Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie żurkowym

Biała kiełbasa tym razem w wersji zupełnie niestandardowej. Przygotujmy z niej pulpeciki i polejmy sosem żurkowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

żurek dania mięsne pulpety

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)


Składniki:

  • 2 cebule
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 6 jajek ugotowanych na półtwardo
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 60 dag kartofli
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka żurku
  • 2 łyżki świeżej rzeżuchy

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Cebule obieramy, siekamy i szklimy na 2 łyżkach masła. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, mięso mielemy, następnie wyrabiamy z usmażoną cebulą, 2 jajkami, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • Z masy formujemy niewielkie okrągłe pulpeciki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 5–7 min, odcedzamy. Kartofl e obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z 2 łyżkami masła oraz chrzanem, ubijamy na purée.
  • Resztę masła rozgrzewamy, oprószamy mąką, zasmażamy na złoto. Wlewamy żurek, mieszając podgrzewamy do zgęstnienia, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wkładamy pulpety, zagrzewamy. Jajka obieramy i ostrożnie przekrawamy na pół. Pulpety w sosie żurkowym i jajka wykładamy na gorące purée, posypujemy rzeżuchą
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Jajka na pół  twardo gotujemy przez 4,5-5 min., wkładając je na osolony wrzątek. Studzimy w zimnej wodzie. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy