Pizza z tuńczykiem to jeden z mało znanych wariantów włoskiego placka, który z pewnością zasługuje na znacznie większą popularność. Ten smak i aromat na długo zostaje w pamięci, a sam przepis jest banalnie prosty, choć wymaga nieco cierpliwości. Zobaczcie, jak przygotować w domowych warunkach pizzę jak z najlepszej pizzerii!
istock
(średnia 4.42 z 194 głosów)
Ciasto: W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zaczyn oraz oliwę i mieszamy. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na porcje, ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Sos: Na 1 łyżce oliwy szklimy posiekany czosnek i cebulę. Wlewamy passatę, dodajemy koncentrat i wsypujemy oregano. Smażymy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie pizzy: Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub dużą blaszką piekarnikową rozgrzewamy do 220°C. Na podsypanej mąką stolnicy rozciągamy ciasto na duże placki lub małe pizzerinki. Wierzch każdego smarujemy sosem, a brzeg pozostałą oliwą. Wykładamy osączonego z oliwy tuńczyka, szpinak oraz oliwki. Każdą pizzę przekładamy na rozgrzany kamień albo blaszkę i pieczemy 8-10 minut.
Porady
- Z podanego przepisu można przygotować zarówno klasyczną dużą pizzę, jak i małe pizzerinki, idealne na imprezową przekąskę.
- Aby pizza z tuńczykiem była jeszcze bardziej aromatyczna, można posypać ją po upieczeniu listkami świeżej bazylii.
- Do tej pizzy sprawdzi się zarówno tuńczyk w oleju, jak i w sosie własnym. Jeśli lubicie, możecie też dodać anchois.
Jak zrobić ciasto na pizzę, aby wyszło jak z włoskiej pizzerii? Ciasto na pizzę składa się tylko z kilku prostych składników, dlatego warto zadbać, aby były one jak najwyższej jakości. Potrzebujemy mąki, wody, soli, drożdży i oliwy z oliwek. Najbardziej kluczowym składnikiem jest oczywiście mąka. Najlepiej użyć tej typu 00 i o jak największej zawartości białka. Dzięki temu nasze ciasto będzie sprężyste i elastyczne.
Kolejny ważny element to drożdże. Sprawdzą się tu zarówno te suszone, jak i świeże. Należy pamiętać, że suchych drożdży zawsze dodaje się 2 razy więcej niż suchych. Ten prosty przelicznik sprawdza się do wszystkich przepisów, nie tylko do ciasta na pizzę. W przeciwieństwie do polskich receptur, w oryginalnych włoskich przepisach do ciasta dodaje się bardzo mało drożdży. Zwykle jest to tylko 2,5-3 gramów drożdży na 1 kilogram mąki.
Następny składnik to oliwa z oliwek. Mimo, że w przepisie używamy jej tylko odrobinę, wpływa ona zarówno na smak, jak i konsystencję ciasta, dlatego warto wybrać taką z pierwszego tłoczenia.
Wodę, sól i oliwę mieszamy, a następnie dodajemy drożdże. Po dokładnym połączeniu składników, dosypujemy powoli mąkę i zagniatamy ciasto przez około 20 minut. Będzie ono miało dość luźną i lekko klejącą się konsystencję, ale przy wyrabianiu nabierze odpowiedniej plastyczności. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Włoską tajemnicą idealnej pizzy jest czas. To właśnie dzięki długiemu wyrastaniu, pizza wychodzi lekka i chrupiąca. Prawdziwa włoska pizza rośnie nawet 48 godzin! Jeśli jednak nie mamy aż tyle czasu, najlepiej, aby ciasto wyrastało co najmniej przez 5-6 godzin. Możemy także przygotować ciasto wieczorem poprzedniego dnia i schować je do lodówki, a kolejnego dnia wyjąć na 4 godziny przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Takie ciasto będzie równie pyszne, a nocne wyrastanie znacznie ułatwi cały proces pieczenia.
Gotowe ciasto rozciągamy w palcach (nie wałkujemy!), a następnie nakładamy na nie sos i wybrane składniki. Pizzę pieczemy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pizzy, w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej mocy. Czas pieczenia domowej pizzy zależy od temperatury, jaką jest z stanie osiągnąć konkretny piekarnik. Większość domowych sprzętów rozgrzewa się do 250 stopni i wtedy pizzę należy piec około 5-7 minut. Jeśli natomiast posiadacie piec, który rozgrzewa się aż do 300 stopni, to swoją pizzę upieczecie zaledwie w 3-4 minuty.
Komentarze