Bułka drożdżowa

Stary przepis na przepyszną tradycyjną bułkę drożdzową. Idealna na śniadanie:)

bułkichałkaciasto drożdżoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.36 z 189 głosów)

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • niecałe 2,5 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek rozpuszczonej margaryny
  • 75 dag mąki
  • rodzynki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
  • 2. Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.
  • 3. Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.
  • 5. Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.
  • 6. Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy