Zabaglione z owocami

Zabaglione z owocami to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Smak wina i śmietanki kremówki bywa zaskakujący. Deser zabaglione świetnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców. Poznaj przepis na idealne zabajone z owocami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery desery z owocami deser na zimno

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
600 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)


Zabaglione z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1.

    Żółtka z cukrem ubij za pomocą trzepaczki lub miksera, aż powstanie gładka, jasna, puszysta masa. Wlej łyżkę wina i dalej ubijaj. Umieść miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj masę trzepaczką przez około 15 minut (krem powinien podwoić swoją objętość). Po tym czasie zdejmij masę z ognia i wystudź. Śmietankę ubij, wlej resztę wina i dalej ubijaj. Delikatnie połącz masy. Zabaglione z owocami przełóż do pucharków i udekoruj owocami. 

Kalorie: 600

Porady

  • Zabaglione można podać z ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej sprawdzają się jednak maliny, truskawki, jagody oraz borówki amerykańskie.
  • Smak sosu zabajone możesz wzbogacić dodają do niego, szczyptę cynamonu oraz kilka kropel soku z cytryny. Decydując się na dodanie soku z cytryny, pamiętaj o tym, aby dodać go do już wystudzonej masy, w przeciwnym wypadku masa jajeczna może się zwarzyć. 
  • Zabaglione z owocami najlepiej prezentuje się podane w szklanych pucharkach z niską nóżką. 
  • Do gotowego sosu możesz dodać także ulubione, kruche ciasteczko lub długie biszkopty. 
  • Przygotowując zabajone bądź cierpliwy - ubijaj żółtka do czasu, aż staną się jasnożółte i podwoją swoją objętość. Zazwyczaj trwa to od 10 do 15 minut. Idealne zabajone nie jest lejące, a gęste i puszyste. 
  • Przez przystąpieniem do pracy nad sosem polecamy wyparzyć jajka wrzątkiem, w ten sposób unikniemy ew. zakażenia salmonellą. 
  • Do przygotowania deseru używa się alkoholu (wina lub likierów), dlatego też deser polecany jest osobom dorosłym. 
  • Do przygotowania deseru możesz użyć białego wina (jak w przepisie powyżej) lub słodkiego wina Marsala, a także słodkich likierów np. Amaretto. 
  • Wino Marsala to wzmocnione (17-20%) białe i słodkie wino produkowane w zachodniej części Sycylii. Marsala występuje także w wersji wytrawnej, półwytrawnej. Na rynku występuje także czerwone wino Marsala. 

Notka redakcyjna

Zabaglione, czyli co?


Zabaglione, zabaione lub zabajone to tradycyjny włoski deser, który powstaje w wyniku ubicia żółtek jaj z cukrem i odrobiną wina. Sos smakiem i wyglądem przypomina kogel-mogel. Dobrze przygotowany sos zabajone powinien być lekki i puszysty. Zazwyczaj sos podawany jest w towarzystwie świeżych owoców lub pokruszonych ciasteczek. 

Czekoladowe zabaglione?


Klasyczna wersja zabajone składa się z trzech składników: żółtek, cukru i alkoholu. Natomiast zachęcamy do przygotowania bardziej odważnej wersji zabajone z dodatkiem czekolady. Jak zrobić czekoladowe zabaglione? Wyparz wrzątkiem 2 wiejskie jaja, oddziel białko od żółtek. Dodaj 3 łyżki cukru i zacznij ubijać nad kąpielą wodną. Dodaj około 70 ml białego wina Marsala lub innego słodkiego wina. Zetrzyj na tarce 4 kostki gorzkiej czekolady i dodaj do masy jajecznej. Ubijaj masę przez około 10 minut (sos powinien zgęstnieć). Po tym czasie przelej sos do pucharków lub filiżanek posyp kakao i podawaj. Czekoladowe zabaglione dobrze komponuje się także z truskawkami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy