REKLAMA

Lody z karmelem i czereśniami

To lody stworzone z myślą o weekendowej rozpuście. Właśnie dlatego postanowiliśmy dodać do nich karmel - są wspaniałe!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody deser na zimno karmel

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 172 głosów)


Składniki:

  • 40 dag dojrzałych czereśni (najciemniejszych)
  • 8,5 dag cukru + 2 łyżki do posypki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto lub 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 dag ugotowanego puddingu waniliowego
  • olej do posmarowania blaszki
  • 1 czubata łyżka prażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 30 dag czereśni drylujemy
  • kroimy w większe kawałki. Wkładamy do rondelka
  • dodajemy cukier i gotujemy 10 min na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy ok. 15 min
  • aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do miski wlewamy kremówkę
  • dodajemy cukier puder
  • amaretto i ubijamy na gęstą pianę. Mieszamy z puddingiem i wkładamy do maszynki do robienia lodów. Mieszamy i chłodzimy
  • aż powstaną gęste lody.
  • Migdałowa posypka: do rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i powoli podgrzewamy do rozpuszczenia. Gotujemy 30 s
  • aż powstanie bursztynowy karmel. Dodajemy płatki migdałów
  • mieszamy i wylewamy na blaszkę.
  • Pozostawiamy do wystygnięcia i stwardnienia. Łamiemy na kawałki i kruszymy. Lody polewamy mieszanką czereśniową
  • tworząc fantazyjne pasemka i posypujemy migdałami. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godz. Podajemy z resztą czereśni i migdałowymi ciasteczkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy