Deser oreo jak u babci Halinki

Ocena:

5 (7)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Deser oreo to puszysty krem z dodatkiem popularnych kakaowych markiz. Bazą jest dobrze ubita śmietanka połączona z aksamitnym serkiem mascarpone. Ten słodki duet idealnie dopełniają kruche, kakaowe ciasteczka przełożone waniliowym musem. Możemy je zastąpić również herbatnikami o innym smaku: masła orzechowego, jagód, a nawet herbaty matcha. Podajmy dobrze schłodzony, udekorowane świeżą miętą. Koniecznie sprawdźcie przepis na deser oreo jak u babci Halinki.

Składniki:

  • śmietana 30%  150 ml

  • mascarpone  125 g

  • cukier puder  25 g

  • oreo  140 g

  • świeża mięta  4 liście

Deser oreo jak u babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasteczka oreo (lub inne markizy z ciemnym herbatnikiem) kruszymy na drobne kawałki (możemy przesypać ciasteczka do worka strunowego i użyć wałka). Warto również wcześniej przygotować ciasteczka oreo - przepis domowy w zdrowszej wersji.

  • Krok 2:

    Śmietanę kremówkę 36% wlewamy do miski i ubijamy do powstania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i krótko miksujemy.

  • Krok 3:

    Do śmietany stopniowo, po łyżce, dodajemy ser, mieszając tylko przez chwilę do połączenia składników (zbyt długo miksowane mascarpone staje się rzadkie).

  • Krok 4:

    Pokruszone ciasteczka oreo wykładamy na dno pucharków (możemy też wykorzystać szklanki). Przykrywamy je warstwą kremu, a na wierzch wysypujemy pozostałe markizy. Jeśli chcemy, do środka możemy dodać również kwaśne owoce, np. maliny, które przełamią słodki smak. Krem z ciastkami wstawiamy do lodówki na godzinę.

  • Krok 5:

    Deser oreo podajemy dobrze schłodzony, udekorowany dodatkową porcją markiz oraz listkami świeżej mięty.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne