Zuppa inglese

Zuppa inglese to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Przypomina wyglądem brytyjski deser trifle. Zuppa inglese powstaje na bazie żółtek, cukru, podłużnych biszkoptów i ubitej kremówki. Aromatycznym dodatkiem do deseru jest rum, esencja waniliowa oraz likier migdałowy. Składniki do zuppa inglese układane są warstwowo, więc idealnie zaprezentują się w szklanym naczyniu. Spróbujcie przygotować zuppa inglese na rodzinny podwieczorek.

Deserydeser na zimno

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, a potem mieszamy z mąką. Mleko podgrzewamy z esencją waniliową, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mleko wlewamy do kogla-mogla i podgrzewamy w garnku z grubym dnem 7–8 min na małym ogniu, stale mieszając, żeby nie powstały grudki.Połowę sosu przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu kożucha.
  • rozpuszczona-czekolada-fot.iStock (1)2.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Sos ustawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy stopioną czekoladę. Gotujemy 2 min, stale mieszając. Przelewamy sos do miski i także przykrywamy folią spożywczą. Sosy odstawiamy do wystygnięcia. W misce likier mieszamy z rumem oraz wodą, moczymy w tym biszkopty i jedną trzecią układamy w szklanym naczyniu o pojemności 2 l.
  • biszkopty-fot.iStock (1)3.Biszkopt zalewamy sosem czekoladowym i układamy drugą warstwą namoczonych biszkoptów. Te zalewamy sosem waniliowym. Na wierzchu układamy trzecią warstwę biszkoptów. Przykrywamy folią i wstawiamy deser do lodówki na ok. 12 godz. Tuż przed podaniem, wierzch zuppa inglese, smarujemy dużą ilością bitej śmietany i ewentualnie posypujemy tartą czekoladą.

Porady

W przepisie na zuppa inglese wykorzystano: 

  • startą gorzką czekoladę
  • likier migdałowy (amaretto)
  • podłużne biszkopty
  • ubitą śmietankę kremówkę 36 %

Zamiast bitej śmietany na wierzchu zuppa inglese można rozkruszyć migdały, orzechy lub drobne bezy. 

Notka redakcyjna

Oryginalnie deser zuppa inglese pochodzi z terenów włoskiej Modeny. Przyjęło się, że po raz pierwszy deser został wymieniony przez księcia władającego Ferrarą. Jego kucharze mieli za zadanie odtworzyć smakołyk przypominający angielski trifle. W XVI wieku książę był częstym gościem na dworze królowej Elżbiety i zapragnął jeść tak jak ona. Chcąc wykonać deser zuppa inglese należy zacząć od upieczenia biszkoptu albo idąc na skróty stosować podłużne biszkopty tzw. lady fingers. Biszkopt lub biszkopty nasączane są likierem: najczęściej ziołowym lub migdałowym. Następnie warstwy ciasta przekładane są kremem cukierniczym, który jest rodzajem budyniu. Krem wytwarzany jest na bazie żółtek, pełnotłustego mleka, cukru, esencji waniliowej. Całość zagęszcza się odrobiną mąki. Zuppa inglese aromatyzowana jest skórką cytrynową. Na wierzchu zuppa inglese kładzie się kleksy bitej śmietany i wierzch posypuje startymi kawałkami czekolady. Włoskie zuppa inglese także bywa ozdabiane posiekanymi migdałami albo kawałkami pokruszonej bezy.

Włoskie lodziarnie w swoim repertuarze często mają zuppa inglese, jako jeden z oferowanych smaków. Nazwa zuppa inglese to nawiązanie do włoskiego słowa oznaczającego „zatapiać”. Odnosi się ona do maczania biszkoptów w rozkosznie smakującym likierze.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy