Mozaikowy sernik z czekoladą i toffi

Pyszny sernik z produktami marki Wieluń

dodany przez: Promocja

Desery deser na zimno

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)


Składniki:

  • Składniki na spód:
  • 2 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti
  • 8 łyżek stopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • Składniki na masę serową:
  • 340 dag serka Mój Ulubiony
  • 25 dag cukru
  • 45 dag gęstej śmietany 18% Moja Ulubiona w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% Moja Ulubiona
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 12 dag gorzkiej czekolady w pastylkach
  • 17 dag cukierków toffi

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Do tortownicy o śr. 26 cm wrzucamy okruchy ciastek, wlewamy masło, wsypujemy cukier i sól, mieszamy i ugniatamy palcami, tworząc spód pod sernik. Pieczemy 15–18 min. Studzimy całkowicie.
  • 2. Na masę serową: kremowy serek miksujemy z cukrem na średniej prędkości przez 1 min. Dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy, aż wszystko się połączy. Wlewamy kremówkę i łączymy. Wbijamy jajka, mieszamy ręcznie i dodajemy ekstrakt wanilii. Masę serową dzielimy na 3 części: jedną o wielkości 2/3 i dwie o wielkości po 1/3 masy wyjściowej.
  • 3. Pastylki czekoladowe i toffi umieszczamy w dwóch oddzielnych naczyniach i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • 4. Do 1/3 masy serowej wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy, do drugiej 1/3 roztopione toffi i także mieszamy. Ostatnią, największą część masy serowej pozostawiamy białą.
  • 5. Dno i boki formy owijamy od zewnątrz dużym kawałkiem folii aluminiowej. Do tak przygotowanej formy wkładamy za pomocą dużej łyżki poszczególne masy serowe, tworząc kolorowe plamy obok siebie. Za pomocą długiego drewnianego szpikulca przeciągamy po masie, tworząc piękne mozaikowe wzory.
  • 6. Formę z ciastem wstawiamy do dużej brytfanny, wlewamy do niej taką ilość ciepłej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz. 20 min.
  • 7. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Wyjmujemy ciasto z brytfanny i chłodzimy na kratce.
  • 8. Odcinamy nożem boki sernika, przykrywamy formę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godz.

Porady

Mój ulubiony
Twarożek kanapkowo-sernikowy 
„Mój Ulubiony” Twarożek kanapkowo – sernikowy – Naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Przeznaczony do wypieków serników nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu.

Śmietana 18%
Śmietana to produkt pasteryzowany i homogenizowany, szczepiony czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej. Posiada jednolitą, kremową konsystencję, delikatny smak i wysokie walory odżywcze. Jest znakomitym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Oferowana w gramaturach 200g i 400g.

Śmietanka 30%
Śmietana to produkt pasteryzowany. Posiada jednolitą, kremową konsystencję, delikatny smak i wysokie walory odżywcze. Jest znakomitym dodatkiem do zup, sosów, sałatek, kremów i ciast. Oferowana w gramaturach 200g i 400g.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy