Sernik na zimno - jak pascha

Sernik na zimno - jak pascha to nawiązanie do tradycyjnego deseru na bazie sera. Serek homogenizowany gwarantuje gładkość masy. Sernik na zimno w stylu paschy urozmaici rodzinne spotkanie.

sernikisernik na zimnociasta bez pieczeniadeser na zimnopascha

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 185 głosów)

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 30 g żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 100 g masła
  • 800 g serka homogenizowanego
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 350 g owoców: mandarynek, ananasa z puszki, brzoskwini, mango

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Galaretkę rozpuszczamy, dodając o 10% mniej wody, niż wskazuje przepis na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Masło rozpuszczamy i mieszamy z serkiem, mlekiem z żelatyną, utartymi żółtkami i skórką pomarańczową. Boki i dno tortownicy wykładamy pergaminem.
  • Część stężałej galaretki kroimy w średnią kostkę i delikatnie łączymy z masą serową, wykładamy ją do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Owoce kroimy i dekoracyjnie układamy na wierzchu sernika, pozostałą galaretkę lekko rozpuszczamy i zalewamy owoce. Schładzamy. Gdy porządnie stężeje, zdejmujemy obręcz formy, usuwamy papier i kroimy sernik.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą

 




 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy