Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe są chrupiące, dzięki zalewie na bazie wody, octu, cukru i soli kamiennej – kluczowe jest zachowanie właściwych proporcji. Całość dopełnia dobór odpowiednich przypraw. Świetnie sprawdzają się w roli przystawki do obiadu, przekąski na imprezę czy też dodatku do kanapek. Są znane również w skrócie korniszonami czy też ogórkami marynowanymi, z pewnością są to przetwory, które muszą pojawić się w domowej spiżarni. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ogórki konserwowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.58 z 1323 głosów)


Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki grunowe 1.

    Ogórki: dokładnie je myjemy i przebieramy, odrzucając uszkodzone. Układamy je pionowo i ciasno w słoikach razem z kawałkami obranego i pokrojonego na drobne kawałki czosnku oraz koprem. Dalej dodajemy gorczycę (5 g na jeden słoik).

  • Ogórki konserwowe - przyprawy 2.

    Zalewa do ogórków konserwowych: mieszamy w garnku wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Po zagotowaniu lekko przestudzamy, a następnie przelewamy do wcześniej wypełnionych słoików. Dokładnie zakręcamy ogórki konserwowe i pasteryzujemy na sucho lub mokro (instrukcja podana poniżej).

Porady

  • Jak zrobić ogórki konserwowe z papryką? To bardzo proste – do  każdego ze słoików należy dodać kawałek czerwonej papryki i całość razem zakonserwować. Jeśli pokroimy je w plastry, a paprykę w paski to otrzymamy pyszną sałatkę z ogórków konserwowych.
  • Jak zrobić ogórki konserwowe na ostro? Podczas procesu przygotowania korniszonów wystarczy dodać do nich odrobinę ostrej papryki – suszonej, sproszkowanej lub świeżej. Możemy dowolnie regulować poziom ostrości naszych przetworów, dodając do nich mniejszą lub większą ilość chilli. Takie ogórki konserwowe to świetna odmiana tradycyjnej wersji.
  • Ogórki konserwowe – zalewa zimna czy gorąca? Zalewa do korniszonów powinna być gorąca (ale nie wrząca), dlatego też po jej zagotowaniu należy chwilę ją przestudzić. Zimna zalewa może utrudnić proces pasteryzacji.
  • Ogórki konserwowe bez cukru są opcją dla osób, które ograniczają go w swojej diecie. Zamiast niego możemy dodać do korniszonów np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który jest znacznie zdrowszym i mniej kalorycznym odpowiednikiem tradycyjnego cukru. W ten sposób uzyskamy pyszne ogórki konserwowe na słodko.
  • Przepis na twarde ogórki konserwowe – wybierajmy niewielkie i świeże okazy, najlepiej od razu po zerwaniu.

Notka redakcyjna

Ogórki konserwowe – pasteryzacja

Nieodłączną częścią przygotowania przepisu na ogórki konserwowe jest pasteryzacja, czyli popularna technika konserwacji żywności, polegająca na ich podgrzewaniu. W zależności od preferencji ogórki możemy zakonserwować na dwa podstawowe sposoby – na sucho i na mokro. Pierwszy z wymienionych typów pasteryzacji przeprowadza się w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Korniszony należy pasteryzować w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, a potem w lekko uchylonym – przez kolejne 15 minut. Zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności posiadania dużego garnka, który jest niezbędny przy pasteryzacji na mokro. Z kolei jego wadą jest to, że cały proces trwa nieco dłużej.

Ogórki konserwowe możemy pasteryzować również na mokro – jest to znacznie popularniejsza technika konserwacji żywności. Polega ona na wstawieniu zakręconych słoików do garnka wypełnionego wodą (powinna ona przykrywać 2/3 słoików) i gotowaniu ich przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu ogórki konserwowe należy wyjąć z wody, pozostawić na kilka minut, a następnie przekręcić je do górny dnem do całkowitego ostudzenia.

 

Zalewa do ogórków konserwowych – na to zwróć uwagę

Kluczowym elementem przy przepisie na ogórki konserwowe jest odpowiednio przygotowana zalewa octowa. To właśnie dzięki niej nasze przetwory są smaczne i przyjemnie chrupkie. Zalewa do ogórków konserwowych składa się z: octu, wody, cukru i soli. Można ją także z powodzeniem wykorzystać do marynowania innych warzyw – papryki, cebuli, grzybów.


W przepisie na ogórki konserwowe niezbędne są także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz opcjonalnie – czosnek. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych przetworów, to do zalewy możemy dodać przyprawę curry, która nada im słodko–winny posmak, a także lekko żółty kolor. Dodatkowo możemy dorzucić również ostre przyprawy – ogórki konserwowe z chilli to świetny pomysł dla fanów wyrazistych smaków.

 

Czy ogórki konserwowe są zdrowe? 

Zarówno konserwowe, jak i kiszone są zdrowymi i niskokalorycznymi przekąskami. Ile kalorii mają ogórki konserwowe? W 100 g zaledwie 14 kcal, co czyni je odpowiednimi dla osób dbających o linię. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają bogatej zawartości substancji odżywczych – w ogórkach konserwowych znajdziemy sporą dawkę witaminy A, D, E K oraz witamin z grupy B, a także takich substancji odżywczych jak: miedź, fosfor, wapń, żelazo, cynk i fluor. Korniszony wspomagają pracę układu odpornościowego, a także działają pozytywnie na funkcjonowanie naszego systemu trawiennego – są niskokaloryczne, a przy tym zapewniają uczucie sytości na długi czas.

 

Ogórki konserwowe – propozycje wykorzystania

Ogórki konserwowe to jeden z podstawowych przetworów, które przygotowujemy w lecie z myślą o nadchodzącym sezonie jesienno–zimowym. Wykorzystywane są one w kuchni zazwyczaj jako dodatek do dania głównego, a także jako przystawka na przyjęciach. Są także często wykorzystywane na kanapki, na których bardzo dobrze komponują się z serem, szynką i z innymi warzywami (sałatą, pomidorem czy papryką). Z powodzeniem możemy dodawać go również do innych dań, gulaszu i wszelkiego rodzaju sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy