Lody z karmelem i czereśniami

To lody stworzone z myślą o weekendowej rozpuście. Właśnie dlatego postanowiliśmy dodać do nich karmel - są wspaniałe!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dag dojrzałych czereśni (najciemniejszych)
  • 8,5 dag cukru + 2 łyżki do posypki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto lub 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 dag ugotowanego puddingu waniliowego
  • olej do posmarowania blaszki
  • 1 czubata łyżka prażonych płatków migdałów

Przygotowanie

  1. 30 dag czereśni drylujemy, kroimy w większe kawałki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy 10 min na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy ok. 15 min, aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder, amaretto i ubijamy na gęstą pianę. Mieszamy z puddingiem i wkładamy do maszynki do robienia lodów. Mieszamy i chłodzimy, aż powstaną gęste lody.
  3. Migdałowa posypka: do rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i powoli podgrzewamy do rozpuszczenia. Gotujemy 30 s, aż powstanie bursztynowy karmel. Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i wylewamy na blaszkę.
  4. Pozostawiamy do wystygnięcia i stwardnienia. Łamiemy na kawałki i kruszymy. Lody polewamy mieszanką czereśniową, tworząc fantazyjne pasemka i posypujemy migdałami. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godz. Podajemy z resztą czereśni i migdałowymi ciasteczkami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

owoce lody czereśnie deser karmel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze