Ciasto leniwiec

Proste ciasto leniwiec bez pieczenia. Kusi słodką masą krówkową i masą śmietanową. Przepis na ciasto leniwiec pochodzi z książki "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy" Joanny Małagowskiej.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • Masa krówkowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g masy kajmakowej
  • Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie

  1. W dwóch małych miseczkach rozpuść po 1 łyżce żelatyny według wskazań producenta. Foremkę (ja używam takiej o wymiarach 18 × 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę biszkoptów.
  2. Przygotuj masę krówkową: śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj jedną przestudzoną, napęczniałą żelatynę oraz masę kajmakową. Tak przygotowaną przełóż do formy i przykryj drugą warstwą biszkoptów.
  3. Następnie przygotuj masę śmietanową: śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj przestudzoną, napęczniałą żelatynę. Gotową masę wyłóż na biszkopty. Wierzch ciasta udekoruj ostatnią warstwą biszkoptów. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
  4. Ciasto leniwiec gotowe! Smacznego!

Wskazówki

 

 

 

ciasto bez pieczenia krówka ciasto leniwiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy