Banany w cieście

Banany w cieście to bardzo smaczna propozycja na słodkie owocowe śniadanie bądź deser. Najlepiej wybrać dojrzałe owoce - banany wyjdą wtedy słodkie w środku, a ciasto chrupiące.

DeseryNaleśnikiPrzekąskiciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 206 głosów)

Składniki:

  • dojrzałe banany (dowolna ilość sztuk)
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 całe jajko,
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż, a następnie na krótsze części.
  • Z podanych składników przygotowujemy mikserem ciasto i na koniec dodajemy do gęstości mąkę.
  • Ciasto powinno być dosyć gęste tak, aby dobrze oklejało zanurzane w nim banany.
  • Banany smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podajemy gorące z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy