Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (188)
Sernik na zimno - jak pascha to nawiązanie do tradycyjnego deseru na bazie sera. Serek homogenizowany gwarantuje gładkość masy. Sernik na zimno w stylu paschy urozmaici rodzinne spotkanie.
galaretka pomarańczowa 2 szt.
żelatyna 30 g
mleko 100 ml
żółtko 8 szt.
cukier puder 200 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
masło 100 g
serek homogenizowany 800 g
skórka pomarańczowa 15 g
brzoskwinie 85 g
mandarynki 85 g
ananas 85 g
mango 85 g
Galaretkę rozpuszczamy, dodając o 10% mniej wody, niż wskazuje przepis na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Masło rozpuszczamy i mieszamy z serkiem, mlekiem z żelatyną, utartymi żółtkami i skórką pomarańczową. Boki i dno tortownicy wykładamy pergaminem.
Część stężałej galaretki kroimy w średnią kostkę i delikatnie łączymy z masą serową, wykładamy ją do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Owoce kroimy i dekoracyjnie układamy na wierzchu sernika, pozostałą galaretkę lekko rozpuszczamy i zalewamy owoce. Schładzamy. Gdy porządnie stężeje, zdejmujemy obręcz formy, usuwamy papier i kroimy sernik.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą