Ciasto leniwiec

Proste ciasto leniwiec bez pieczenia. Kusi słodką masą krówkową i masą śmietanową. Przepis na ciasto leniwiec pochodzi z książki "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy" Joanny Małagowskiej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto krówka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Składniki:

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • Masa krówkowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g masy kajmakowej
  • Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Ciasto leniwiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dwóch małych miseczkach rozpuść po 1 łyżce żelatyny według wskazań producenta. Foremkę (ja używam takiej o wymiarach 18 × 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę biszkoptów.
  • Przygotuj masę krówkową: śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj jedną przestudzoną, napęczniałą żelatynę oraz masę kajmakową. Tak przygotowaną przełóż do formy i przykryj drugą warstwą biszkoptów.
  • Następnie przygotuj masę śmietanową: śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj przestudzoną, napęczniałą żelatynę. Gotową masę wyłóż na biszkopty. Wierzch ciasta udekoruj ostatnią warstwą biszkoptów. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasto leniwiec gotowe! Smacznego!

Porady

  • Takie ciasto świetnie sprawdzi się na wszystkie okazje, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci
  • Można też użyć okrągłych biszkoptów, ale podłużne będą łatwiejsze do układania
  • Wierzch ciasta można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową
  • Ciasto leniwiec można też przygotować w formie deseru w pucharkach

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy