Ciasto biały lion z ryżem preparowanym w kajmaku smakuje i wygląda znakomicie. Słodycz kremu budyniowego i dodatków równoważą solone orzeszki ziemne, które przyjemnie chrupią przy każdej kolejnej porcji. Na pewno starczy na dokładkę, bo podajemy przepis na dużą blachę o wymiarach 25×36 cm. Podstawą do ciasta biały lion jest biszkopt upieczony z 6 jajek z dodatkiem białej czekolady.
Artur Rogalski
(średnia 4.55 z 174 głosów)
Składniki na biszkopt: białą czekoladę ścieramy na wiórki na tarce o drobnych oczkach. Sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek.
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy oddzielone żółtka, 300 g mąki pszennej i 30 g ziemniaczanej. Odstawiamy mikser, dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
Pieczenie: masę na na biszkopt przelewamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń: z 800 ml mleka odlewamy 150 ml. Resztę wstawiamy do zagotowania. W osobnej misce miksujemy 150 ml zimnego mleka z żółtkami (4 szt.), mąką (100 g) i cukrem (100 g). Dodajemy je do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu, aż powstanie budyń. Odstawiamy z kuchenki do wystygnięcia.
Krem budyniowy: masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy 45 ml soku z cytryny.
Masa kajmakowa: ryż preparowany mieszamy z kajmakiem z puszki.
Nasączanie biszkoptu: poncz przygotowujemy z 200 ml zimnej wody, 15 ml soku z cytryny i cukru pudru. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa równe blaty. Dolny odkładamy z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasączamy go połową ponczu.
Składanie ciasta: na dolny blat nasączony ponczem kładziemy masę kajmakową i rozprowadzamy ją po całej jego powierzchni. Na to wykładamy większą część kremu budyniowego, zostawiają ¼ na później. Krem przykrywamy drugą połową biszkoptu, który również nasączamy ponczem. Wierzch przykrywamy pozostałym kremem.
Dekoracja: ciasto biały lion posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi.
Porady
- Krem można przygotować także z budyniu w proszku (bez cukru). Na 800 ml mleka potrzebne są dwa opakowania budyniu po 40 g. Chociaż na ich odwrocie na pewno widnieje przepis na 500 ml mleka, zmniejszamy tę ilość, aby krem był odpowiednio gęsty.
- Do masy na biszkopt można dodać 5 g (płaska łyżeczka) proszku do pieczenia. Zwiększy szansę na wyrośnięcie ciasta, ale nie jest niezbędny.
- Kajmak możecie przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego. Należy gotować je w puszce zanurzonej w gorącej wodzie przez 2 godz., aby zgęstniało.
- Na ciasto biały lion można położyć solone orzeszki ziemnie w całości lub posiekane na drobniejsze kawałki.
- Zamiast orzeszków ziemnych możecie położyć na wierzch płatki migdałów lub startą białą czekoladę. W takiej wersji ciasto będzie bardziej słodkie.
W naszym przepisie na ciasto biały lion jest krem budyniowy, którego podstawę stanowi ucierane masło. Jeśli macie ochotę na nieco lżejszą wersję, świetnym zamiennikiem będzie bita śmietana zmiksowana z serkiem mascarpone. Do przygotowania takiego kremu potrzebujemy:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Mascarpone mieszamy z roztopioną czekoladę i dodajemy do bitej śmietany. Całość miksujemy przez krótką chwilę na wolnych obrotach.
Ciasto biały lion można zrobić także w wersji bez pieczenia na:
W podobny sposób zrobicie także inne ciasta bez pieczenia nawiązujące do popularnych słodyczy, takie jak ciasto kinder country lub rafaello na krakersach.
Solone orzeszki ziemne idealnie pasuje do ciasta i świetnie nawiązują do smaku popularnego batonika. Jeśli chcemy jednak dodać coś jeszcze, trafionym wyborem będą:
Ciasto biały lion sprawdzi się również w charakterze tortu urodzinowego. Z podanych w przepisie proporcji możecie upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm. W tym przypadku połowę kremu zostawcie na przykrycie góry i boków tortu oraz na dekorację.
Komentarze