Vienetta trzywarstwowa

Vienetta trzywarstwowa to włoski deser na bazie lodów waniliowych i ciasta czekoladowego brownie. Całość oprószona została gorzką czekoladą. Vienetta trzywarstwowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Poradzą sobie nawet osoby z małym doświadczeniem w kuchni. Przygotujcie domowe lody waniliowe i własnoręcznie upieczcie czekoladowe brownie. Zobaczcie nasz przepis na vienette trzywarstwową. 

ciasto czekoladowebrownielody

Czas przygotowania:
260 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Kroki wykonania:

  • lody-waniliowe-fot.iStock (2)1.Lody pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 10 min, aby lekko zmiękły.
    Pokruszone ciastka wrzucamy na blaszkę 15,5 x 25 cm, mocno dociskamy do dna,tworząc równą warstwę.
  • ciastka-czekoladowe-fot.iStock (1)2.Na to wykładamy lody i wygładzamy szpatułką. Zamrażamy przez 4 godz. Przed podaniem obsypujemy grubą warstwą wiórków gorzkiej czekolady. Podajemy, wykrawając prostokątne porcje.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • lody waniliowe z prawdziwą wanilią
  • rozdrobnione ciasteczka czekoladowe typu brownies
  • gorzką czekoladę (mającą 70 % zawartości kakao)

Notka redakcyjna

Domowe lody waniliowe powstaną z pięciu składników: mleka, śmietanki, żółtek, cukru i laski wanilii.  Wystarczy laskę wanilii naciąć delikatnie wzdłuż na pół i za pomocą ostrego noża wyłuskać ziarenka. Mleko i śmietankę zagotować z ziarenkami oraz laską wanilii. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Z mleka usunąć laskę wanilii. Do ubitych żółtek wlewać gorące mleko ze śmietanką cały czas miksując na małych obrotach. Masę podgrzać chwilę na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aby zgęstniała, ale nie zagotowała się. Zdjąć z ognia i ostudzić ciągle mieszając. Zimną masę przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podczas zamrażania lody mieszać kilkakrotnie, później pozostawić w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia. Vienetta trzywarstwowa będzie rarytasem, gdy przygotujemy go z naturalnych składników.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy