REKLAMA

Ogórki konserwowe - super przepis

Ogórki konserwowe, nazywane również w skrócie korniszonami czy też ogórkami marynowanymi, to obowiązkowy punkt przy przygotowaniu domowej spiżarni na zimę. Świetnie sprawdzają się w roli przystawki do obiadu, przekąski na imprezę czy też dodatku do kanapek. Jednym z podstawowych elementów odpowiadających za ich smak oraz przyjemną dla podniebienia chrupkość jest zalewa do ogórków konserwowych na bazie wody, octu, cukru i soli kamiennej – kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Poniżej dobry i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.58 z 1317 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ogórki grunowe 1.

    Przepis na ogórki konserwowe zaczynamy od przygotowania ogórków – najpierw je dokładnie myjemy i przebieramy, odrzucając ogórki z dużymi defektami. Dalej ogórki układamy ciasno w słoikach razem z kawałkami obranego i pokrojonego na drobne kawałki, obranymi ząbkami czosnku oraz koprem. Dalej dodajemy gorczycę (5 g na jeden słoik). Przepis na ogórki konserwowe zaczynamy od przygotowania ogórków – najpierw je dokładnie myjemy i przebieramy, odrzucając ogórki z dużymi defektami. Dalej ogórki układamy ciasno w słoikach razem z kawałkami obranego i pokrojonego na drobne kawałki, obranymi ząbkami czosnku oraz koprem. Dalej dodajemy gorczycę (5 g na jeden słoik). 

  • Ogórki konserwowe - przyprawy 2.

    W dalszej kolejności w garnku gotujemy zalewę do ogórków konserwowych – mieszamy wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Po zagotowaniu lekko przestudzamy, a następnie przelewamy do słoików z ogórkami, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy na sucho lub mokro. 

Porady

  • Jak zrobić ogórki konserwowe z papryką? Jest to bardzo proste – do  każdego ze słoików należy dodać kawałek czerwonej papryki i całość razem zakonserwować. Dobrym pomysłem jest pokrojenie ogórków i papryki w plastry – wówczas otrzymamy pyszną sałatkę do obiadu. 
  •  Jak zrobić ogórki konserwowe na ostro? Podczas procesu przygotowania korniszonów wystarczy dodać do nich odrobinę ostrej papryki – suszonej, sproszkowanej lub świeżej. Możemy dowolnie regulować poziom ostrości naszych przetworów, dodając do nich mniejszą lub większą ilość chilli. 
  • Ogórki konserwowe – zalewa zimna czy gorąca? Zalewa do korniszonów powinna być gorąca (ale nie wrząca), dlatego też po jej zagotowaniu należy chwilę ją przestudzić. Zimna zalewa może utrudnić proces pasteryzacji. 
  • Ogórki konserwowe bez cukru są opcją dla osób, które ograniczają go w swojej diecie. Zamiast niego możemy dodać do korniszonów np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który jest znacznie zdrowszym i mniej kalorycznym odpowiednikiem tradycyjnego cukru. 
     

Notka redakcyjna

 

Zalewa do ogórków konserwowych


Kluczowym elementem przy przepisie na ogórki konserwowe jest odpowiednio przygotowana zalewa octowa. To właśnie dzięki niej nasze ogórki są smaczne i przyjemnie chrupkie. Zalewa do ogórków konserwowych składa się z: octu, wody, cukru i soli. Można ją także z powodzeniem wykorzystać do marynowania innych warzyw – papryki, cebuli, grzybów. Do przygotowania ogórków octowych najlepiej wykorzystać ogórki gruntowe o małych rozmiarach. W przepisie na ogórki konserwowe niezbędne są także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz opcjonalnie – czosnek. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych przetworów, to do zalewy możemy dodać przyprawę curry, która nada im słodko-winny posmak, a także lekko żółty kolor. Dodatkowo możemy dodać również ostre przyprawy – ogórki konserwowe z chilli to świetny pomysł na fanów wyrazistych smaków. 


Jak pasteryzować ogórki konserwowe? 


Nieodłączną częścią przygotowania przepisu na ogórki konserwowe jest pasteryzacja, czyli popularna technika konserwacji żywności, polegająca na ich podgrzewaniu. W zależności od preferencji ogórki konserwowe możemy pasteryzować na dwa podstawowe sposoby – na sucho i na mokro. Pierwszy z wymienionych typów pasteryzacji przeprowadza się w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Korniszony należy pasteryzować w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, a potem w lekko uchylonym – przez kolejne 15 minut. Zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności posiadania dużego garnka, który jest niezbędny przy pasteryzacji na mokro. Z kolei jego wadą jest to, że cały proces trwa nieco dłużej. 


Ogórki konserwowe możemy pasteryzować również na mokro – jest to znacznie popularniejsza technika konserwacji żywności. Polega ona na wstawieniu zakręconych słoików do garnka wypełnionego wodą (powinna ona przykrywać 2/3 słoików) i gotowaniu ich przez 10-15 minut. Po upływie tego czasu ogórki konserwowe należy wyjąć z wody, pozostawić na kilka minut, a następnie przekręcić je do górny dnem do całkowitego ostudzenia. 


Czy ogórki konserwowe są zdrowe?  


Zarówno ogórki konserwowe, jak i ogórki kiszone są zdrowymi i niskokalorycznymi przekąskami. Ile kalorii mają ogórki konserwowe? W 100 g zaledwie 14 kcal, co czyni je odpowiednimi dla osób dbających o linię. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają bogatej zawartości substancji odżywczych – w ogórkach konserwowych znajdziemy sporą dawkę witaminy A, D, E K oraz witamin z grupy B, a także takich substancji odżywczych jak: miedź, fosfor, wapń, żelazo, cynk i fluor. Korniszony wspomagają pracę układu odpornościowego, a także działają pozytywnie na funkcjonowanie naszego systemu trawiennego – są niskokaloryczne, a przy tym zapewniają uczucie sytości na długi czas. 


Ogórki konserwowe – propozycje wykorzystania 


Ogórki konserwowe, nazywane również korniszonami, to jeden z podstawowych przetworów, które przygotowujemy w lecie z myślą o nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym. Wykorzystywane są one w kuchni zazwyczaj jako dodatek do dania głównego, a także jako przystawka na przyjęciach. Ogórki konserwowe są także często wykorzystywane na kanapki, na których bardzo dobrze komponują się z serem, szynką i z innymi warzywami (sałatką, pomidorem czy papryką). To jednak jeszcze nie wszystkie sposoby wykorzystywania korniszonów – z powodzeniem możemy dodawać go również do innych dań. Tatar z ogórkiem kiszonym czy konserwowym? To zależy od naszych preferencji, ponieważ oba typu ogórków dobrze sprawdzają się do tatara. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy