Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe są chrupiące, dzięki zalewie na bazie wody, octu, cukru i soli kamiennej – kluczowe jest zachowanie właściwych proporcji. Całość dopełnia dobór odpowiednich przypraw. Świetnie sprawdzają się w roli przystawki do obiadu, przekąski na imprezę czy też dodatku do kanapek. Są zwane również w skrócie korniszonami lub ogórkami marynowanymi, niezależnie od nazwy, są to z pewnością  przetwory, które muszą pojawić się w domowej spiżarni. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ogórki w occie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.58 z 1330 głosów)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zalewa do ogórków konserwowych: wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy sól kamienną i cukier. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączamy zalewę i odstawiamy na chwilę. Następnie dolewamy ocet i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  

  • 2.

    Słoiki: myjemy je i osuszamy - nie mogą być wyszczerbione ani uszkodzone w żaden inny sposób, podobnie postępujemy z zakrętkami.

  • 3.

    Przygotowanie: marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i dzielimy na 6 części. Z czosnku zdejmujemy łupinki i rozkrajamy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na małe paseczki. Na końcu dzielimy koper na mniejsze kawałki. Do każdego słoika dodajemy poporcjowane składniki, dosypujemy gorczycę, po 5 g na każdy słoik.

  • 4.

    Ogórki: dokładnie je myjemy i przebieramy, odrzucając uszkodzone. Układamy je pionowo i ciasno w słoikach, jaśniejszą częścią do góry. Wlewamy do nich przestudzoną zalewę, zostawiając około 1 cm od góry rantu. Mocno zakręcamy słoiki.

  • 5.

    Przechowywanie: ogórki konserwowe pasteryzujemy na sucho lub mokro (instrukcja podana poniżej).

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam 6 słoików o pojemności 900 ml. Można je jeść już po 7 dniach od przygotowania.
  • Jak zrobić ogórki konserwowe z papryką? To bardzo proste – do  każdego ze słoików należy dodać kawałek czerwonej papryki i całość razem zakonserwować. Jeśli pokroimy je w plastry, a paprykę w paski to otrzymamy pyszną sałatkę z ogórków konserwowych.
  • Jak zrobić ogórki konserwowe na ostro? Podczas procesu przygotowania korniszonów wystarczy dodać do nich odrobinę ostrej papryki – suszonej, sproszkowanej lub świeżej. Możemy dowolnie regulować poziom ostrości naszych przetworów, dodając do nich mniejszą lub większą ilość chilli. Takie ogórki konserwowe to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji.
  • Ogórki konserwowe – zalewa zimna czy gorąca? Zalewa do ogórków w occie może być gorąca (ale nie wrząca), dlatego też po jej zagotowaniu należy chwilę ją przestudzić. Jeśli będziemy pasteryzować korniszony, to sprawdzi się również zimna zalewa.
  • Ogórki konserwowe bez cukru są opcją dla osób, które ograniczają go w swojej diecie. Zamiast niego możemy dodać do korniszonów np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który jest znacznie zdrowszym i mniej kalorycznym odpowiednikiem białego cukru. W ten sposób uzyskamy pyszne ogórki konserwowe na słodko.
  • Przepis na twarde ogórki konserwowe – wybierajmy niewielkie i świeże okazy, najlepiej od razu po zerwaniu. Unikajmy dużych i przejrzałych egzemplarzy.

Notka redakcyjna

Ogórki konserwowe – pasteryzacja

Nieodłączną częścią przygotowania przepisu na ogórki konserwowe jest pasteryzacja, czyli popularna technika konserwacji żywności, polegająca na podgrzewaniu. W zależności od preferencji ogórki możemy zakonserwować na dwa podstawowe sposoby – na sucho i na mokro. Pierwszy z wymienionych typów pasteryzacji przeprowadza się w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Korniszony należy pasteryzować w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, a potem w lekko uchylonym – przez kolejne 15 minut. Zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności posiadania dużego garnka, który jest niezbędny przy pasteryzacji na mokro. Z kolei jego wadą jest to, że cały proces trwa nieco dłużej.

Ogórki konserwowe możemy pasteryzować również na mokro – jest to znacznie popularniejsza technika konserwacji żywności. Polega ona na wstawieniu zakręconych słoików do garnka wypełnionego wodą (powinna ona przykrywać 2/3 słoików) i gotowaniu ich przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu ogórki konserwowe należy wyjąć z wody, pozostawić na kilka minut, a następnie przekręcić je do górny dnem do całkowitego ostudzenia.

Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych

Kluczowym elementem przy przepisie na ogórki konserwowe jest odpowiednio przygotowana zalewa octowa. To właśnie dzięki niej nasze przetwory są smaczne i przyjemnie chrupiące. Podstawowa zalewa do ogórków konserwowych składa się z: octu, wody, cukru i soli. Jest uniwersalna i można ją także z powodzeniem wykorzystać do marynowania innych warzyw – papryki, cebuli, grzybów.
W przepisie na ogórki konserwowe niezbędne są także przyprawy:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • chrzan.

Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych przetworów, to do zalewy możemy dodać przyprawę curry, która nada im słodko–winny posmak, a także lekko żółty kolor. Dodatkowo możemy dorzucić również ostre przyprawy – ogórki konserwowe z chilli to świetny pomysł dla fanów wyrazistych smaków.

Czy ogórki konserwowe są zdrowe? 

Zarówno konserwowe, jak i kiszone są zdrowymi i niskokalorycznymi przekąskami. Ile kalorii mają ogórki konserwowe? W 100 g zaledwie 14 kcal, co czyni je odpowiednimi dla osób dbających o linię.

Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają bogatej zawartości substancji odżywczych. W ogórkach w occie znajdziemy sporą dawkę witaminy A, D, E K oraz witamin z grupy B, a także takich substancji odżywczych jak: miedź, fosfor, wapń, żelazo, cynk i fluor. Korniszony wspomagają pracę układu odpornościowego, a także działają pozytywnie na funkcjonowanie naszego systemu trawiennego – są niskokaloryczne, a przy tym zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Ogórki konserwowe – do czego używać

Ogórki konserwowe to jeden z podstawowych przetworów, które przygotowujemy w lecie z myślą o nadchodzącym sezonie jesienno–zimowym. Wykorzystywane są one w kuchni zazwyczaj jako dodatek do dania głównego, a także jako przystawka na przyjęciach. Są też częstym składnikiem kanapek, na których bardzo dobrze komponują się z serem, szynką i z innymi warzywami (sałatą, pomidorem i papryką). Z powodzeniem możemy dodawać go również do innych dań, gulaszu i oczywiście wszelkiego rodzaju sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy