REKLAMA

Empanadas (pierogi meksykańskie)

Empanadas to pieczone pierogi meksykańskie, które świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego, a także efektownej przekąski na imprezie. Są one dość proste w przygotowaniu, chociaż nieco czasochłonne, co warto mieć na uwadze, decydując się na realizację tego dania. Jak zrobić pierożki meksykańskie? Poniżej podajemy przepis na empanadas, które zachwycą naszych gości swym wyrazistym smakiem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi pierogi pieczone empanadas ciasto na pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi 1.

    Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy olej i oliwę oraz jajko, wyrabiamy ciasto, dolewając powoli mleko i wodę, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Odstawiamy, aby odpoczęło, na 1 godz.
     

  • Czosnek cebula patelnia 2.

    Cebulę obieramy, siekamy drobno i  szklimy na oliwie. Do chwili dodajemy mięso i szybko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Wrzucamy piniole, sułtanki, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • ciasto na pierogi 3.

    Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy krążki ciasta o średnicy 15 cm. Na połowę każdego z krążków kładziemy porcję farszu i delikatnie łączymy brzegi pierogów, zgniatając palcami lub brzegiem widelca, aby się dobrze zamknęły. 

  • pierozki-pieczona 4.

    Za pomocą pędzelka smarujemy pierogi rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min i podajemy na zimno lub na gorąco.

Porady

  • Empanadas – tradycyjne pierożki meksykańskie, możemy przygotowywać z różnymi nadzieniami, w tym m.in. wegetariańskim, dla osób, które nie jedzą mięsa. Świetnym pomysłem na pierożki z farszem meksykańskim w wersji bezmięsnej np. szpinak, feta i suszone pomidory. Dobrze sprawdzi się też nadzienie z miksowanej kukurydzy i czerwonej fasoli. W tym aspekcie ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. 
  • Do farszu do empanadas możemy wykorzystać dowolne mięso – tradycyjnie jest to mielona wołowina, ale świetnie sprawdzi się również: filet z kurczaka, wieprzowina czy nawet mięso pozostałe nam z gotowania rosołu (zgodnie z ideą zero waste!). 
     

Notka redakcyjna

Empanadas to pierożki meksykańskie, które znane są również w innych państwach Ameryki Południowej (m.in. w Argentynie i w Chile). Można je spotkać również w kuchni hiszpańskiej, chociaż w nieco innej odsłonie. Empanadas to zapiekane pierożki, które niekiedy nazywane są również rogalikami. W ich wnętrzu kryje się pikantny – wyrazisty farsz, najczęściej z mięsem mielonym. Ważnym składnikiem pierogów meksykańskich jest nie tylko ich nadzienie, ale również ciasto, zwykle kruche z oliwą z oliwek (jak w naszym przepisie na empanadas). Chociaż niekiedy można spotkać się z pierożkami meksykańskimi na bazie ciasta francuskiego, pierogowego (jak do naszych pierogów ruskich), a także chlebowego. Jest to dowodem na mocną wariantywność tej potrawy, która uzależniona jest od regionu, w którym się ją przygotowuje. 


Z czym podawać empanadas? 


Pierożki meksykańskie możemy serwować na wiele różnych sposobów – świetnie sprawdzą się one w roli dania głównego dla całej rodziny, ale z powodzeniem możemy podawać je również jako przystawkę na przyjęciu czy spotkaniu w gronie znajomych. Smak empanadas bardzo dobrze współgra z różnymi dipami, w tym guacamole czy też sosem pomidorowym. Chcąc złagodzić ostrość pierożków meksykańskich, możemy podać je również z łagodnym sosem jogurtowym. Tradycyjnie empanadas serwuje się z salsą mayo-chipotle, która powstaje na bazie majonezu, pasty wędzonej, papryki chipotle (jeśli jej nie mamy to możemy wykorzystać papryczki jalapeño) oraz duszonych pomidorów.


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy