Zabaglione z owocami

Zabaglione z owocami to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Smak wina i śmietanki kremówki bywa zaskakujący. Deser zabaglione świetnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców.

Deserydesery z owocamideser na zimno

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
600.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Żółtka z cukrem ubijać za pomocą trzepaczki, aż powstanie gładka, jasna, puszysta masa. Wlać łyżkę wina i dalej ubijać. Umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą i stale ubijać masę około 15 minut, aż krem podwoi swoją objętość. Zdjąć z ognia, wystudzić. Śmietankę ubić, wlać resztę wina i dalej ubijać. Następnie zabaglione z owocami trzeba połączyć delikatnie z masą jajeczną. Zabaglione z owocami należy przełożyć do pucharków i udekorować owocami.

Kalorie: 600.00

Porady

Przepis na zabaglione z owocami świetnie sprawdzi się z dodatkiem czerwonego wina marsala. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy