońmi do oddzielnego naczynia. Śliwki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki.

  • Krok 3:

    Ciasto: w dużej misce układamy kolejno: rozkruszone drożdże, 160 g cukru, jajka, olej, mleko i 720 g mąki. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

  • Krok 4:

    Kruszonka: masło, 80 g mąki i 70 g cukru rozcieramy palcami, aż powstaną drobne grudki ciasta.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto delikatnie mieszamy, a następnie przenosimy do formy. Układamy na nim owoce. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy przez  ok. 30–40 minut. Po tym czasie zostawiamy wypiek przez 5–10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na końcu odstawiamy ciasto na blat do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania: wyjmujemy z formy, kroimy w kwadraty i układamy na talerzu.

Porady

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania najlepiej smakuje pierwszego dnia, tuż po upieczeniu. Wypiek przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2–3 dni.
  • Świeże drożdże możemy zastąpić instant. Dodajemy je w tej samej kolejności. Wystarczy przygotować tylko 28 g produktu. .
  • Podczas pieczenia ciasta, pamiętajmy, żeby nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ryzykujemy, że nasz wypiek opadnie. 
  • Składniki powinny być dodawane warstwowo w kolejności opisanej w przepisie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie.
  • Jeśli nie przepadamy za owocami lub kruszonką, bez problemu możemy je pominąć. Upieczoną drożdżówkę warto posypać cukrem pudrem.
  • Do przygotowania ciasta polecamy wybrać mąkę pszenną o typie 500 lub 550. Jej dodatek sprawi, że wypiek będzie pulchny, wyrośnięty i wyjątkowo lekki. 
  • Najlepiej użyć świeżych owoców. W ostateczności możemy sięgnąć również po mrożone. Jednak należy wtedy je rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody.
  • Jeśli nie chcemy, żeby śliwki opadły na dno, przed dodaniem należy obtoczyć je w mące ziemniaczanej
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania – jak je udekorować?

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami wygląda pięknie samo w sobie. Dodatkowo z powodzeniem udekorujemy ją:

  • polewą czekoladową – skrywa w sobie gorzką czekoladę, masło, cukier i mleko. Idealnie pasuje do wypieku z owocami,
  • cukrem pudrem – jeśli chcemy wzbogacić jego aromat, możemy połączyć go z niewielką ilością mielonego cynamonu, kardamonu lub innych przypraw korzennych,
  • lukrem – przygotujemy go na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Tak udekorowane ciasto warto posypać dodatkowo ulubionymi orzechami np. migdałami.

Jeśli postanowimy przygotować ciasto z kruszonką, warto dodać do niej cynamon, kakao, wiórki kokosowe bądź ziarna wanilii. Ponadto część wchodzącej w jej skład mąki możemy zamienić na mielone migdały. W ten sposób nadamy jej wyjątkowego aromatu i smaku. 

Dróżdżówka bez wyrabiania – inne warianty

Drożdżówkę bez wyrabiania możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Każdy z nich jest szybki i łatwy w wykonaniu. Z powodzeniem może pełnić rolę deseru podczas spotkań ze znajomymi, domówek lub uroczystości rodzinnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to wyjątkowe ciasto z:

  • rodzynkami – obtaczamy je w mące i tuż przed pieczeniem, dodajemy je do ciasta. To ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za świeżymi, pieczonymi owocami,
  • masą serową – to połączenie twarożku, jajka i niewielkiej ilości cukru. Wspaniale komponuje się ze śliwkami i pyszną kruszonką. Nakładamy ją na surowe ciasto w formie,
  • dżemem – stanowi ciekawą alternatywę dla świeżych owoców. W zależności od preferencji polecamy wybrać dżem truskawkowych, wiśniowy, malinowy bądź porzeczkowy,
  • czekoladą – możemy wykorzystać zarówno mleczną, gorzką, jak i białą. Siekamy ją na małe kawałeczki, a następnie, przed wstawieniem ciasta do piekarnika, łączymy ją z pozostałymi składnikami,
  • truskawkami – równie dobrze sprawdzą się tutaj maliny, jagody, porzeczki lub borówki. Warto sięgnąć po nie latem, kiedy trwa sezon na te owoce.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne