Banany w cieście

Banany w cieście to bardzo smaczna propozycja na słodkie owocowe śniadanie bądź deser. Najlepiej wybrać dojrzałe owoce - banany wyjdą wtedy słodkie w środku, a ciasto chrupiące.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 16 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • dojrzałe banany (dowolna ilość sztuk)
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 całe jajko,
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż, a następnie na krótsze części.
  2. Z podanych składników przygotowujemy mikserem ciasto i na koniec dodajemy do gęstości mąkę.
  3. Ciasto powinno być dosyć gęste tak, aby dobrze oklejało zanurzane w nim banany.
  4. Banany smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podajemy gorące z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Śniadanie ciasto naleśnikowe przekąska kolacja deser dla dzieci naleśniki banany naleśnik banany w cieście
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze