REKLAMA

Deser z chia i truskawek

Deser z chia i truskawek to najlepszy pomysł na dietetyczną i zdrową słodką przekąskę. Aby go zrobić potrzeba tylko kilku składników, a same przygotowania zajmą dosłownie chwilę. Pomimo szybkiego wykonania, przyda się jednak trochę cierpliwości, gdyż deser musi stężeć w lodówce.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery deser na zimno

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 176 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • pudding-chia 1.

    Pudding chia: Nasiona chia wsypujemy do dwóch naczyń, w których deser będzie podawany, wlewamy po połowie zimnego mleka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, aż pudding stężeje.

  • Truskawki blender 2.

    Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy na mus, słodzimy według uznania i wykładamy na pudding chia. Gotowy deser z chia i truskawek ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Porady

  • Truskawki można zamienić na inne ulubione owoce. Do puddingu chia będą pasowały maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie czy wiśnie. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych owoców, możemy użyć też tych mrożonych, albo puszkowanej pulpy mango czy ananasa w syropie.
  • W wersji wegańskiej, deser z chia i truskawkami możne przygotować na mleczku kokosowym lub ulubionym napoju roślinnym.
  • Jeśli chcecie dodatkowo odchudzić ten przepis, cukier można zamienić na ksylitol, stewię lub erytrytol. Zdrowa i pyszna wersja tego deseru powstanie również na bazie miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy.
  • Aby deser z chia i truskawek wyglądał jeszcze piękniej, można wzbogacić go listkami świeżej mięty, startą czekoladą lub kleksem bitej śmietany. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić deser z chia i truskawek? O tym musisz pamiętać

Przepis na deser z chia i truskawek to banalnie prosta sprawa i poradzą sobie z nim nawet najmłodsi. Jest jednak kilka zasad, których należy się trzymać, aby wyszedł idealnie. Po pierwsze, należy go zacząć robić z wyprzedzeniem, bo musi stężeć w lodówce. Przygotowania tego przepisu najlepiej więc zacząć na 2 godziny przed podaniem. 

Kolejną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę, jest baza do deseru. Deser z chia i truskawek można przygotować nie tylko na mleku, ale także na jogurcie, kefirze czy maślance. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio dopasować proporcje nasion chia do wybranej przez nas bazy. Jeśli decydujemy się na dodatek gęstszego nabiału, jak jogurt, musimy dodać odrobinę mniej nasionek chia, aby pudding nie wyszedł za gęsty.

Następna niezwykle ważna zasada to odpowiednie proporcje. Nasiona chia bardzo mocno absorbują płyny, dlatego należy dodać do nich dość dużo płynu, aby deser miał idealną konsystencję. Z kolei zbyt dużo płynu sprawi, że zamiast puddingu otrzymamy rzadki koktajl. Należy więc trzymać się zasady 9:1, czyli dodać dziewięciokrotnie więcej płynu niż nasion. Jeśli więc używacie mleka (krowiego bądź roślinnego), na każde jego 100 ml dodajcie jedną dużą łyżkę nasion chia. 

Inną ważną wskazówką jest temperatura płynu, którym zalewamy nasiona. Im będzie on cieplejszy, tym szybciej nasionka go wchłoną. Jeśli więc chcemy, aby deser z chia był gotowy w krótszym czasie, warto użyć lekko podgrzanego mleka lub napoju roślinnego

Ostatnią wskazówką, której należy się trzymać, jest dokładne wymieszanie nasionek z płynną bazą. To niezwykle ważny krok, gdyż nierozmieszane ziarenka zbrylą się w jednym miejscu, a reszta deseru pozostanie płynna. Aby mieć pewność, że deser wyjdzie, najlepiej wymieszać go trzykrotnie, w półgodzinnych odstępach.

Co zrobić z nasion chia? Pomysły na inne desery i dania

Deser z nasion chia z truskawkami to tylko jeden z wielu pysznych pomysłów na chia. Pudding z chia można też zrobić z wszelkimi innymi owocami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Szczególnie pysznie smakuje pudding chia z mango lub taki z dodatkiem orzechów i czekolady.  

Choć pudding to zdecydowanie najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem nasion chia, to te dobroczynne nasionka świetnie pasują też do musli, owsianki (szczególnie do nocnej owsianki na zimno), a także wszelkiego rodzaju omletów, placuszków i naleśników. Chia to też dobry dodatek do wypieków, dlatego warto dodawać ten składnik do chleba, bułek, bajgli czy bagietek. Nasionka sprawdzą się także w słodkich wypiekach, takich jak ciasta, tarty, ciasteczka, babeczki i muffinki. Kolejny smakowity przepis z chia w roli głównej to dżemy owocowe! Te nasionka idealnie sprawdzą się jako zdrowy zagęszczacz do domowych przetworów owocowych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy