Galaretka chrzanowa

Zaskoczmy swoich znajomych nowym pomysłem na galaretkę. Bardzo chrzanowa na bazie mleka z gotowanymi w bulionie ozorkami wieprzowymi.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 ozorki wieprzowe
  • 1,5 l bulionu
  • 1,5 l mleka
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie

  1. Ozorki myjemy, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez 1,5–2 godz. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
  2. Mleko zagotowujemy, lekko studzimy. Wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Dodajemy chrzan, szczyptę soli oraz białego pieprzu, dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowane ozorki układamy w foremce, zalewamy mlekiem z dodatkami, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  5. Galaretę podajemy na zimno, pokrojoną w grube plastry.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
chrzan galaretka chrzanowa ozory wieprzowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze